Hlavní obsah

Práci s azbestem v InterContinentalu prozkoumá soudní znalkyně

Právo, trj

Jediná domácí znalkyně se specializací na azbest Zoja Guschlová, která je místopředsedkyní České asociace pro odstranění azbestu, byla kvůli problémům při odstraňování karcinogenního materiálu v bývalém hotelu InterContinental oslovena dodavatelem rekonstrukce, firmou Metrostav.

Likvidace azbestu při rekonstrukci hotelu InterContinental v PrazeVideo: Tomáš Bajusz/Spolek Občané Prahy 1

 
Článek

Do práce se chce pustit ještě tento týden. Informovala o tom při úterní schůzce občanů a pražských zastupitelů, kteří měli zájem se seznámit blíže s problémy, kterou inicioval předseda spolku Občané Prahy 1 Tomáš Bajusz.

Stavbaři, investor, radnice Prahy 1 i hygienici sice opakují, že kontrolní měření neodhalila znečištění ovzduší vlákny azbestu, přesto se především rodiče žáků nedaleké školy obávají možné kontaminace karcinogenní a mutagenní látkou.

Azbest: Metrostav slibuje lepší bezpečnost

Domácí

Vede je k tomu zdokumentované uvolňování prachu při demontáži azbestocementových desek z odkryté fasády hotelu. Metrostav přes protesty místních lidí jakékoliv ohrožení zdraví lidí odmítá, nicméně minulý pátek slíbil, že zajistí „nadstandardní“ bezpečnostní opatření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fasáda hotelu InterContinental, jak ji zachytil fotograf v pondělí.

V sobotu tak již byli dělníci odstraňující azbestocementové desky oblečeni do předepsaných ochranných obleků a místa, kde pracovali byla zakryta. Ani v úterý však ještě nebylo zřejmé, zda byly spuštěny slíbené vysoce účinné odsavače prachu.

Soudní znalkyně Guschlová si posteskla, že u nás chybí především zákonný rámec. „V České republice neexistuje ani standardizovaný postup, jak odstraňovat azbestovou zátěž, ani kontrolní mechanismus, podle něhož by se kontroloval postup sanace,“ uvedla znalkyně.

Nebezpečný azbest: Materiál, který škodí zdraví a způsobuje rakovinu

Zdraví

Za „největší kámen úrazu“ označila hygienické stanice, které nejsou kompetentní vstupovat do technologického procesu, ani nemají dostatečné nástroje, jak zkontrolovat, že sanace probíhá správně, zda bude účinná a zda se nebude azbest uvolňovat do okolního prostředí.

Radní Hana Kordová Marvanová v úvodu schůzky uvedla, že společným zájmem všech je uklidnit situaci. Řešení vidí ve spolupráci pražské hygieny, Metrostavu, zástupců obyvatel a soudní znalkyně.

„Tak, aby zástupci spolku, či skupin, které mají obavy, měli možnost spolu s expertkou přístupu k podkladům a výsledkům měření,“ zdůraznila. Dodala, že ředitelka pražské hygieny Jágrová s tím už vyslovila souhlas.

Karcinogenní azbest v ovzduší stále hrozí Praze 1

Domácí

Látka u někoho může působit jako tichý zabiják. „Kdo azbest vdechne, už ho nikdy nevydechne,“ poznamenala Guschlová.

Odhadla, že v českých budovách zůstává stále asi sedm milionů kubíků azbestu. Na místě by po polském vzoru bylo přijmout národní odazbestovací plán.

Ačkoli na něm ministerstvo zdravotnictví na doporučení Světové zdravotnické organizace pracovalo, finální podoba ještě není, dodala expertka.

Reklama

Výběr článků

Načítám