Návrat z Polska je od pondělí bez omezení, podmínky se uvolňují i pro Chorvatsko

Přenos skončil
Od pondělí 14. června platí nová pravidla pro cestování po Evropě. Do zelené kategorie se zařadí Polsko, Rumunsko a Monako. Oranžové budou Chorvatsko, Švýcarsko, Kypr, Estonsko a Azorské ostrovy. Události kolem pandemie v Česku i ve světě sledujeme v on-line reportáži.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz
Přenos skončil
20:32

Německá ekonomika překonává propad způsobený pandemií covidu-19. Letos i příští rok výrazně poroste. Uvedla to v pátek Deutsche Bundesbank, tedy německá centrální banka, která zároveň zvýšila na oba roky výhled růstu hrubého domácího produktu.

19:41

Skupina českých horolezců, spisovatelů a humanitárních pracovníků, kteří mají blízký vztah k Himálaji, vyzvala ve společném dopise českou vládu, aby do Nepálu a Bhútánu poslala očkovací vakcínu proti koronaviru.

19:35

Británie v pátek zaznamenala nejvyšší denní nárůst počtu případů koronavirové nákazy od konce února. Většinu nových případů představuje nákaza nebezpečnou variantou viru SARS-COV-2 známou jako delta, která se poprvé objevila v Indii, informovala agentura AP.

Podle vládních údajů přibylo 8125 nových případů, což je nejvíc od 26. února. Varianta delta, která je pokládána za asi o 60 procent nakažlivější než předchozí dominantní kmen, nyní představuje více než 90 procent všech nových případů nákazy v Británii; v Anglii by to ale podle informací listu The Guardian mohlo být až 96 procent.

19:15

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v pátek zveřejnilo druhou výzvu programu COVID Nepokryté náklady. Žádosti o podporu za duben a květen bude přijímat od 28. června do 13. září. Dotace budou moci získat podnikatelé, kterým za duben a květen klesl obrat alespoň o 50 procent oproti stejnému období roku 2019. Žádost bude možné podat za oba měsíce, maximální výše pomoci tak bude 25 milionů korun, nebo jen za duben, kdy dotace na jednoho žadatele nesmí přesáhnout 15 milionů korun. MPO to uvedlo v tiskové zprávě.

18:20 Vlajka Ruské federace.

Ruské zdravotnické úřady v pátek informovaly o 12 505 nově prokázaných koronavirových infekcích za posledních 24 hodin, což je nejvyšší denní přírůstek od konce února. S covidem-19 zemřelo dalších 396 lidí. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v pátek podle agentury Interfax varoval, že nemocných v hlavním městě přibývá a že epidemie tam bude vrcholit tento nebo příští měsíc.

17:59

Možnost nechat se snadno očkovat proti covidu-19, a to třeba i bez předchozí registrace, nabízí speciální akce Noc očkování aneb Očkovací maraton, která v pátek začala v některých středočeských očkovacích centrech. Cílem je přitáhnout k očkování i mladší ročníky. Pořadatelé zároveň chtějí akci zapsat do knihy rekordů jako nejdelší nonstop očkování. Podle koordinátorky očkování z Městce Králové Lucie Drobík Kolářové je zájem o maraton velký a termíny nočního a sobotního očkování jsou již zarezervované.

17:47

Slovinsko daruje České republice 10 530 dávek vakcíny společností Pfizer/BioNTech jako pomoc v boji proti epidemii nemoci covid-19. Rozhodla o tom ve čtvrtek večer slovinská vláda, informovala v pátek slovinská média.

Kabinet Janeze Janši sdělil, že se jedná o projev solidarity s Českem. Neupřesnil, kdy by tato zásilka očkovací látky měla být předána. Podle zveřejněného sdělení ale bude ČR poskytnuta přímo od výrobce z jedné z budoucích dodávek určených pro Slovinsko.

17:21

Od pondělí 14. června platí nová pravidla pro cestování po Evropě. Do zelené kategorie se zařadí Polsko, Rumunsko a Monako. Oranžové budou Chorvatsko, Švýcarsko, Kypr, Estonsko a Azorské ostrovy.

16:35

Švédský úřad veřejného zdraví dnes varoval před znepokojivými místními ohnisky koronavirové varianty delta a vyzval lidi k očkování, které má zabránit čtvrté vlně pandemie covidu-19.

16:18

Varianta koronaviru poprvé objevená v Indii a označovaná řeckým písmenem delta je v Británii o 60 procent nakažlivější než původní virus. S odvoláním na dnes zveřejněné výsledky studie britské vládní zdravotní agentury Public Health England o tom informovala agentura AFP. V Anglii je kvůli nárůstu nových případů ohrožena poslední fáze rozvolnění koronavirových restrikcí, plánovaná na druhou polovinu června.

16:17

Lidé, kteří byli pozitivní na covid-19 po první dávce očkování, se většinou nakazili ještě před podáním vakcíny nebo krátce po něm. Dříve než 21 dní po očkování vyšel pozitivní test 81 procentům z nich. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) k 24. květnu. Novější data by podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška měla být příští týden.

16:11

Dvě základní školy v Sušici omezily kvůli výskytu koronavirové nákazy výuku v některých třídách a děti z nich se opět vrátily k on-line výuce. Ve větší ZŠ v Lerchově ulici, kam chodí v 28 třídách 737 dětí, krajští hygienici nařídili uzavření celého pavilonu B. Karanténu tam mají nařízenou čtyři třídy. V druhé ZŠ T. G. Masaryka s 530 žáky je opět doma jedna třída, uvedli v pátek ředitelé škol. Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Plzni Michala Bartoše nikde jinde v kraji podobná opatření žádná škola nemusela přijmout.

14:54

Společnost AstraZeneca by měla k možným vedlejším účinkům své vakcíny proti covidu-19 doplnit syndrom děravých kapilár. Vyzval ji k tomu dnes Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Unijní lékový regulátor rovněž doporučil, aby vakcínu nepoužívali lidé, kteří tímto vzácným cévním onemocněním trpí nebo trpěli. EMA dnes také oznámila, že pokračuje ve zkoumání několika případů zánětlivých onemocnění srdce, které se objevily po vakcinaci přípravky od různých výrobců.

14:04

K očkování proti covidu-19 se zhruba do 13:20 zaregistrovalo 4700 samoplátců, kterým to bylo od dnešního dne umožněno. Na Twitteru o tom informovali zástupci Chytré karantény. Jde například o cizince s dlouhodobým pobytem nebo občany ČR bez veřejného zdravotního pojištění, třeba pracující v zahraničí.

14:03

Legendární hokejista Jaromír Jágr odmítl nabídku premiéra Andreje Babiše (ANO), aby se zapojil do vládní kampaně za očkování proti covidu-19Server Seznam Zprávy dnes napsal, že premiérovu žádost Jágr odmítl s argumentem, že on sám se nyní očkovat nehodlá, protože má dostatek protilátek. Množství protilátek na koronavirus by ale při rozhodování o podání vakcíny nemělo hrát roli, upozorňují odborníci. Zástupci ministerstva ani vakcinologové nedoporučují zkoumání protilátek v souvislosti s očkováním.

14:02

Nejvyšší správní soud bude odmítat návrhy směřující proti mimořádným opatřením, která už dříve prohlásil za nezákonná. Některé regulace zpochybnilo více lidí či firem, soud se jimi ale nebude zabývat opakovaně - bylo by to zbytečné. Vyslovení nezákonnosti má účinky erga omnes, neboli vůči všem, konstatoval osmý senát NSS v novém rozhodnutí, které zpřístupnil na úřední desce.

12:35

Bulharsko se s velkou pravděpodobností přiřadí k zemím, do nichž budou moci Češi bez omezení přijet už 22 dnů po první dávce vakcíny proti nemoci covid-19. Po dnešním jednání s bulharskými představiteli v Sofii to uvedl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek.

11:46

Epidemie koronaviru ve Zlínském kraji dále slábne. Za týden přibylo 112 případů covidu. Za týden je 19 nově nakažených na 100 000 obyvatel.

11:33

V Plzeňském kraji přibylo za uplynulý týden 119 případů koronaviru, o 18 méně než předchozí týden. Týdenní bilance je nejnižší od přelomu srpna a září.

11:27

Přehled nejdůležitějších událostí:

  • V Česku epidemie dál slábne, ve čtvrtek testy na koronavirus potvrdily 190 nových případů, před týdnem to bylo přes 400. Oproti středě je nárůst nižší zhruba o 60 případů.
  • Varianta delta známá jako indická se v regionu Nového Boru potvrdila u pěti lidí nakažených koronavirem. Nových případů tam ale přibývá ojediněle.
  • Slovinsko daruje Česku 10 530 dávek vakcíny společností Pfizer/BioNTech jako pomoc v boji proti epidemii nemoci covid-19, oznámila slovinská vláda.
  • Existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie covidu, pravděpodobně na podzim nastane zhoršení, ale nezatíží to nemocnice, řekl epidemiolog Maďar. Podle něj je naivní si myslet, že jsme epidemii překonali.
  • Polovina dospělé populace v Evropské unii dostala první dávku vakcíny proti covidu-19. Ukazují to údaje Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Obě dávky vakcíny dostala čtvrtina dospělých lidí žijících v EU. Nejrychleji očkují Malta, Maďarsko a Finsko, Česká republika vykazuje podprůměrné údaje.
11:23

V Karlovarském kraji přibylo za týden 17 nakažených koronavirem, za přechozí týden jich bylo 13. Vakcínu proti covidu dostalo téměř 120 000 lidí.

11:20

Jako další riziko pro vývoj epidemie označil Maďar variantu delta, která je známá jako indická. "Od momentu importu do země (…) má tendenci za měsíc až dva vytlačit britskou variantu," konstatoval. Před touto mutací jsou navíc podle něj chráněni jen lidé, kteří dostali obě dávky očkování.

11:20

Nejhorší variantou by bylo to, že bude stoupat epidemie a zároveň se to projeví v nemocnicích. Podle Maďara je rizikem, že část nejstarší populace stále není očkována. Potřeba je podle něj přesvědčit i mladší lidi, kteří nevnímají covid-19 jako riziko, aby se očkovat nechali. Podle Maďara například ve Velké Británii klesá průměrný věk hospitalizovaných, v nemocnicích končí kvůli covidu i děti.

11:20

Za poměrně pravděpodobný označil Maďar scénář, že na podzim se zhorší epidemiologická situace a bude stoupat reprodukční číslo. To udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Nyní je dlouhodobě pod hodnotou jedna, což znamená, že epidemie klesá. "Epidemie je rizikovější v zimních obdobích o desítky procent," řekl Maďar. Tento scénář počítá s tím, že by se zhoršení situace neprojevovalo v nemocnicích, tedy, že by nemocnice nebyly zahlceny lidmi s těžkým průběhem onemocnění. Pak by podle Maďara bylo možné udržet epidemii pomocí měkkých opatření.

11:20

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je málo pravděpodobný scénář, že nastane útlum epidemie. "Tomu nevěřím, tak naivní nemůžeme být," řekl epidemiolog. Další možností je, že infekce bude postihovat lokální ohniska a kolektivy neočkovaných. Za předpokladu dobré proočkovanosti se ale nebude šířit plošně.

11:19

Na Vysočině za týden přibylo 85 lidí s covidem-19, o 39 méně než v týdnu předchozím, tři nakažení zemřeli. Nemocných je v kraji 247 lidí.

11:18

Na jihu Moravy přibylo za týden 159 nových případů covidu-19, je to o 83 méně než před týdnem. Týdenní incidence na 100 000 obyvatel klesla na 13.

11:18

V Moravskoslezském kraji bylo za uplynulý týden podle Chytré karantény na covid pozitivně testováno 208 lidí. V předchozím týdnu to bylo o 135 více.

11:18

Podle Státního zdravotního ústavu se loni o 2,4 procentního bodu zvýšil počet lidí, kteří často pijí alkohol. Denně nebo obden loni pila pětina dotázaných. Výrazně také vzrostla odhadovaná průměrná roční spotřeba, loni činila osm litrů čistého alkoholu, při odečtení abstinentů dokonce 9,5 litru. To představuje nárůst o 0,3 a 0,7 litru. Spotřeba alkoholu na hlavu byla loni nejvyšší za poslední tři roky. Podle odborníků může mít zvýšená spotřeba souvislost s epidemií covidu-19.

