Hlavní obsah

Klaus po nepříjemných otázkách odešel předčasně z rozhovoru v rozhlase

• Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus předčasně opustil středeční živý rozhovor v Českém rozhlasu. Exprezident byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Odchodem reagoval na otázky kolem údajné půjčky Sovětskému svazu ve výši přibližně 1,3 miliardy amerických dolarů na přelomu 80. a 90. let, kdy byl ministrem financí federální vlády. Moderátora Vladimíra Kroce během rozhovoru označil několikrát za blázna a o něm a redaktorech Hospodářských novin (HN), kteří o půjčce psali, mluvil jako o soudruzích. Redakce HN původní článek ve středu částečně upravila.

Václav Klaus předčasně opustil středeční živý rozhovor v Českém rozhlasuVideo: Český rozhlas Radiožurnál

 
Článek

Když se Kroc poněkolikáté pokoušel získat odpověď na otázku týkající se souhlasu se zmíněnou půjčkou, Klaus moderátora několikrát urazil a následně ze studia odešel.

Klaus podle médií poslal po listopadu 89 tajně půjčku do Ruska

Domácí

„Nemá cenu pokračovat v tomto rozhovoru, v žádném případě jsem žádnou půjčku Sovětskému svazu nedal a v žádném případě jsem mu nedal miliardy dolarů. Neměl jsem s tím nic společného, šlo výlučně o otevření úvěrového rámce, to znamená, že když tam někdy budeme dodávat naše výrobky, tak v budoucnu budou splaceny,” řekl Klaus.

„Vy jste se zbláznil a já v tomhle rozhovoru vůbec nechci pokračovat. Pane kolego, končím, protože myšlenka, že jsme něco tajili, je nesmyslná. S vámi pokračovat nebudu, na shledanou.”
Václav Klaus, někdejší český prezident

„Hloupí novináři, kteří mají zakryté uši, to pořád nechtějí vzít do úvahy. Vy jste blázen, vůbec mě neposloucháte. Vy opakujete naprosto nesmyslně pořád stejné věci. Vy chcete neustále prohlubovat lži, které jsou proti mně vedeny. Je to trapné a smutné. Divím se, že se nestydíte a že se mi při tom můžete dívat do očí,” pokračoval Klaus.

„Nezkoušejte se mnou hrát tyhle hry, záměrně lžete s ostatními soudruhy z Hospodářských novin, asi k nim patříte do jejich klanu. Vy jste se zbláznil a já v tomhle rozhovoru vůbec nechci pokračovat. Pane kolego, končím, protože myšlenka, že jsme něco tajili, je nesmyslná. S vámi pokračovat nebudu, nashledanou,” rozloučil se s Krocem někdejší zakladatel Občanské demokratické strany.

Klaus během rozhovoru několikrát označil článek Hospodářských novin za předem připravený útok na jeho osobu s cílem zamezit jeho případnému návratu do politiky.

Lživé a nesmyslné, odmítá Klaus tvrzení o tajné půjčce Sovětskému svazu

Domácí

„Jsou to lži a to slovo lež je potřeba mnohokrát podtrhnout a opakovat. Permanentně to dokola vysvětluji. Celá tahle kauza je opravdu nesmyslným výmyslem aktivistických novinářů Hospodářských novin, kteří stojí na opačné straně barikády než já. Hrozí se mého návratu do politiky,” uvedl Klaus.

„Mnoha lidem vadím, protože se stále objevují informace, že budu kandidovat do nejbližších poslaneckých či prezidentských voleb. Proto tento pokus novinářů beru jako útok na mě,” dodal bývalý český prezident.

Článek zveřejněný minulé pondělí přinesl informace o tom, že peníze půjčené v závěru roku 1989 na základě dohody uzavřené komunistickou vládou Ladislava Adamce se staly součástí mnohamiliardového dluhu, ze kterého Rusko vrátilo Česku pouze část. Deník se odkazoval na dokumenty z Národního archivu, které vypátral ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz, týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Observation post (dříve Růžový panter).

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Ve středu byl článek na webu upraven. Změny redakce vyznačila v závěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám