Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Češi končí ve čtvrtfinále. Finové je eliminovali precizní taktikou

Finský stroj v play-off zase šlape. Český tým svou tvář na mistrovství světa nenašel ani ve čtvrtfinále a po prohře 0:1 v Rize končí. Kouč Jukka Jalonen úřadující mistry světa zase výborně připravil a zápas rozhodl ve 33. minutě Jere Innala, který se prosadil z dorážky. Čeští hokejisté ani po devíti letech neukončili čekání na medaili ze světového šampionátu.

Finové slaví trefu Jere Innaly
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Jussi Nukari

Jalonenovi svěřenci plnili úkoly na jedničku. Především ve třetí třetině si nekomplikovali život, hájili vedení, jednoduše posouvali puk do středního pásma a soustředili se pozorně na obrannou fázi. "Snažili jsme se, bojovali jsme, ale chybělo nám, že jsme si moc nevěřili a nedali jsme branku ve čtvrtfinále. Asi jsme si to moc nezasloužili," mrzelo Jana Kováře.

Taktická bitva, nejpříznačnější charakteristika zápasu. Důležitost duelu byla znát už od první třetiny, ani jeden ze soupeřů nesvíral toho druhého do zámku v útočném pásmu. V úvodní desetiminutovce byli aktivnější čeští hokejisté, přičemž šance měli beci Libor Šulák střelou po sjetí ke kruhům a Lukáš Klok po pobídce od Kováře.

Nejvíce z tempa vyvedl oba týmy potenciální gólový moment od Finů. V přesilovce po faulu Kloka střílenou přihrávku Antona Lundella namířil Iiro Pakarinen na branku Šimona Hrubce, ale žádný záběr neodhalil, že puk přešel čáru. Co víc, možná si jej omylem vykopl z branky právě Pakarinen.

V úvodu druhé části prozvonil Arenu Riga ranou střelou do tyčky Atte Ohtamaa. Suomi to vyšlo až ve 33. minutě, nejdříve střílel Pakarinen a poté úspěšně do branky dorazil puk Jere Innala. Filip Hronek finskému forvardovi nestačil zablokovat hokejku. Bídnou třetinu dokreslila přesilovka, v níž český tým prakticky nebyl na puku.

Střední pásmo také ovládali Finové. "Takto vyhráli minulé mistrovství, kdy hráli past ve středním pásmu. My jsme se na to připravovali. Nečekali jsme, že budeme střední pásmo procházet lehce, ale doufal jsem, že budeme dostávat víc kotouče za jejich obránce, což se nám častokrát nedařilo. Finové jsou v tom unikátní na světě, systém drží celých šedesát minut, dneska to potvrdili," prohlásil kouč Pešán.

Nesehrané české formace se těžko prosazovaly ve třetí třetině. Za zaznamenání stály až šance v úplném závěru, ale na Jussi Olkinuoru si nepřišli ani ryzí střelci Kubalík či Zadina, dále Kovář a skrytá střela Skleničky skončila také těsně mimo branku. Mistři světa z Bratislavy vyučují hokej ve vyřazovací fázi i v Rize. Češi tým naopak balí na cestu domů.

"Ze startu turnaje jsme měli těžký los a začátek nám trošku utekl. Sérií pěti výher jsme se do toho dostali, ale dnes si musíme přiznat, že jsme byli outsidery, protože Finy osobně tipuju na vítěze celého šampionátu. Asi jsme dnes odehráli nejlepší utkání, vypracovali jsme si hodně šancí. Škoda, že tam nic nepadlo," dodal brankář Hrubec.

Čtvrtfinále (Arena Riga):

ČR - Finsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 33. Innala (Pakarinen, Kontiola). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:1, navíc Pakarinen (Finsko) 10 min. Bez využití.

Sestavy:

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, R. Hanzl, Flek - Lenc, Chytil, M. Stránský - Radil, T. Zohorna, Smejkal - A. Musil. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenéři: Jukka Jalonen, Kari Lehtonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články