11:14 Karel Havlíček (ANO)

Nikdo soudný nemůže dát garanci, že na podzim nebudou kvůli koronaviru další omezení, uvedl dnes v diskusi ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Doufá v dostatečné proočkování společnosti. "Tuto garanci vám nedá nikdo soudný nikde ve světě," řekl ministr v diskusi zástupců oboru hotelnictví a gastronomie a vlády. Podle něj se ale vláda snaží očkovat, jak to nejvíce jde, podle toho, jak přichází vakcíny ze zahraničí. "V průběhu července dosáhneme (proočkovanosti) 70 procent," dodal. Vláda podle něj proti loňsku nastavila lepší systém testování, jak PCR testy zdarma, tak i antigenní testování.

10:38

Hradecký kraj má nejnižší nárůst počtu případů koronaviru v zemi. Za posledních sedm dní v kraji přibyli v přepočtu na 100 000 obyvatel tři nakažení.

10:38

V Ústeckém kraji se za uplynulý týden potvrdila nákaza koronavirem u 108 osob, před 14 dny testy odhalily onemocnění covid-19 u 178 lidí.

10:38

Existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie covidu, pravděpodobně na podzim nastane zhoršení, ale nezatíží to nemocnice, řekl epidemiolog Maďar.

10:37

Ve Středočeském kraji přibylo za uplynulý týden 185 nově nakažených koronavirem. V porovnání s předešlým týdnem je to o 92 nových případů méně.

10:06 Ilustrační foto.

V Praze za posledních sedm dnů přibylo 242 případů covidu, o čtvrtinu méně než před týdnem. Za týden tak přibývá stejně nákaz jako koncem dubna za den.

09:43

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji 123 nových případů koronaviru, o 31 méně než o týden dříve. Na 100 000 obyvatel připadá 28 nakažených.

09:37

V Pardubickém kraji ubývá v týdenních srovnáních nákaz koronavirem. Za týden testy odhalily 54 nakažených, minulé období to bylo 78 a předminulé 105.

08:47

Polovina dospělé populace v Evropské unii dostala první dávku vakcíny proti covidu-19. Ukazují to údaje Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Obě dávky vakcíny dostala čtvrtina dospělých lidí žijících v EU. Nejrychleji očkují Malta, Maďarsko a Finsko, Česká republika vykazuje podprůměrné údaje.

08:38

V Jihočeském kraji hygienici evidovali za poslední týden 213 nových případů koronaviru. Je to o 44 méně než za stejné období o týden dříve.

8:28

Epidemie dál slábne, testy ve čtvrtek potvrdily 190 případů covidu, před týdnem to bylo přes 400. Na 100 000 obyvatel připadá za týden 16 případů.

08:27

Britský zpěvák a skladatel Elton John varoval poslance, že britský hudební průmysl by kvůli pobrexitovým omezením mohl ztratit celou generaci hudebních talentů. Náklady na víza pro cestování z Británie do zemí Evropské unie jsou podle něj tak vysoké, že mnoha mladým hudebníkům znemožní podniknout evropské turné a získat nezbytné zkušenosti pro rozjezd kariéry, napsala stanice BBC.

08:11

Německo zaznamenalo za uplynulý den dalších 2440 případů koronavirové nákazy a 102 úmrtí infikovaných lidí. Vyplývá to z dnešních údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Přesně před týdnem země zaznamenala 3165 nových infekcí a 86 úmrtí, uvedla dnes agentura DPA.

07:41

Podle počtu nakažených koronavirem za posledních 14 dní je nyní nejhorší situace ze zemí Evropské unie v Dánsku (215 případů na 100 000 obyvatel, před týdnem bylo s 239 případy páté). Druhou nejpostiženější zemí zůstává Nizozemsko (204 případů na 100 000 případů, před týdnem 278). Třetí je opět Lotyšsko (203 případů, před týdnem 268). Česká republika, která byla nejhorší od počátku února do poloviny března, se z týdne na týden zlepšuje, nyní je s 52 případy na 21. místě (před týdnem byla se 76 případy osmnáctá). Vyplývá to z dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

07:38

Indie oznámila 91 702 nových případů nákazy koronavirem za poslední den a 3403 úmrtí v souvislosti s covidem-19. S odvoláním na indické ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters. Je to méně proti čtvrtku, kdy úřady nahlásily kolem 94 000 potvrzených případů infekce a 6148 obětí covidu-19 za uplynulých 24 hodin.

07:05

K očkování proti koronaviru se mohou ode dneška v Česku registrovat lidé, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění na území ČR nebo Evropské unie a dlouhodobě v Česku pobývají. Platí to i pro cizince žijící v České republice. Rezervační systém jim nabídne očkovací místa, kde bude zároveň i personál mluvící cizím jazykem.

7:00

V Turecku se budou moci od pátku registrovat k očkování proti covidu-19 bez ohledu na věk právníci, pracovníci v potravinářském průmyslu, kavárnách a restauracích či holiči a kadeřníci, informoval dnes ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

22:03

Evropská unie od začátku pandemie zabavila 52 milionů vadných výrobků určených pro boj s covidem-19, jako jsou roušky, testovací sady nebo dezinfekční přípravky. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) v souvislosti s pandemií dosud identifikoval více než tisícovku podezřelých hospodářských subjektů, vyplývá z dnes zveřejněné zprávy úřadu. Vedle padělání zdravotnického materiálu k trendům posledního roku patří tajné dohody v oblasti zadávání veřejných zakázek, nadhodnocování faktur nebo podvody v oblasti životního prostředí.

21:07

Chilská vláda oznámila, že od soboty opět zavede lockdown v metropolitní oblasti Santiaga de Chile, který se dotkne asi sedmi milionů lidí. Důvodem je stále špatná epidemická situace a přetížený zdravotnický systém. Nemocnice mají kapacity lůžek pro pacienty s covidem-19 zaplněny z 95 procent, informovala dnes agentura EFE. Chile je přitom podle serveru Our World in Data čtvrté na světě v přepočtu plně očkovaných proti covidu-19 na obyvatele.

Kromě Santiaga začne v sobotu platit nejpřísnější omezení pohybu také v sedmi dalších okresech, takže celkem se lockdown dotkne asi 58 procent obyvatel této 19milionové země. 

20:45

Americký prezident Joe Biden dnes v předvečer summitu lídrů zemí sdružených ve skupině G7 potvrdil, že USA darují 500 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 společností Pfizer a BioNTech do chudších zemí. Dodávky začnou v srpnu a podle Bidena nebudou vázány na žádné podmínky. Spojené státy budou podle Bidena arzenálem vakcín pro ostatní země a vyvedou svět z pandemie.

19:42

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek vyzval farmaceutické firmy, aby věnovaly deset procent prodaných vakcín proti covidu-19 chudým zemím. Oznámil také spolupráci s Jihoafrickou republikou na zajištění dostatečného množství vakcín pro africký kontinent, společné stanovisko vydají na zasedání skupiny velkých světových ekonomik G7. Zajištění přístupu k vakcínám by podle Macrona mělo mít přednost před platbami za patenty, uznal ale také nezbytnost finanční odměny za inovace. Respektování duševního vlastnictví by nemělo být překážkou pro přístup k vakcínám, uvedl prezident na tiskové konferenci před zasedáním skupiny G7.

19:38

Ve dvou italských nemocnicích provedli lékaři dvě transplantace srdce od osob pozitivních na koronavirus SARS-CoV-2, příjemci se covidem-19 nenakazili. Informovala o tom ve čtvrtek agentura ANSA. Podle ní jde o první dva takové případy na světě.

18:46

Přehled hlavních událostí:

  • Ve středu v Česku přibylo 248 případů covidu, asi o 100 méně než před týdnem.

  • Varianta delta známá jako indická se v regionu Nového Boru potvrdila u pěti lidí nakažených koronavirem. Nových případů tam ale přibývá ojediněle.
  • Sněmovní zahraniční výbor vyzval vládu k tomu, aby pro české občany, kteří byli ve třetích zemích očkováni proti covidu-19 vakcínami schválenými Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a certifikovanými v Česku, platily při pobytu v Česku totožné podmínky jako pro občany očkované v Česku.

  • Kvůli koronaviru museli uzavřít Domov důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Jeden z klientů už nemoci podlehl, přestože byl počátkem roku proti covidu-19 očkován. 
16:59

Až 90 procent zemí na africkém kontinentu nesplní očkovací plán, podle nějž chtěla mít Afrika v září naočkovánu proti covidu-19 desetinu populace. Oznámila to ve čtvrtek ředitelka regionálního oddělení Světové zdravotnické organizace (WHO) Matshidiso Moetiová.

16:22

Německá Stálá očkovací komise (Stiko) kvůli nedostatku vědeckých dat nedoporučuje plošnou vakcinaci dětí a mládeže proti nemoci covid-19, podpořila ale očkování dětí se zdravotními problémy. Ve čtvrtek vydaném bulletinu to uvádí Institut Roberta Kocha (RKI), který je německým úřadem pro potírání a prevenci chorob. Stiko je součástí RKI jako nezávislý poradní orgán. Stanoviska komise nejsou závazná, vláda se jimi ale v řadě případů řídí. V Evropské unii je prozatím jako jediná vakcína pro děti od 12 let schválena látka společností Pfizer/BioNTech, o povolení usiluje i společnost Moderna.

15:47

Kvůli koronaviru museli uzavřít Domov důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Jeden z klientů už nemoci podlehl přestože byl počátkem roku proti covidu-19 očkovaný. Nákaza se prokázala také u dalšího klienta, nakažená je i pracovnice z přímé péče. Ta očkování odmítla a právě ona zřejmě klienty nakazila. Ukazuje se, že neočkovaní pracovníci jsou v sociálních a také zdravotnických zařízeních největším rizikem, řekl ve středu ČTK ředitel domova Čestmír Skrbek.

15:31

Ve Zlínském kraji dostalo dosud vakcínu proti covidu-19 více než 40 procent obyvatel. ČTK a Českému rozhlasu to dnes řekl krajský koordinátor očkování Jiří Lučan. Také druhou dávku vakcíny a ukončené očkování má necelých 17 procent lidí. Kraj má zhruba 580 000 obyvatel. Do středy bylo podáno přes 332 000 dávek vakcíny.

15:25

Mládežnické organizace uvítaly středeční oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o změně podmínek pro PCR testování na covid-19 na letních táborech. To, že se děti s PCR testem nebudou muset na táboře po sedmi dnech testovat znovu, podle nich ušetří čas i peníze. Například podle organizace Pionýr ale jde jen o částečnou úlevu, protože u dětí s antigenními testy se bude muset opakované testování stejně zajišťovat. ČTK to ve středu řekli zástupci České rady dětí a mládeže (ČRDM) a jejích členských organizací.

15:08

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na Twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

14:58

Město Karviná pomůže seniorům s výměnou očkovacích certifikátů. Od června se totiž vydávají certifikáty v nové podobě. Bude třeba vyměnit certifikáty vystavené do konce května, aby se zachovala jednotná podoba certifikátu. Se starým typem by lidé mohli mít například problém vycestovat. Řekl to mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

14:12 Vláda Andreje Babiše už chystá bezpečnostní opatření k předsednictví Evropské unie, které začne 1. července 2022.

Premiér Babiš uvedl, že pokud nebude mít pražská nemocnice Bulovka 90 milionů na zaplacení provozu polní nemocnice v Letňanech, musí to zaplatit ministerstvo financí. Nemocnice v úterý uvedla, že jí ministerstvo proplacení nákladů zamítlo. 

14:09

V říjnových sněmovních volbách by pro lidi v karanténě či izolaci kvůli koronaviru měly být připraveny přenosné volební schránky a volební stanoviště, takzvané drive-in. Další možností by mělo být hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení. Návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny předloží v pondělí vládě ministerstvo vnitra. Tři navrhované způsoby se podle něj osvědčily při loňských krajských a senátních volbách.

13:32

Nošení respirátorů, které je kvůli epidemii covidu-19 na některých místech dosud povinné, zhoršuje bolesti hlavy a může být spouštěčem migrény, řekla neuroložka Eva Medová z centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy vinohradské nemocnice. Z dnes představeného průzkumu také vyplývá, že 60 procent pacientů s migrénou omezuje jejich nemoc v hledání práce. Pro těžké migreniky je podle Medové v Česku dostupná biologická léčba hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Dosud ji získalo několik set pacientů.

