Hlavní obsah

Na penzi spoří 4,42 milionu lidí

Právo, ČTK, svj

Ve třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního prvního čtvrtletí na penzi spořilo 4,42 milionu účastníků. To proti konci loňského roku znamenalo nárůst o čtyři tisíce osob.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na svých penzijních účtech měli lidé uloženo 537,5 miliardy korun, tedy o 9,6 miliardy korun více než ke konci roku 2020, informovala Asociace penzijních společností ČR.

Doplňkové penzijní spoření, které nahradilo od roku 2013 penzijní připojištění, mělo na konci letošního prvního čtvrtletí 1,327 milionu osob. To je o 46 tisíc více než k 31. prosinci 2020. Objem příspěvků dosáhl 84,1 miliardy korun.

Fondy slibují až 20procentní zisk

„Penzijní spoření se již v polovině minulého roku začalo úspěšně vyrovnávat se ztrátami způsobenými pandemií a letošní rok zahájilo doplňkové spoření pětiprocentním růstem. V případě, že se tempo růstu udrží, je pravděpodobné, že dynamické fondy letos zhodnotí až 20 procenty,“ uvedl prezident asociace Aleš Poklop.

Přehledně: Jak Češi spoří na penzi. Je výhodnější staré či nové penzijko?

Finance

Nové fondy na rozdíl od starého „penzijka“ už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech.

Naopak nabízejí možné vyšší zhodnocení. Zajímavé tak mohou být spíše pro mladší ročníky.

V transformovaných fondech penzijního připojištění, do kterého se již osm let nedá vstoupit, stále spoří 3,09 milionu účastníků. Objem jejich penzijních úspor činil ke konci března 453,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám