Začalo to tím, že Felixovu současnou manželku Dádu Patrasovou (65) připravil o věneček Láďův bratr, textař Jiří Štaidl(†30), který v říjnu 1973 tragicky zahynul v autě. „Jirka byl báječný člověk. Psal překrásné nadčasové texty. Ač mlád, stihl toho zaplaťbůh hodně. Jako by věděl, že nemá moc času... Mám ho ráda a v mém srdci žije pořád. Už třeba jen proto, že ze sedmnáctileté dívky Dády udělal ženu,“ vyznává se Patrasová v knize Třetí král Ladislav Štaidl.

Svatba v Jevanech

Tehdy se ještě Felix a Dáda neznali. V červenci 1975 se Slováček oženil se svou první manželkou Alenou (dnes Reneé). Nevěstě šel za svědka Gott a ženichovi Ladislav Štaidl. „Z úřadu jsme jeli do Jevan ke Štaidlům na zahradu. Hráli jsme tenis, koupali se, popíjeli šampaňské. Neměli jsme nikdy žádné spory,“ vzpomíná Felix. A ke sporu nedošlo, ani když se rozvedl a chtěl si vzít „Jirkovu" Dádu.

Z bytu do domu

Jiří Štaidl mu ještě za svého života dokonce prodal svůj družstevní byt na pražském Smíchově. „A do toho bytu přinesla Dáda z porodnice v létě 1983 našeho Felixe. To už Jirka ale deset let nebyl mezi námi...“ říká Slováček. A ve stejném roce mu táta obou Štaidlů dohodil vilu na pražských Vinohradech, kde dodnes s Dádou bydlí. Pokud teda zrovna není u milenky Lucie Gelemové (38), s níž se sice rozešel, avšak dál zůstávají v přátelském vztahu...

Proč ty přezdívky?

Dymla je přesmyčka pro mladý. Proč byl Felix ale Dymla, když byl o dva roky starší než Láďa? A proč Mičlmen? „Ani kdybyste mě zabili, nevím, jak jsme na to přišli,“ říká Slováček.

Útěky bez rozloučení

Felix se s Láďou poznal před více než 50 lety. Slováček tehdy hrál v Orchestru Karla Vlacha a vedle toho hrával ve Viole. „Jednou tam přišel Jirka Štaidl, seděl, poslouchal a pak mi řekl, že přivede bráchu. A fakt přišli a rovnou i s Karlem Gottem. Pak se mě Láďa rovnou zeptal, jestli bych u něj nevzal místo saxofonisty,“ líčí Slováček své začátky se Štaidlem.

Profesně se rozešli v roce 1983, kdy Felix dostal nabídku stát se dirigentem Tanečního orchestru čs. rozhlasu. I poté ale zůstali přátelé. „Bude mi chybět. Ty jeho pověstné útěky z akcí bez rozloučení. Nikde dlouho nevydržel, vytratil se a šel domů. Ztratili jsme ho nyní už napořád...“ prohlásil Felix, když Láďa letos v lednu zemřel s covidem.

VIDEO: Slováček o zesnulém Štaidlovi (†75): Svědčil mi na svatbě, smrt bratra ho pak srazila na dno

Video
Video se připravuje ...

Slováček o zesnulém Štaidlovi (†75): Svědčil mi na svatbě, smrt bratra ho pak srazila na dno Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
32 fotografií