13:24

Očkovací centrum ve Fakultní nemocnici Hradec Králové ve středu překročilo hranici 100 000 podaných dávek vakcín proti covidu-19. V nemocnici se očkuje od letošního 2. ledna, kdy zdravotníci aplikovali prvních 156 dávek vakcíny. Fakultní očkovací centrum je největším v kraji, podalo téměř třetinu všech dávek v kraji, uvedla nemocnice. Do středy bylo v celém kraji lidem podáno 337 486 dávek.

12:28

Mezi laureáty Ceny rektora Masarykovy univerzity mají letos významné místo dobrovolníci, studenti a zaměstnanci školy, kteří pomáhali v boji s pandemií covidu-19. Jsou to studenti lékařské fakulty, kteří organizovali dobrovolnickou pomoc, studentky fakulty sociálních studií, které pomáhaly v kontaktním centru pro lidi bez domova, i zaměstnanci právnické fakulty, iniciátoři právní poradny.

11:55

Dánsko chystá v pondělí další rozvolnění opatření přijatých proti šíření koronaviru. Lidé již nebudou muset nosit na veřejnosti roušky s výjimkou stojících cestujících ve veřejné dopravě. Na zápasy mistrovství Evropy ve fotbale v Kodani pustí úřady 25 tisíc diváků namísto doposud plánovaných 16 tisíc, informovala agentura Reuters s odvoláním na oznámení dánské vlády.

10:42

Sněmovní zahraniční výbor vyzval vládu k tomu, aby pro české občany, kteří byli ve třetích zemích očkováni proti covidu-19 vakcínami schválenými Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a certifikovanými v ČR, platily při pobytu v Česku totožné podmínky jako pro občany očkované v Česku. Výbor to schválil v usnesení na návrh poslankyně ODS Jany Černochové.

09:43

Polovina z lidí, kteří jsou na světě každý den očkováni, pochází z Číny. Země zrychlila tempo očkování a za každý den v posledním týdnu přibylo kolem 20 milionů lidí, kteří vakcínu dostali, píše vědecký časopis Nature. Na světě je přitom denně naočkováno 35 milionů lidí. 

08:38

Zaplatit si PCR test kvůli dovolené je podle průzkumu společnosti Kalkulátor.cz ochotno 26 procent Čechů, 41 procent lidí by za něj dalo do 1000 korun. Raději by však Češi cestovali s tzv. covid pasem, jeho zavedení vítá 56 procent respondentů. Čeští cestovatelé jsou připraveni na nutnost nosit respirátory v hotelech, na pláži by ale takové nařízení snesla jen desetina turistů. Lidé také myslí na pojištění, "covidové" spojené s hrazením nákladů v případě karantény si chce rozhodně zajistit 32 procent Čechů.

08:15

Ve středu v Česku přibylo 248 případů covidu, asi o 100 méně než před týdnem. Incidenční číslo (počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel) kleslo pod 19. Nejvyšší je na Českokrumlovsku, kde je 88.

07:58

Varianta delta známá i jako indická se v regionu Nového Boru v Libereckém kraji potvrdila u pěti lidí nakažených koronavirem. Nových případů tam ale přibývá jen ojediněle. Na webu krajské hygienické stanice v Liberci o tom informovala její mluvčí Zuzana Balašová.

07:05

Experti radí, že je nutné, aby skeptiky k očkování přesvědčili jim blízcí lidé, jako jsou lékaři či učitelé. Pomoct by mohla i motivace, například finanční loterie, kterou pořádají v zahraničí.

06:42

V Indii přibylo za poslední den 6148 obětí covidu-19, což je podle agentury Reuters nejvyšší bilance od začátku pandemie. Počet nově nakažených se dál drží pod hranicí 100 000, za 24 hodin testy prokázaly něco přes 94 000 dalších případů infekce, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

06:21

V Německu se za poslední den objevilo 3187 nových případů nákazy koronavirem, což je méně než před týdnem, kdy bylo infikovaných přes 4600. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Institut Roberta Kocha. Pandemie covidu-19 je v sousední zemi už delší dobu na ústupu, reprodukční číslo je aktuálně na hodnotě 0,74.

20:28

USA nakoupí od Pfizeru dalších 500 milionů dávek vakcíny, které budou sdílet v rámci iniciativy COVAX s chudšími zeměmi, píší americká média.

20:05

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo, aby se vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovali lidé mladší 60 let. Uvedlo to s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země, Česko se k nim tehdy nepřipojilo.

18:15 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Plošné testování ve firmách, které má na konci června skončit, by mohlo pokračovat v krajích, kde bude horší epidemická situace, řekl v Českém rozhlase Vojtěch.

17:53

Ministerstvo bude trvat na tom, že účastníci letních táborů delších než týden se budou muset každých sedm dní testovat na covid-19, řekl Vojtěch.

17:31

Náklady nemocnice v Letňanech jsou podle MF věcí smlouvy mezi FN Bulovka a soukromou firmou. Řešit to má ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel.

17:20

Americký stát Washington umožnil nabízet ve specializovaných prodejnách zdarma marihuanové cigarety všem lidem starším 21 let, kteří si právě nechali dát injekci s vakcínou proti covidu-19. USA se v poslední době potýkají s ochabujícím zájmem veřejnosti o očkování a úřady v jednotlivých státech tak přichází s různými způsoby, jak zájemce nalákat.

Marihuanové cigarety, takzvané jointy, mohou v rámci akce "Joints for Jabs" (jointy za injekce) dávat všechny státem schválené prodejny těm lidem, kteří zrovna obdrželi první nebo druhou dávku vakcíny. Ve státu Washington, který leží na severozápadě USA, je možné užívat i nakupovat marihuanu pro rekreační účely již od konce roku 2012. 

17:13

Další vývoj epidemie covidu je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška třeba sledovat po okresech či obcích. V rozhovoru s ČTK a ČT řekl, že nejhorší je aktuálně situace na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Prachaticku a Klatovsku, kde má epidemie stále růstovou tendenci.

17:12

Varianta koronaviru, poprvé identifikovaná v Indii a nově Světovou zdravotnickou organizací (WHO) označovaná řeckým písmenem delta, se patrně přenáší až o 60 procent snadněji než varianta alfa, která dosud v Británii převažovala. Dnes to prohlásil britský epidemiolog Neil Ferguson z londýnské Královské koleje.

16:51

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), že omezení sportovišť v souvislosti s pandemií koronaviru bylo nezákonné, podle České komory fitness (ČKF) navrhovatelé i další podnikatelé vítají. Znamená pro ně určitou formu satisfakce. Nekompenzuje jim ale újmu, kterou provozy utrpěly. Individuálně tak budou zvažovat uplatnění škod vůči státu. Řekla to prezidentka ČKF Jana Havrdová.

16:50

Turisté, kteří vyrazí na dovolenou do Turecka, se nemusejí v souvislosti s koronavirem obávat žádných přísných pravidel. Platí pro ně mírnější protiepidemická opatření než pro místní. Na většině míst se mohou pohybovat bez ochrany dýchacích cest, nemusejí dodržovat zákaz vycházení. Zdejší vláda podle Tatiany, která v zemi už 11 let žije a pracuje jako delegátka jedné z českých cestovních kanceláří, uvažuje, že by zrušila i povinnost testů při překročení hranic. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.

16:50

Senát ve středu schválil nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Tuto zkrácenou práci se státním příspěvkem by mohla po dohodě v tripartitě zavést vláda. Lidé by v době výpadku dostávali za neodpracovanou dobu 80 procent výdělku. Stát by poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by doma mohli být jeden den až čtyři dny v týdnu. Opatření upravuje novela o zaměstnanosti. K tomu, aby začala platit, musí ji podepsat prezident.

16:43

Turisté, kteří vyrazí na dovolenou do Turecka, se nemusejí v souvislosti s koronavirem obávat žádných přísných pravidel. Platí pro ně mírnější protiepidemická opatření než pro místní. Na většině míst se mohou pohybovat bez ochrany dýchacích cest, nemusejí dodržovat zákaz vycházení. Zdejší vláda podle Tatiany, která v zemi už 11 let žije a pracuje jako delegátka jedné z českých cestovních kanceláří, uvažuje, že by zrušila i povinnost testů při překročení hranic. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.

Turečtí občané a lidé s trvalým pobytem v Turecku musejí stále nosit chirurgické roušky ve všech vnitřních i venkovních prostorech. Zahraniční cestovatelé mají povinnost mít zakrytá ústa a nos jen ve veřejné dopravě a v obchodních centrech. V Turecku dále platí noční zákaz vycházení. Začíná ve 22:00 a končí druhý den ráno v 05:00. V neděli pak nesmějí lidé vycházet po celý den. I toto se ale podle delegátky Tatiany týká jen Turků a rezidentů.

16:22

Fakultní nemocnice Bulovka zatím nedostane 90 milionů korun za provoz polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, která sloužila jako záloha při přeplnění nemocnic pacienty s covidem-19. Ministerstvo financí žádost zamítlo, uvedl vedoucí ve středu mluvčí nemocnice Filip Řepa. Nemocnice spolu s ministerstvem zdravotnictví podle něj zvažuje další kroky. Vyjádření ministerstva financí zjišťuje.

16:07 Ilustrační foto.

Radnice Prahy 1 v loňském roce počítala s příjmy asi 1,07 miliardy korun, nakonec získala z různých zdrojů pouze 893,4 milionu korun, což byl propad asi o 16 procent. Vyplývá to ze závěrečného účtu, který nedávno schválili radní městské části. Jak ve středu novinářům řekl starosta Petr Hejma (STAN), výpadky byly způsobeny pandemií covidu-19 a vyplývaly například z odpuštění poplatků za pronájmy veřejných prostranství nebo ze slev na nájmech. K jejich pokrytí musela radnice sáhnout do rezerv.

16:00

Obyvatelé Česka se při cestě na Slovensko od příštího týdne vyhnou karanténě také v případě, že budou mít u sebe negativní výsledek testu na koronavirus. V platnosti by mělo dál zůstat stávající pravidlo, že karanténa nebo test na koronavirus nebudou povinné pro lidi očkované proti nemoci covid-19, kteří v období dvou týdnů před vstupem na Slovensko pobývali pouze v zemích z takzvaného zeleného seznamu, kam je zařazeno i Česko.

Podle Hegera Slovensko bude uznávat PCR test na koronavirus, který nebude starší 72 hodin, platnost antigenních testů bude 24 hodin.

15:52

K očkování proti covidu-19 se registrovala už téměř polovina českých občanů, tedy asi 5,2 milionu obyvatel. Je mezi nimi také skoro 450 000 lidí ve věku 16 až 29 let, kteří se mohli hlásit od minulého pátku. Většina lidí se přihlásila k vakcinaci do očkovacích center, asi 386 000 si chce nechat vakcínu aplikovat praktickým lékařem. Vyplývá to z dat o očkování k 8. červnu.

15:49

Francouzi se mohou ode dneška znovu věnovat některým volnočasovým aktivitám, které měli kvůli epidemii covidu-19 zakázány od loňského října. Od rána na ně čeká káva uvnitř podniku nebo možnost jít si zacvičit do posilovny, píše agentura AFP. O dvě hodiny se posunul i zákaz nočního vycházení, z devíti na jedenáct večer.

14:59

Opozice považuje novelu zákona zavádějící covidové certifikáty za nadbytečnou, stačí podle ní např. už schválený zákon o právu na digitální služby.

14:37

Sjednocují pravidla pro cestování po Evropě s ústupem pandemie a Čechům a dalším občanům Evropské unie by měly zjednodušit dovolenou v zahraničí. Je tu ale několik "ale". Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky týkající se používání certifikátů:

14:12

Nanonástřik oxidem titaničitým v interiérech několika škol v Prostějově, který tam udělali v únoru, aby snížili riziko šíření koronaviru, podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nezaručuje ochranu proti přenosu infekčních chorob. "Epidemiologický význam je zanedbatelný," stojí v květnovém stanovisku SZÚ k nanonástřiku ve školách, jehož kopii má ČTK k dispozici. Nanonástřik sice nepředstavuje akutní ohrožení zdraví uživatelů školních prostor, SZÚ ale kvůli zatím omezeným znalostem o vlivu nananočástic na lidské zdraví doporučil postupovat s předběžnou opatrností. Na místě je například výměna koberců, rohoží či důkladná očista hraček, které mohly nanočástice kontaminovat.

13:02

Testování na covid ve školách skončí k 30. červnu. Případný zbytek testů si pak zatím nechají pro možné použití v příštím školním roce, uvedlo MŠMT.

12:45

Zástupci některých kulturních organizací píší v otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), že nesouhlasí s postupem rozvolňování kultury. Odvolávají se na plán postupného uvolňování restrikcí v kultuře, který vzešel z jednání zástupců kultury s hygieniky a ministerstvem kultury a který schválila vláda. "Měl se řídit jasnými pravidly, ale nyní je ohýbán tak, že toto jednání u nás vzbuzuje obavy z Vašich dalších kroků," uvedli dnes v dopise, který má ČTK k dispozici.

12:11

Demonstraci přihlíží desítky policistů i členové antikonfliktního týmu. Vystoupit by v průběhu dne měl nezařazený poslanec Lubomír Volný.

Foto: Radek Bartoníček
12:06

Protestující proti protikoronavirovým opatřením a covidovým certifikátům na Malostranském náměstí drží zejména vlajky, někteří mají transparenty upozorňující například na to, že kvůli koronaviru byly dlouho zavřené školy. Zazněly česká i slovenská hymna.

Foto: Radek Bartoníček
11:20

Sněmovna začne projednávat takzvané covidové pasy od 15 hodin.

11:02

Stovky lidí demonstrují na pražském Malostranském náměstí kvůli protikoronavirovým opatřením a covidovým certifikátům. Protesty pořádají hnutí Chcípl PES i Volný blok. Okolo náměstí zároveň projíždějí troubící auta s českými vlaječkami, některé tramvaje musely kvůli provozu na chvíli zastavit.

10:53

Hladina protilátek po očkování proti nemoci covid-19 může u starší generace rychle klesat. Novinářům to ve středu řekl Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce, která provádí testování na výstavišti a má očkovací centrum v Janáčkově divadle. Výsledky vyplývají z testování více než 250 očkovaných. U 50 testovaných ve věku nad 65 let u 14 procent klesly protilátky po čtyřech měsících pod hranici pozitivity. Společnost chce vyvolat diskusi o třetí dávce vakcíny.

10:41

Regulace provozu sportovišť, koupališť a wellness zařízení kvůli prevenci šíření koronaviru byla nezákonná, řekl Nejvyšší správní soud. Zabýval se dubnovým opatřením ministerstva zdravotnictví, podnět mu dalo několik firem, které provozují podobné služby. Ministerstvo náležitě neodůvodnilo konkrétní míru rizika spojeného s nařizovanou regulací ani se nezabývalo její nezbytností, konstatoval soud.

"NSS nestojí v cestě boji s epidemií, požaduje po odpůrci 'jen' naplnění požadavků pandemického zákona, tedy kvalitní odůvodnění přijatých opatření," uvedla soudkyně Jitka Zavřelová. Odpůrcem bylo v řízení před správním soudem ministerstvo zdravotnictví.

10:04

Evropský parlament jasnou většinou hlasů schválil zavedení takzvaných covidových pasů. Státy je pro cesty přes hranice mají začít uznávat od začátku července.

10:00

Na všechny filmy v českých kinech se loni prodalo 6,38 milionu vstupenek, což bylo zhruba o dvě třetiny méně než v roce 2019. Tržby poklesly také téměř o dvě třetiny. Kvůli pandemii tak v uplynulém roce navštívilo tuzemská kina nejméně diváků v historii České republiky. V tiskové zprávě to uvedla Asociace producentů v audiovizi. V roce 2019 do kin zavítalo přes 18,3 milionu návštěvníků a šlo o nejlepší výsledek od roku 1993, kdy do kin dorazilo bezmála 21,9 milionu diváků. Tržby se meziročně zvýšily o 15 procent na 2,6 miliardy korun.

Ve čtvrtek se otevřou v Česku po malých kinech i multiplexy a filmaři lákají na rekordní počet téměř 20 českých distribučních premiér celovečerních filmů. K tomu jde do kin i více než deset českých dokumentů.

10:00

Česko v počtu podaných vakcín na obyvatele v EU zaostává. Hůře je na tom sedm zemí. Ještě hůře je na tom ČR v počtu plně naočkovaných.

09:59

Až 15 kilogramů nad doporučenou váhu přibrali někteří školáci během pandemie koronaviru. Lékaři tak častěji řeší problémy s nadváhou či obezitou u dětí. Před pandemií mělo podle statistik nadváhu každé čtvrté dítě v Česku, každé sedmé se potýkalo s obezitou. Bez prezenční výuky ve školách, bez kroužků a většiny pohybových aktivit, které omezila opatření proti šíření koronaviru, se situace ještě zhoršila. Novinářům to dnes sdělil primář dětského oddělení z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Jan Boženský.

09:52

Alespoň jednu dávku dostalo v Česku 4,3 milionu lidí, tedy 40,2 procenta všech obyvatel. Rezervaci termínu očkování má téměř 440 000 lidí a téměř půl milionu lidí je registrováno a čeká na termín očkování. Celkem se tedy očkování podle informací ministerstva účastní 5,243 milionu lidí, což je 49 procent všech obyvatel.

09:00

Počet podaných dávek očkování proti covidu v Česku překročil šest milionů. V úterý zdravotníci podali 111 024 dávek, popáté za den víc než 110 000.

08:19

Vyhovět všem úspěšným žádostem o dotace z unijního programu REACT-EU na posílení zdravotnictví je možné, ale další dotační výzva by byla zrušena. V tiskovém prohlášení to ve středu oznámil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vilém Frček. MMR v úterý jednalo o dotacích z REACT-EU s Asociací krajů. Po jednání předseda asociace Martin Kuba (ODS) uvedl, že kraje žádají o proplacení dotací z 98. výzvy programu za 5,5 miliardy korun všem žadatelům, kteří splňují náležitosti. Podle kritiků rozhodovala při podávání žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Situaci kolem výzvy je podle MMR potřeba dořešit.

07:58

Testy v úterý v Česku potvrdily 384 případů covidu, zhruba o stovku méně než před týdnem. Incidenční číslo kleslo pod 20, nad 25 je ve dvou krajích.

07:53

V Praze v úterý evidovali 54 nových případů nákazy. To je přibližně stejně jako před týdnem, kdy bylo nově nakažených 51.

06:24

V Indii se druhým dnem drží přírůstek nákazy koronavirem pod hranicí 100 000 případů. Dnes úřady ohlásily, že během posledních 24 hodin bylo potvrzeno 92  600 nových nakažených, v úterý to bylo 86 500 lidí.

V květnu přírůstek dosahoval i 400 000 případů denně. Celkový počet nakažených od začátku epidemie vystoupal na 29,1 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. To je druhý nejvyšší počet na světě po USA.

06:00

V Německu zdravotnické úřady zaznamenaly za poslední den 3254 nových případů nákazy koronavirem. Uvedl to dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Dnešní číslo je nižší než minulou středu, kdy bylo zaznamenáno bezmála 5000 případů. Úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 bylo za předchozích 24 hodin 107, o týden dříve zahynulo 179 lidí, informovala agentura DPA.

05:30

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) změnilo hodnocení epidemiologické situace a stupeň varování americkým cestujícím u zhruba 120 zemí světa. Uvedla to dnes stanice CNN.

Většina států Evropské unie se přesunula ze čtvrtého do třetího stupně, kterým CDC označuje vysoce rizikové země. Česká republice zůstala v hodnocení amerického úřadu na čtvrtém a nejvyšším stupni výstrahy.

05:30

Poslanci se dnes sejdou ke schvalování novely o střetu zájmů a k zavedení takzvaných covidových certifikátů, které mají usnadnit cestování v Evropské unii.

O zakotvení covidových pasů v zákonu se vede v dolní komoře spor. Někteří poslanci tvrdí, že není potřeba s ohledem na to, že pasy upraví přímo účinné evropské nařízení. Ministerstvo zdravotnictví naopak tvrdí, že k vydávání certifikátů potřebuje zákonné zmocnění. Opoziční hnutí SPD už ohlásilo, že bude přijetí novely blokovat. Diskriminuje podle něj lidi, kteří se nechtějí nechat očkovat a testovat.

22:01

Kvůli pandemii koronaviru se neuskuteční africký atletický šampionát, který měl posloužit jako významná příležitost kvalifikovat se na olympijské hry. Jako náhradní dějiště ho mělo od 23. do 27. června uspořádat nigerijské velkoměsto Lagos, ale tamní úřady akci nepovolily. Další organizátor se nenašel a africká atletická konfederace CAA nyní mistrovství zrušila. Kvalifikační období pro účast na OH vyprší atletům 28. června.

22:01

Češi se na dovolenou do Turecka dostanou podle zjištění ČTK bez komplikací. Na letišti v Praze čeká cestující kontrola dokladu o bezinfekčnosti na koronavirus a nutnost vyplnit registrační formulář požadovaný tureckou vládou. Po příletu do Turecka už lidé projdou jen pasovou kontrolou, žádné další doklady nevyžadují. Z Letiště Václava Havla Praha dnes na pobyt do Turecka letecká společnost Smartwings přepravila kolem 200 českých turistů. Převážně se jednalo o rodiny s dětmi. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.

20:06

Ve Venezuele trvá chaos v očkování proti covidu-19, lidé v tamní metropoli stojí několikahodinové fronty a někteří z nich nakonec musí přijít znovu, protože se na ně nedostane. Opozice i sdružení lékařů viní autoritářskou vládu ze lhaní o počtu vakcín, které dorazily do země, kritizují ji také, že nemá očkovací plán, upřednostňuje příznivce režimu a neaplikuje vakcíny nejprve rizikovým skupinám a starším lidem.

"Zamlčují reálný stav zdravotnictví, manipulují statistiky, zkreslovali počty hospitalizovaných i počty úmrtí a nyní si hrají s čísly k očkování," napsala na twitteru nevládní organizace Médicos Unidos (Sjednocení lékaři) s odkazem na chování vlády prezidenta Nicoláse Madura.

Madurův režim oznámil dosud jen doručení asi 2,7 milionu vakcín - většinou z Ruska a menší část z Číny.
Madurův režim oznámil dosud jen doručení asi 2,7 milionu vakcín - většinou z Ruska a menší část z Číny. | Foto: Reuters
19:40

Slovensko umožní očkovat ruskou vakcínou Sputnik V proti nemoci covid-19 i obyvatele starší 60 let. Informovalo o tom v úterý ministerstvo zdravotnictví. Ruskou očkovací látku, kterou zatím neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky, začala země používat v pondělí, dosavadní zájem Slováků o očkováním Sputnikem V je nízký.

19:26 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že od 1. července budou lidem v MHD a v obchodech stačit pouze chirurgické roušky místo respirátorů. Řekl to v úterý v České televizi. Podmínkou pro toto zmírnění pravidel je další zklidňování epidemie koronaviru. Povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest v Česku platí od 25. února.

"Pokud jde o MHD a nákupní centra, uvažujeme, že by byla povinnost zachovat pouze chirurgické roušky, nikoli respirátory," řekl Vojtěch. Předpokládá, že by nošení roušek mělo být od 1. července, pokud se situace bude dál zklidňovat. Přihlížet bude k několika parametrům, a to incidenci, relativní pozitivitě testů či výskytu mutací.

19:15

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučuje, aby byli v Česku očkováni proti covidu-19 děti od 12 let. Evropská agentura pro léčivé přípravky už schválila použití vakcíny Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu. Prioritní přístup k očkování by ale podle MeSES měli mít stále lidé starší 60 let.

"Nezanedbatelná část věkové kohorty nad 60 let však stále nebyla očkována. Doočkování osob v rizikových skupinách tak bude mít zásadní vliv na snížení morbidity a mortality," uvedla skupina ve stanovisku. Je podle ní nutné registraci k očkování seniorům co nejvíce zjednodušit. "K maximální proočkovanosti je nutné do očkování zapojit všechny dostupné kapacity s důrazem na zásobování praktických lékařů pro dospělé i pro děti," podotkl MeSES.

18:36

Více než třicítka světových celebrit vyzvala členy skupiny nejvyspělejších zemí světa G7, aby chudým státům darovaly vakcíny proti covidu-19. Celebrity tak podpořily žádost Dětského fondu OSN UNICEF, píše zpravodajský server BBC. Pod otevřený dopis adresovaný Británii, Francii, Itálii, Kanadě, Japonsku, Německu a Spojeným státům se podepsali mimo jiné herci Liam Neeson a Orlando Bloom, herečka Whoopi Goldbergová, zpěvačky Billie Eilish a Katy Perry nebo sportovci David Beckham, Fernando Alonso a Andy Murray.

18:35

Přehled hlavních událostí:

  • Testy v úterý v Česku potvrdily 384 případů covidu, zhruba o stovku méně než před týdnem. Incidenční číslo kleslo pod 20, nad 25 je ve dvou krajích.
  • Počet podaných dávek očkování proti covidu v Česku překročil šest milionů. V úterý zdravotníci podali 111 024 dávek, popáté za den víc než 110 000.

  • Evropský parlament jasnou většinou hlasů schválil zavedení takzvaných covidových pasů. Státy je pro cesty přes hranice mají začít uznávat od začátku července. Během dne je projedná i česká sněmovna.

  • Regulace provozu sportovišť, koupališť a wellness zařízení kvůli prevenci šíření koronaviru byla nezákonná, rozhodl Nejvyšší správní soud.
  • Ministerstvo zdravotnictví doporučilo, aby se vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovali lidé mladší 60 let. 
16:50

Návrh kompenzační vyhlášky, jež má narovnat platby pojišťoven po epidemii, je pro odbory nepřijatelný. Odměny by zdravotníci dostali až ke 30. říjnu.

16:43

Účastníci letních táborů, které trvají déle než týden, se budou muset každých sedm dní testovat na covid-19. Před odjezdem na akci pro ně budou platit stejné podmínky jako jinde. Budou se muset prokázat negativním testem, potvrzením o nemoci či o očkování. Vyplývá to z opatření ministerstva zdravotnictví, které v pondělí schválila vláda. Pořadatelé táborů s opakovaným testováním na akcích nesouhlasí, podle nich to výrazně zkomplikuje organizaci. Žádají proto ministerstvo zdravotnictví o změnu. Řekla to mluvčí České rady dětí a mládeže Soňa Polak.

16:42

Podle vědců z iniciativy Sníh není sjednocení podmínek pro prokazování bezinfekčnost negativním testem všech typů moudré, lidé mohou podvádět. Podle epidemiologa Rastislava Maďara, který radí i ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), bude ochrana populace děravá.

"Samotesty jsou špatně. Dle mého by měli mít PCR nebo profi test AG," napsala k tomu viroložka Ruth Tachezy. Podle internisty a bývalého ředitele několika krajských nemocnic Petra Svobody hrozí to, že lidé budou podvádět.

16:40

Rozpočet Evropské unie navýšený o mimořádný fond obnovy by měl v příštím roce počítat s celkovými výdaji 311,3 miliardy eur (7,9 bilionu Kč). Navrhla to v úterý Evropská komise, podle jejíhož plánu budou granty pro členské země z bezprecedentního krizového balíku tvořit 143,5 miliardy eur. Dalších 167,8 miliardy půjde z unijní kasy na běžné rozpočtové výdaje.

Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že by Brusel mohl příští týden schválit první národní plány obnovy, na jejichž základě budou země peníze z fondu dostávat. EU chce nebývale vysokými rozpočtovými výdaji pomoci členským zemím oživit ekonomiku, která v době koronavirových omezení zaznamenala rekordní propad.

15:16

Na letní doučovací kempy by MŠMT mohlo do prázdnin vyplatit asi 80 procent dotací, zbytek by žadatelé měli dostat do konce července, uvedla mluvčí.

15:12

Lékaři v době končící epidemie covidu-19 zaznamenali u pacientů víc problémů ze žaludkem, žlučníkem či játry. Souvisí často s omezením pohybu v době lockdownu, vyšší konzumací jídla či alkoholu. Většina lidí přibrala za první vlny epidemie i několik kilogramů, roli hrálo i odkládání naplánovaných vyšetření či operací. Informovali o tom dnes zástupci 4. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

14:37

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) požádal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), aby přehodnotil pokyn ohledně nošení roušek ve školách a rozhodovalo se o nich po okresech, nikoli krajích. Kuba to uvedl na Twitteru. Podle pondělního rozhodnutí vlády nemusí roušky ode dneška nosit žáci v krajích s nejnižším incidenčním číslem, které udává počet nově nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel za týden. Jihočeský, Zlínský a Liberecký kraj mezi nimi není. Podle Kuby ale v některých okresech tak vznikají nesmyslné situace.

14:02

Návrh zákona zavádějící takzvané covid pasy pro cestování v EU, kterým by se měla ve středu zabývat sněmovna, má některé procedurální nedostatky, ale není v rozporu s právem EU ani ústavním pořádkem ČR. Ve svém stanovisku k zákonu to uvedl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Podle úřadu procedurální nedostatky nebrání tomu, aby byl návrh novely schválen jedním čtením.

12:46

V nemocnicích ve Zlínském kraji výrazně ubylo pacientů s koronavirem. K dnešku jich tam leží 48, z toho šest je jich na jednotce intenzivní péče, řekla dnes novinářům náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová (za ČSSD). Před třemi týdny bylo v krajských nemocnicích kolem 150 pacientů s covidem.

"V posledních dnech dostáváme dobré zprávy z našich nemocnic. Počty pacientů výrazně klesají," uvedla Sehnalová. Nejvíce pacientů s covidem je ve zlínské nemocnici, a to 21. Zdravotníci ve valašskomeziříčské nemocnici, která patří do sítě Agel, pečují o 11 těchto pacientů. "Všechny ostatní nemocnice se pohybují v jednotkách covidových pacientů," uvedla Sehnalová. Kraj zřizuje čtyři nemocnice, ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně.

10:50

Distančního vzdělávání v základních uměleckých školách (ZUŠ), které není pro žáky povinné, se v uplynulých měsících pravidelně účastnilo zhruba 95 procent zapsaných dětí. Předčasně jich v období výuky na dálku ukončilo studium 6,4 procenta, tedy asi o polovinu víc než v předchozích letech. Nejvíc jich odešlo z výtvarného a tanečního oboru, nejméně z nejoblíbenějšího hudebního oboru. Vyplývá to ze zjištění, která dnes na webu zveřejnila Česká školní inspekce. Podle ní většina ZUŠ výuku na dálku zvládla.

10:41

Pandemie nového typu koronaviru výrazně ovlivnila úmrtnost, od března loňského roku do konce letošního dubna zemřelo v ČR podle údajů Českého statistického úřadu o zhruba 37 000 lidí více v porovnání s průměrem let 2015 až 2019.

Oficiální počet mrtvých, u kterých se prokázala nákaza novým typem koronaviru, je přitom přibližně o pětinu nižší. Za stejných 14 měsíců vykazuje ministerstvo zdravotnictví zhruba 29 514 úmrtí lidí, u kterých se prokázala nákaza novám typem koronaviru (celkový počet mrtvých do 7. června činí 30.193).

Srovnání úmrtí nad průměr let 2015-2019 a vykázaných úmrtí s covidem:

Počet mrtvýchPrůměr 2015-2019Rozdíl proti průměru 2015-2019Vykázaná úmrtí s covidem-19
březen 202010.21910.272-5335
duben 202092799059+220207
květen 202087958887-9276
červen 202088478402+44529
červenec 202091788845+33335
srpen 202093798924+45545
září 202094598457+1002248
říjen 202014.1899253+49362924
listopad 202015.7518876+68754983
prosinec 202014.1659637+45283385
leden 202116.08510.571+55144815
únor 202113.7049945+37594146
březen 202116.66310.272+63916030
duben 202111.5239059+24642556

Zdroje: ČSÚ, onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

10:20

Na výstavišti v Brně končí záložní nemocnice, která s více než 300 lůžky vznikla loni v listopadu kvůli šíření pandemie koronaviru. Lůžka ale nakonec pro pacienty s koronavirem využita nebyla, zřizovatelé dají postele odvézt. V místě zůstane očkovací centrum, které tam funguje od začátku roku. Novinářům to dnes řekli primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Na zrušení záložní nemocnice se shodly město a Fakultní nemocnice Brno, která měla záložní nemocnici na starosti a také provozuje očkovací centrum. "Jsem ráda, že nebyla záložní nemocnice využita k tomu, k čemu byla zřízena. Vše se zvládlo v rámci nemocnic. Vnímám to jako určitou tečku za záložní nemocnici. A pokud by přišla na podzim další vlna, doufám, že nebude potřeba otevřít otázku jejího opětovného zřízení," řekla Vaňková.

10:18

Na Slovensku letos v dubnu zemřelo nejméně lidí za posledních sedm měsíců a onemocnění covid-19 již nebylo nejčastější příčinou úmrtí. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Silná druhá vlna koronavirové nákazy vyvrcholila v zemi v březnu, o měsíc později začaly slovenské úřady uvolňovat epidemická omezení.

10:15

Epidemiolog a člen skupiny MeSES Rastislav Maďar varuje před rozšířením indické varianty viru. Stále se podle něj v Česku dost nesekvenují mutace.

09:52

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo maximální cenu za testy na covid pro samoplátce. PCR stojí nově nejvýše 814 místo 1510 korun a antigenní 201 místo 351 korun.

09:51

Na výstavišti v Brně končí záložní nemocnice. Vznikla kvůli koronaviru, ale město ji nemuselo využít. V místě je očkovací centrum. Odvezou se postele.

09:23

V dubnu zemřelo v Česku 11 500 lidí, což je proti předchozímu pětiletému průměru o 27 procent více. Nicméně je to nejnižší počet zemřelých za měsíc od loňského října, kdy v zemi propukla podzimní vlna šíření nemoci covid-19. V generaci lidí starších 80 let se pak počty úmrtí dostaly v dubnu k hodnotám z období před koronavirovou epidemií. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

V porovnání s pětiletým průměrem pro měsíc duben z let 2015 až 2019 zemřelo letos v dubnu o 2500 více lidí. Ve srovnání s počtem lidí, kteří zemřeli v březnu, jich bylo o 5100 méně, uvedli statistici. Doplnili, že březnový počet zemřelých byl vůbec nejvyšší a průměr překračoval o 62 procent.

08:07

Laboratoře v Česku v pondělí potvrdily 386 případů koronaviru, o čtvrtinu méně než před týdnem a za první den v týdnu nejméně od loňského 31. srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na 100 000 obyvatel připadá za uplynulý týden méně než 21 nakažených. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

07:41

Německé úřady za uplynulý den berlínskému Institutu Roberta Kocha nahlásily dalších 1204 nových případů koronavirové nákazy. To je o něco méně než minulé úterý, kdy v zemi přibylo 1785 infikovaných, píše agentura DPA.

Sedmidenní incidence, tedy údaj o nově nakažených na 100.000 obyvatel v průměru za poslední týden, činí 22,9. O den dříve to bylo 24,5, před týdnem 35,2.

Koronavirus se ve zhruba 83milionovém Německu od počátku epidemie prokázal u více než 3,7 milionu lidí. V souvislosti s covidem-19 zemřelo 89.384 pacientů, z toho 140 za posledních 24 hodin. O týden dříve Německo registrovalo 153 úmrtí za den. Přes 3,5 milionu lidí považují německé úřady za vyléčené.

07:38

Od 1. července nebude povinné pravidelné testování na koronavirus v zaměstnání ani u živnostníků, rozhodla v pondělí vláda. Testy nebudou potřeba ani ve školách, což se může týkat třeba letních termínů zkoušek na univerzitách. Ode dneška se také podle rozhodnutí kabinetu zmírnily podmínky pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče.

"S účinností od 1. července 2021 se také ruší všechna povinná pravidelná testování v zaměstnání, u osob samostatně výdělečně činných a ve školách," uvedlo ministerstvo. Vláda postupně rozvolňuje opatření proti šíření nákazy spolu s tím, jak epidemie koronaviru ustupuje.

06:52

Indie za poslední den zaznamenala asi 8 500 osob nově infikovaných koronavirem, celkový počet potvrzených nákaz od začátku pandemie tam tak přesáhl hranici 29 milionů.

Denní přírůstek je však nejnižší za posledních 66 dní, uvedly podle agentury Reuters tamní úřady. V posledních 24 hodinách rovněž v souvislosti s koronavirem zemřelo dalších 2123 Indů, celkový počet úmrtí od začátku pandemie tam přesáhl 350 000.

06:00

Otázka původu viru je předmětem diskuzí již od začátku pandemie, v posledních týdnech se jí však v USA i jinde věnuje znovu zvýšená pozornost.

Americký prezident Joe Biden totiž nedávno nařídil americkým tajným službám, aby do 90 dní přišly se zprávou o tom, odkud virus pochází. Americké úřady se přitom podle Bidena soustředí na dvě hlavní hypotézy. Podle první se virus přenesl na člověka při kontaktu s nakaženým zvířetem, podle druhé pak za nejasných okolností unikl z čínské laboratoře.

05:57

Americká Národní laboratoř Lawrence Livermorea v tajné zprávě z loňského května uvedla, že hypotéza o možnosti úniku koronaviru z čínské laboratoře zní věrohodně a je potřeba ji hlouběji prošeřit. Napsal to list The Wall Street Journal s odkazem na výpověď nejmenovaných osob seznámených s obsahem utajovaného dokumentu.

05:50

Evropský parlament po březnovém návrhu Evropské komise v nebývale rychlém tempu se členskými státy dohodl kompromisní návrh certifikátu, který budou moci zdarma dostat lidé očkovaní, ti s negativním testem či protilátkami po prodělané nemoci.

Europoslanci přitom nedokázali přesvědčit státy, aby pro účely pasů souhlasily s úplným zrušením poplatku za testy či aby se vzdaly jakýchkoli dodatečných podmínek jako jsou například karantény. Někteří zákonodárci se proto o kompromisu vyjadřují kriticky, většina však dává najevo, že v zájmu snazších cest i podpory strádajícího turistického ruchu je připravena ho podpořit.

05:45

Závěrečné hlasování o zavedení takzvaných covidových pasů mají dnes ve Štrasburku na programu poslanci Evropského parlamentu. Ačkoli řada z nich není spokojena s některými navrhovanými parametry osvědčení, které má od července lidem usnadnit cestování přes hranice, očekává se jeho schválení.

05:40

Asociace krajů dnes v podvečer projedná se zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva zdravotnictví (MZd) nastavení podmínek pro poskytování evropských dotací z programu REACT-EU pro nemocnice.

Hejtmani již dříve uvedli, že chtějí mít jistotu, že se peníze dostanou tam, kde jsou skutečně třeba, a všechny kraje budou moci nabídnout občanům srovnatelně kvalitní zdravotnickou péči. Podmínky v první výzvě kritizovali, MMR to však odmítá. Další výzva je plánovaná na 15. června.

05:30

K prokázání bezinfekčnosti ode dneška všude platí všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestného prohlášení. Na kulturních akcích je pak možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou, nesmí se ale jíst a pít v hledišti.

00:25

Ve většině českých škol se ode dneška smí učit bez roušek. Ochrana dýchacích cest není nutná ani v zaměstnání, pokud lidé mají své místo v kanceláři. V obou případech to ale neplatí pro kraje Zlínský, Jihočeský a Liberecký, kde je stále horší epidemická situace. Na kulturních akcích v Česku smí být nově 1000 lidí uvnitř a 2000 venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi. Rozhodla o tom v pondělí vláda.

20:31

Po 16 měsících koronavirové pauzy v pondělí opět ožil jednací sál Evropského parlamentu ve Štrasburku. V době postupného uvolňování pandemických restrikcí zahájil jeho předseda David Sassoli ve francouzském městě první plenární schůzi od loňského února. Vzhledem ke stále obtížným podmínkám se však dostavila jen malá část poslanců.

Někteří se obávají povinných karantén, které se vztahují na poslance i asistenty při návratu do jejich zemí z Francie, jež přes výrazné zlepšení situace stále není zcela bez rizika. Výrazná většina politiků se tak rozhodla využít zatím stále platnou variantu účasti na dálku.

20:23

Zaměstnanci americké technologické společnosti Apple se staví proti plánu na návrat do kanceláří, který jim minulý týden představil šéf podniku Tim Cook. Informoval o tom technologický server The Verge s odvoláním na interní dopis zaměstnanců.

Apple podobně jako další velké technologické podniky umožnil v době pandemie covidu-19 svým zaměstnancům práci z domova. Minulý týden však Cook zaměstnancům sdělil, že od září budou muset minimálně tři dny v týdnu pracovat z kanceláře. Zaměstnanci nyní podle serveru The Verge požadují flexibilnější podmínky v případech, kdy je práce z domova možná.

20:17

Aktuálně.cz přináší přehled uvolněných opatření i těch, která nadále zůstávají v platnosti:

19:59 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Rozvolnění aktuálních omezení v restauracích a dalších stravovacích provozech vláda zatím podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) neplánuje. Režimová opatření chce mít nastavená do konce měsíce. Nutnost mít negativní test na koronavirus při posezení v těchto podnicích by podle něj měla platit do doby, než se dosáhne určité proočkovanosti obyvatelstva. Vojtěch to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

19:03

Přehled hlavních událostí dne:

  • Testy v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposledy loni 19. července. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel, kleslo pod hodnotu 22.
  • Od úterý nebudou muset při výuce nosit roušky žáci ani učitelé s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje. Rozhodla o tom vláda. O přestávkách a ve společných prostorách povinnost nošení roušek zůstává.
  • Od 8. června se může zvýšit kapacita diváků na 1000 uvnitř a 2000 venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi, schválila vláda.
  • K prokázání bezinfekčnosti budou všude platit všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestné prohlášení. Po jednání vlády to uvedl ministr Vojtěch.
  • Bazény, wellness centra či sauny budou moci nově podle Vojtěcha naplnit kapacitu na 50 procent, v provozech nebudou návštěvníci muset nosit roušky.
  • Registraci cizinců, kteří v Česku nemají veřejné zdravotní pojištění, k očkování proti covidu-19 plánuje ministerstvo zdravotnictví spustit koncem týdne. Očkováni budou látkou od firmy Pfizer/BioNTech. Vakcínu a její aplikaci si budou sami platit, cena nepřesáhne 850 korun.
18:47 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

K prokázání bezinfekčnosti budou od úterý všude platit všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestné prohlášení. Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ve všech oblastech se podle něj pravidla sjednocují.

"Už to nebude tak, že někde někde stačí pouze laboratorní test, jinde mohou být samotesty, potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy, čestná prohlášení a tak dále," řekl ministr.

18:42 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Povinnost zakrytí dýchacích cest se nově nevztahuje na děti, které ještě nezahájily povinnou školní docházku, řekl Vojtěch. Doteď se výjimka vztahovala jen na děti do dvou let.

18:41 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ruší se povinnost nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních prostorech saun, wellness a bazénů. Ty budou nově také moci být otevřeny na 50 procent kapacity.

18:40 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Zkracuje se doba pro podání druhé dávky vakcíny Moderna na 25 až 35 dní, řekl ministr Vojtěch. U Pfizer/BioNTech zatím změna nebude.

18:39 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ruší se povinné testování ve školách a firmách, a to od 1. července. Lidé se budou muset prokázat, podobně jako v restauracích, testem, očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci v posledních 180 dnech.

18:38 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Na pracovištích bude možné sundat roušku, pokud je člověk na jednom pracovním místě, například v kanceláři, řekl Vojtěch. Platí to pro všechny kraje s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje, rozhodla vláda. Ve společných prostorech, jako jsou například šatny, povinnost nošení ochrany dýchacích cest trvá.

18:37 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Na soukromých akcích se navyšuje povolená kapacita na 200 osob uvnitř a 500 osob venku.

18:34

Od 21. června budou moci do České republiky bez omezení lidé z celé Evropské unie a Srbska, pokud splní pravidla pro očkování, testování či prodělání nemoci. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podobný režim aktuálně platí pro občany Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska či Chorvatska. Do Česka mohou přijet bez omezení, pokud jsou alespoň 22 dní po podání první dávky vakcíny proti covidu-19, což bude platit nyní pro celou EU a Srbsko. Lidé musí být schopni očkování doložit národním certifikátem. "Počítáme s tím, že od 1. července budou uznávány pouze certifikáty Evropské unie, takzvané covid pasy," řekl Vojtěch.

18:29

Od úterý 8. června se může zvýšit počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku. Po jednání vlády to sdělila mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi a na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

18:18

Od úterý nebudou muset při výuce nosit roušky žáci ani učitelé ve všech krajích s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje, rozhodla vláda. O přestávkách a ve společných prostorách povinnost nošení roušek zůstává.

18:02

Vláda podle mluvčí MŠMT schválila navýšení dotací na letní doučovací kempy ze 100 na 260 milionů Kč. Peníze mají stačit pro všechny žadatele o dotace.

18:01

Kvůli novým mutacím koronaviru bylo dosud sekvenováno přes 3100 vzorků. Prošetřuje se 30 podezření na rizikové mutace včetně indické či egyptské.

16:58

Dovolená, operace, nemoc nebo těhotenství. To všechno může stát v cestě druhé dávce očkování proti covidu. Zatímco u plánovaných operací nemají zdravotníci problém dávku odložit, u důvodů, jako je dovolená, už tak vstřícní nejsou. Aktuálně.cz shrnuje, co dělat, pokud se vás některý z těchto případů týká.

16:33

Koordinací výběru centrálního distributora vakcín proti covidu-19 pro Českou republiku byla pověřena zdravotní pojišťovna RBP. Veřejná zakázka už byla vypsána, její objem je 150 milionů korun. Termín podání přihlášek je 7. červenec a potvrzení nového distributora vakcín se očekává v polovině prázdnin, sdělila RBP v tiskové zprávě.

16:07

Distributor vakcín Avenier v pátek do České republiky přivezl slovenský dar 10 000 dávek vakcíny proti covidu-19 firmy Moderna. Uvedl to v úterý server Seznam Zprávy, kterému to potvrdilo slovenské ministerstvo zdravotnictví. Slovenský premiér Eduard Heger dar přislíbil při dubnové návštěvě Prahy.

Ze smlouvy podle webu vyplývá, že jde o dar v hodnotě 5,2 milionu korun. Vakcíny ze Slovenska přivezl Avenier do olomouckého distribučního centra v Hodolanech, dopravu platilo Slovensko.

Poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v Evropské unii, slíbily v dubnu kromě Maďarska dalších celkem 40 000 dávek vakcíny také Slovinsko a Rakousko.

15:09

Dodatečné peníze na letní doučovací kempy by měly jít z peněz původně určených na nákup testů na covid-19 pro školy, z vládní rozpočtové rezervy a úspor v rozpočtu ministerstva školství. V souladu s dohodou ministra školství Roberta Plagy s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba za ANO) z minulého týdne by se měl dotační program, který má nyní na doučovací kempy k dispozici 100 milionů korun, navýšit na zhruba 260 milionů korun. Peníze by měly stačit pro všechny žadatele o podporu.

15:00

Registraci cizinců k očkování proti covidu plánuje ministerstvo zdravotnictví spustit koncem týdne. Budou si ho platit, cena nepřesáhne 850 korun.

14:44 Ilustrační foto.

Praha chce, aby děti ve školách nemusely v červnu nosit roušky. Opatření je podle vedení města neefektivní. Testy prokázaly, že školy jsou bezpečné.

14:44

Vedení hlavního města chce, aby děti ve školách nemusely do konce nynějšího školního roku nosit roušky. Podle radních je opatření neefektivní a testy prokázaly, že prostředí ve školách je bezpečné. Pozitivní testy má pouze každý desetitisící testovaný. Novinářům to po dnešním jednání řekl radní Vít Šimral (Piráti). Magistrát již odeslal na ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví dopisy, ve kterých sděluje své stanovisko.

14:21

Část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu na koronavirus, ačkoli ho neabsolvovali. Na dotaz k opětovnému testování turistů vracejících se letecky z Tuniska do Prahy to v pondělí uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

13:33 Jan Hamáček

Sociální demokraté na jednání vlády navrhnou zrušení povinnosti nosit roušky ve školách v osmi krajích s nejnižším incidenčním číslem. Na tiskové konferenci to řekl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. O možném zrušení povinnosti mít zakrytý nos a ústa při výuce dnes opět jednali ministři zdravotnictví Adam Vojtěch a školství Robert Plaga (oba za ANO) s hygieniky.

13:14

Pražský magistrát přidá Zdravotnické záchranné službě hlavního města 52 milionů korun na náklady spojené s pandemií covidu-19. Rozhodli o tom městští radní. Vedení ZZS původně žádalo o navýšení o 118,1 milionu na celý rok. Schválená částka má pokrýt prvních sedm měsíců roku, poté organizace v případě potřeby požádá o další navýšení na základě vývoje situace. ZZS zřizuje hlavní město, původně měla pro letošek v rozpočtu schválenou dotaci 505,5 milionu korun.

12:22

Roušku, která nezatěžuje životní prostředí, vyvinuli vědci Technické univerzity v Liberci. Díky použití kyseliny mléčné se rouška v přírodě rychle rozloží, a je ji tak možné kompostovat. Informoval o tom mluvčí univerzity Radek Pirkl. S koronavirovou pandemií jsou použité roušky stále větším problémem, denně se jich produkují miliony a plast, ze kterého jsou vyrobeny, může v přírodě zůstávat i desítky let. Novinka z Liberce by tak mohla ekologickou zátěž výrazně zmírnit.

11:07

Městská nemocnice Ostrava (MNO) ukončila provoz poslední covidové jednotky. Péči o pacienty s covidem-19 převzala běžná oddělení. Novinářům to dnes sdělila mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská. Nejvíce covidových lůžek mělo zařízení na přelomu roku, pro pacienty bylo tehdy vyčleněno sedm standardních oddělení se 140 lůžky a tři JIP oddělení se 14 lůžky.

10:58

Vláda dnes projedná konec povinného nošení roušek ve třídách. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je pro zrušení tohoto pravidla.

10:37

V Královéhradeckém kraji v neděli poprvé po téměř roce nepřibyl nový potvrzený případ covidu-19. Naposledy byl v kraji nulový záchyt nákazy v neděli 26. července loňského roku. Vyplynulo to z dnešních dat ministerstva zdravotnictví. Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji ustupuje od konce února.

10:27

Na Slovensku začalo očkování ruskou vakcínou Sputnik V proti nemoci covid-19. Zájem Slováků o tuto vakcínu je ale obecně zatím nízký.

09:59

Zdravotníci v Česku dosud aplikovali 5,87 milionu dávek očkování proti covidu-19, u většiny používaných vakcín jsou k plnému naočkování potřeba dvě dávky. Ukončené očkování má 1,74 milionu lidí.

09:41

Přehled pondělních událostí:

  • Testy v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposledy loni 19. července, kdy bylo 91 nakažených
  • Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel, kleslo pod hodnotu 22. Ještě před měsícem bylo nad 100. Snižuje se ve většině krajů
  • Distributor vakcín Avenier v pátek do České republiky přivezl slovenský dar 10 000 dávek vakcíny proti covidu-19 firmy Moderna
  • Vláda odpoledne projedná zmírnění koronavirových opatření. Měly se sjednotit pravidla pro kulturu s ostatními odvětvími. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jde například o uznávání potvrzení o testech na covid-19 a o počty účastníků kulturních akcí, přičemž vnitřních akcí by se mohlo nově účastnit 1000 lidí a venkovních 2000 lidí. Vláda se bude zabývat také nošením roušek ve školách
09:35

Dávku očkování proti nemoci covid-19 v neděli dostalo 40 570 lidí, zhruba o desetinu víc než před týdnem a za neděli dosud nejvíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

09:30

Čínskou vakcínou od firmy Sinovac budou nově smět v Číně očkovat i děti starší tří let. Dosud byla látka povolená pro starší 18 let. Farmaceutická firma dokončila první dvě fáze testování své vakcíny CoronaVac na této věkové skupině, kterého se zúčastnilo několik stovek dětí. Podle čínských úřadů se ukázalo, že je vakcína pro děti účinná a má jen mírné vedlejší účinky. Vláda ji proto schválila pro nouzové užití, píše agentura Reuters.

08:44

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 1117 nových případů koronavirové nákazy. Jedná se o pokles oproti pondělí z minulého týdne, kdy Institut Roberta Kocha (RKI) nahlásil 1978 nově infikovaných. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulý týden, je podle dnešních dat 24,3. V neděli to bylo 24,7 a před týdnem 35,1, napsal agentura DPA.

08:10

Thajsko dnes zahájilo dlouho očekávané hromadné očkování obyvatel proti covidu-19. Země se nyní potýká s třetí a zatím nejhorší vlnou nákazy koronavirem, napsala agentura Reuters.

Vláda hodlá tento měsíc podat šest miliónů dávek místně vyráběné vakcíny firmy AstraZeneca a dovážené vakcíny Sinovac. Doufá, že tak uklidní obavy obyvatel z pomalého začátku očkování a nedostatku zásob vakcíny.

08:08

Testy v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposledy loni 19. července, kdy bylo 91 nakažených. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel, kleslo pod hodnotu 22. Ještě před měsícem bylo nad 100. Snižuje se ve většině krajů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

06:28

V Německu ode dneška končí systém upřednostňování rizikových skupin a k očkování se mohou registrovat všichni, kdo o něj mají zájem a jsou starší 12 let. Zpřístupnění všem povede podle německých měst a praktických lékařů u mnoha lidí k frustraci, poněvadž hrozí, že si zájemci na termín první dávky budou muset počkat, uvedla dnes agentura DPA. 

V Německu dostalo alespoň jednu dávku vakcíny 45 procent obyvatel. V současnosti je ale v mnoha oblastech kladen důraz na očkování druhou dávkou, protože plně očkovaný je zatím zhruba každý pátý.

06:27

Za rok 2020 bylo na území Prahy vyhozeno celkem 629 tun kovových odpadů, to je o 208 tun více než v roce předešlém. Klesla naopak kriminalita, přibylo cyklistů. Jak je to s požáry, spotřebou elektřiny nebo využitím městské hromadné dopravy? Odpovědi najdete v přehledné grafice. 

06:22

Slovensko v pondělí začne očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Zájem o tento přípravek projevilo formou registrace do očkovacího systému jen přes 5000 Slováků, byť země dovezla zásilku pro 100 tisíc lidí. Na očkování Sputnikem V úřady na pětimilionovém Slovensku vyčlenily pouze osm očkovacích center, po jednom v každém z krajů. Dnes odstartuje očkování v Bratislavě a v Žilině, další města se přidají v příštích dnech. Sputnik V dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravy (EMA).

Za jednu dávku Vakcíny Sputnik V zaplatilo Slovensko 17 eur.
Za jednu dávku Vakcíny Sputnik V zaplatilo Slovensko 17 eur. | Foto: Reuters
20:18

Cestovní kancelář uvádí, že má v Tunisku českou akreditovanou laboratoř s česky
mluvícím personálem. Společnost Poliklinika Anděl v tiskové zprávě potvrzuje, že personál odebírající vzorky a pracující v laboratoři má všechny potřebné certifikáty k tomu, aby tento úkon mohl provádět.

20:17

Cestovní kancelář Blue Style se ohradila proti sobotnímu zadržení klientů na letišti kvůli podezření na neplatné antigenní testy. "Dlouho jsme netušili, kdo konkrétně na letišti naše klienty zadržel a proč. Vyjádření od cizinecké policie jsme obdrželi až v neděli dopoledne. Po zjištění, proč se tak stalo, jsme byli velice znepokojení. K tomuto úkonu totiž nebyl důvod." říká provozní ředitel cestovní kanceláře Blue Style Ondřej Rušikvas.

18:23 Vláda Andreje Babiše už chystá bezpečnostní opatření k předsednictví Evropské unie, které začne 1. července 2022.

Babiš dnes také uvedl, že vláda se bude v pondělí zabývat sjednocením protiepidemických opatření v kultuře s ostatními. Jedná se třeba o uznávání potvrzení o testech na covid-19 a počty účastníků kulturních akcí, přičemž vnitřních akcí by se mohlo účastnit 1000 lidí a venkovních 2000 lidí. Vláda se bude zabývat také nošením roušek ve školách.

18:22 Vláda Andreje Babiše už chystá bezpečnostní opatření k předsednictví Evropské unie, které začne 1. července 2022.

"Já jsem ráno psal slovenskému premiérovi, aby zkrátka změnili stanovisko, kde na Slovensku pro naše lidi neuznávají naše PCR testy," řekl dnes Babiš. "To je špatně. My to uznáváme pro návštěvu Slováků u nás a doufejme, že Slovensko změní svoji pozici," řekl Babiš.

18:11 Vláda Andreje Babiše už chystá bezpečnostní opatření k předsednictví Evropské unie, které začne 1. července 2022.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes požádal slovenského premiéra Eduarda Hegera o uznávání českých testů na nemoc covid-19 při cestování na Slovensko. Český premiér to dnes uvedl v příspěvku na youtube. Lidé cestující z Česka na Slovensko si musí nechat provést test až na Slovensku. I při cestě do ČR ze Slovenska byl však zatím nutný další český potvrzovací test. Lidé cestující ze Slovenska do Česka sice mohli podstoupit jako podmínku pro vstup do země jeden test ještě na Slovensku před cestou, ale následně si museli stejně nechat udělat další test na covid-19 v Česku. Až v pondělí 7. června se Slovensko přesune do mírnější kategorie, kdy není povinný druhý test po příjezdu do ČR.

14:40

Na pražském Václavském náměstí začala protivládní demonstrace hnutí Otevřeme Česko-Chcípl PES. Organizátoři kritizují opatření vlády kvůli covidu.

13:40

Náměstek ministra zdravotnictví Vlastimil Vajdák od 1. června dočasně opustil post ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Serveru Seznam Zprávy to řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Na ministerstvu je Vajdák od začátku dubna, ale v nemocnici dosud dál působil na částečný úvazek. Vajdáka si jako náměstka vybral hned po dubnovém nástupu do čela ministerstva předchozí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), který ale už na konci května rezignoval. 

13:18

Bánov má přes 2000 obyvatel. V mateřské škole bylo potvrzeno 17 nakažených. V základní škole, která je spádovou pro děti z obcí Bánov, Suchá Loz, Bystřice pod Lopeníkem a ze Starého Města, bylo k dnešnímu dni potvrzeno onemocnění covid-19 u 11 lidí. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje zavedla ihned po prvním potvrzeném případu protiepidemická opatření a byly vytrasovány rizikové kontakty.

"Z důvodu nárůstu počtu onemocnění a vysokému riziku šíření nákazy v mateřské škole bylo Krajskou hygienickou stanicí 29. května vydáno rozhodnutí o mimořádném opatření. Školka je uzavřena. V pondělí a v úterý bude, po dohodě s ředitelem, nařízeno ředitelské volno v základní škole," uvedl hejtman Radim Holiš (ANO).

13:01

V Bánově u Uherského Hradiště jsou v mateřské a základní škole ohniska nákazy covidem. Nakažených je 28, potvrzena byla britská mutace. Školy budou zavřené.

12:19

Cizinecká policie, která si v sobotu večer vyžádala opětovné otestování na koronavirus u českých turistů vracejících se z Tuniska prý měla podezření na falešné potvrzení.

"Při kontrole cestujících, kteří přiletěli z Tuniska, vzniklo podezření, že předložili falešné potvrzení o výsledku PCR testu. Dalším šetřením bylo zjištěno, že cestovní kancelář má v tuniské destinaci svého českého lékaře, který provádí testy na covid-19," sdělila televizi CNN Prima News Renata Grecmanová z Cizinecké policie ČR.

12:02

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek nechá prověřit, zda byl požadavek cizinecké policie na nové testy na covid u turistů, kteří se v sobotu vrátili do Prahy z Tuniska, oprávněný.

11:49

Cestovní kancelář Blue Style se vyjádřila k incidentu, při kterém byli v sobotu večer na letišti několik hodin zadržováni turisté vracející se z dovolené v Tunisku. Podle mluvčí kanceláře Ilony Topolové řeší CK Blue Style věc ve spolupráci s cizineckou policií.

"Včerejší incident na letišti Václava Havla se týkal všech cestujících cestovních kanceláří vracejících se z Tuniska. Mezi těmito cestujícími byli i klienti CK Blue Style. Naši klienti mají platné testy i certifikáty vydané akreditovanou laboratoří postupující v souladu s pravidly stanovenými Českou republikou. Testy jsou prováděny certifikovaným personálem a provádění testů splňuje veškeré právní i zdravotní požadavky," uvedla Topolová.

11:30

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock prohlásil, že je zatím příliš brzy na to, aby vláda přijala definitivní rozhodnutí ohledně rozvolnění opatření přijatých s cílem zabránit šíření koronaviru. To bylo původně v Británii naplánované na 21. června. V poslední době ale začal počet případů nákazy v zemi opět stoupat, což vyvolalo otázky, zda je na zmírnění opatření vhodná doba.

11:18

S ohledem na velice nízké přírůstky nově nakažených koronavirem v Izraeli doporučuje ministerstvo nejprve naočkovat rizikové pacienty, příbuzné rizikových pacientů a děti v rodinách, které chtějí vycestovat do zahraničí. "Bez ohledu na rizikové skupiny se může nechat naočkovat každý, kdo o to bude mít zájem," dodalo.

11:18

Izrael v neděli začal očkovat proti covidu-19 děti od 12 do 15 let. Ministerstvo zdravotnictví podle agentury DPA dříve uvedlo, že rizika onemocnění jsou u nich vyšší než případné vedlejší účinky vakcíny. "Případy infekce srdečního svalu u mladistvých mezi 16 a 19 lety byly vzácné a proběhly bez komplikací," uvedlo v prohlášení ministerstvo.

09:38

Indie za posledních 24 hodin odhalila 114 460 nových případů nákazy koronavirem, což je nejnižší údaj za dva měsíce. Úmrtí přibylo 2677. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na indické ministerstvo zdravotnictví. Vzhledem ke zlepšující se situaci se v pondělí některé části země, včetně dvou největších měst Dillí a Bombaje, chystají zmírnit protikoronavirová opatření.

Od začátku pandemie již země s 1,37 miliardy obyvatel zaznamenala 28,8 milionu infikovaných koronavirem a 346 759 zemřelých. To je v absolutních počtech nakažených druhý nejhorší výsledek na světě za Spojenými státy, v počtu mrtvých celosvětově třetí nejhorší po USA a Brazílii.

Indie koronavirus
Indie koronavirus | Foto: Reuters
08:51

V sobotu proti minulému týdnu ubylo testů na covid o čtvrtinu. Podíl nakažených na počtu preventivních testů, jež tvoří většinu testů, tak stoupl.

08:17

Tisková mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divíšková uvedla, že kontrolu testů při vstupu do České republiky je plně v kompetenci cizinecká policie.

Potvrdila pouze, že na kamerovém systému správa letiště zaznamenala větší množství lidí na terminálu 1. A také připomněla, že při odletu do cizích krajin je povinností turistů, aby si zjistili podmínky, za jakých je možné se vrátit zpět do země. 

08:08

Letadlo z Tunisu přiletělo do Prahy v sobotu po půl osmé večer. O zhruba hodinu později byla společnost GHC Genetics, která zajišťuje na letišti testování cestujících, požádána cizineckou policií, aby otestovala na nemoc covid-19 větší počet pasažérů, kteří se vrátili z Tunisu.

"Dostali jsme zprávu, že lidé, kteří přiletěli z Tunisu, nemají platné testy, proto jsme rychle přesunuli čtyři naše zaměstnance na místo. Nyní právě odebíráme testy. Věříme, že do půlnoci, kdy končíme, se nám podaří všechny otestovat," uvedl kolem 22. hodiny Michal Mikšík z ruzyňské pobočky GHC Genetics.

Doplnil, že není výjimkou, kdy testy ze zahraničí, se kterými se turisté na pražském letišti prokazují, jsou neplatné nebo padělané. 

08:01

V sobotu večer zadrželi celníci na letišti Václava Havla na Ruzyni české cestující, převážně rodiny s dětmi, kteří se vrátili z dovolené v Tunisku. Odmítli je pustit domů, protože antigenní testy, kterými se prokazovali, nesplňovaly podle neoficiálních informací platné parametry. Lidé zůstali v prostoru před pasovou kontrolou několik hodin. 

"Naše cestovní kancelář se omlouvá všem klientům cestujícím letem QS2825 z Tuniska, kteří se museli potýkat s naprosto nestandardním přístupem českých celníků. Za zdržení na letišti se velice omlouváme, zároveň vás chceme ujistit, že testy prováděné před odletem do České republiky jsou v naprostém souladu s aktuálně platnou legislativou," zareagovala ještě večer na Facebooku CK Blue Style.

07:08

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vydala během druhé vlny pandemie koronaviru od začátku loňského října do konce letošního května ze svých zásob přes 32 milionů ochranných zdravotnických pomůcek v celkové hodnotě téměř 600 milionů korun. Řekl to předseda SSHR Pavel Švagr. Nyní má správa ve svých skladech zhruba 140 milionů kusů ochranných pomůcek, což je dvouměsíční zásoba stanovená vládou pro případ další krize.

"Nouzové zásoby pomáhaly tam, kde to bylo potřeba. Mimo jiné také dětem v Klokáncích, v domovech pro seniory i sociálně slabým lidem. Celkem jsme pro jejich potřeby uvolnili více než tři miliony respirátorů třídy FFP2 a téměř devět milionů roušek. Nakoupili jsme také přes 15 milionů antigenních testů pro ministerstvo školství, aby se děti mohly vrátit do škol," uvedl Švagr.

06:40

Dopady covidu na hospodaření středočeských nemocnic ovlivní i kompenzační vyhláška, zatím neskončilo dohodovací řízení o ní. Jde o celostátní záležitost a podle středočeského krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) ještě nenastala. Komplikací pro nemocnice může být nedostatek cash flow kvůli pozdějšímu termínu úhrad za některé výdaje. Zařízení nyní obnovila plánovanou péči, hromadné odchody zdravotníků hejtmanství nezaznamenalo.

Podle Pavlíka nejsou z jeho osobního pohledu dosavadní návrhy kompenzační vyhlášky krajským nemocnicím příliš "přátelsky nakloněné". "My to momentálně studujeme, protože poslední návrh přišel ve středu večer," popsal Pavlík. Ekonomickou situaci nemocnic bude podle něj možné konkrétně komentovat až po dokončení dohodovacího řízení. Zatím nejsou jasné ani kompenzace za takzvanou elektivní péči, což jsou plánované výkony. Jejich poskytování má výrazný vliv na hospodaření nemocnic.

06:30

Německé zdravotní úřady nahlásily Institutu Roberta Kocha (RKI) za posledních 24 hodin 2440 nových případů koronavirové nákazy. Vyplývá to z údajů, které RKI aktualizoval dnes brzy ráno. Před týdnem bylo v zemi s 83 miliony obyvatel hlášeno 3852 nově nakažených. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulý týden, je podle dnešních dat 24,7. Ještě před týdnem byla na hodnotě 35,2, uvedla agentura DPA.

RKI však upozornil na to, že některé spolkové země měly prodloužený víkend kvůli náboženskému svátku Božího těla. "Při interpretaci počtu případů musíme brát v úvahu, že o svátcích lékaře vyhledává méně lidí, kvůli čemuž je také odebráno méně vzorků a je provedeno méně laboratorních vyšetření," uvedl RKI.

06:15

Spojené státy darují Tchaj-wanu 750 000 dávek proticovidové vakcíny. Jde o součást plánu na sdílení vakcín se světem, oznámila dnes americká senátorka Tammy Duckworthová, která je společně s dalšími dvěma senátory na ostrově.

Tchaj-wan se potýká s prudkým nárůstem počtu případů koronavirové nákazy a stejně jako mnoho dalších oblastí světa také s nedostatkem očkovacích látek. Proti covidu-19 dosud byla očkována tři procenta z 23,5 milionu obyvatel ostrova, a to většinou zatím jen první dávkou ze dvou. Pomoc ze strany USA tak Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii, přijde vhod.

06:00

Přední ekonomiky by podle britského premiéra Borise Johnsona měly usilovat o naočkování celé světové populace do konce roku 2022. Měla by proto být navýšena výroba očkovacích látek, řekl Johnson v sobotu večer, několik dní před summitem skupiny G7, který hostí Británie.

"Vyzývám své kolegy ze států G7, aby spolu s námi tuto strašnou pandemii ukončili a slíbili, že nikdy znovu nepřipustíme zkázu, kterou koronavirus způsobil," uvedl Johnson v prohlášení, z něhož citují tiskové agentury. "Naočkovat svět do konce příštího roku by byl největší hrdinský čin v dějinách medicíny," dodal britský ministerský předseda.

21:29

Ministerstvo zdravotnictví zatím nezkrátí intervaly mezi první a druhou dávkou vakcín proti covidu-19 na původní tři či čtyři týdny. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová Radiožurnálu sdělila, že o zkracování intervalů se debatuje, změna ale v současnosti není na stole. Zkrácení intervalů doporučili odborníci. Podle nich je potřeba, aby lidé v souvislosti s výskytem indické mutace měli co nejdříve plnou ochranu proti nákaze.

19:31 Vlajka Brazílie

Brazilský úřad pro kontrolu léčiv Anvisa se vyslovil pro schválení dovozu ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a indické Covaxin, ale s podmínkami, napsala agentura Reuters. V minulých měsících naopak úřad žádosti o dovoz vakcín zamítl.

19:31

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 2294 nových případů nemoci covid-19. To je výrazný pokles proti minulému týdnu, kdy počet nově nakažených činil 5426. Počet zemřelých v souvislosti s covidem-19 vzrostl o 122 na 89 148.

14:51

V Nizozemsku se dnes otevřely restaurace, kina, divadla a muzea, které byly uzavřeny s cílem zabránit šíření koronaviru. Informovala o tom agentura DPA.

Podle nizozemských médií bylo uvolnění opatření přivítáno s velkým nadšením, v mnoha restauracích byla předem zarezervována všechna místa a také vstupenky na kulturní akce se rychle vyprodaly. Částečně k tomu podle DPA přispěl i fakt, že počet návštěvníků ve vnitřních prostorách je nadále omezen.

14:40

Kvůli rozpočtovým dopadům vláda ANO a ČSSD asi odmítne navrhované rozšíření okruhu lidí s nárokem na ošetřovné při péči o příbuzné. Skupina poslanců opozičních KDU-ČSL, TOP 09 a ODS chce zrušit podmínku poskytnutí dávky, že tito lidé musejí žít ve společné domácnosti. Kabinet by měl poslat zákonodárcům k předloze podle podkladů pro pondělní schůzi záporné stanovisko.

Předkladatelé poukazují na to, že nyní musí zaměstnanec kvůli péči o příbuzného, s nímž nesdílí jednu domácnost, čerpat dovolenou nebo žádat o neplacené volno. "Změna podmínek pro nárok na ošetřovné by měla přispět především k posílení vazeb mezi rodinnými příslušníky," napsali ve zdůvodnění. Rozpočtové dopady odhadli autoři na 850 milionů korun ročně, o 130 milionů korun méně by navíc lidé odvedli na zdravotní pojištění.

12:45

Počet mrtvých s covidem překonal ve světě 3,7 milionu, tempo nárůstu se příliš nemění. Nejvíce mrtvých mají v USA, v přepočtu na obyvatele v Peru.

12:20

V Indii za posledních 24 hodin přibylo 120 529 nových případů koronavirové nákazy. S odvoláním na data ministerstva zdravotnictví o tom dnes informovala místní média. Podle nich se jedná o nejnižší bilanci za poslední téměř dva měsíce. Úřady zároveň registrovaly 3380 dalších úmrtí spojených s covidem-19. Největší indická města Dillí a Bombaj začala rozvolňovat opatření.

Od začátku pandemie již země s 1,37 miliardy obyvatel zaznamenala 28,69 milionu infikovaných koronavirem a 344 082 zemřelých.

10:48

Přehled covidové situace v Moravskoslezském kraji:

09:34

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje zhruba 1,66 milionu potvrzených případů covidu-19. Zemřelo za celou dobu epidemie 30 157 lidí s covidem-19. Denní nárůsty množství lidí nakažených koronavirem postupně klesají už od začátku letošního března, kdy dosahovaly téměř 17 000. Také denní počty úmrtí lidí s covidem-19 se snižují. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních dnech jsou už jen v řádu jednotek.

09:34

Incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na každých 100 000 obyvatel, kleslo v Česku na 23, o den dříve činilo 24. Tímto číslem se nyní vláda řídí při určování protiepidemických opatření. Incidenční číslo pokleslo téměř ve všech regionech. Nejnižší je nadále v Karlovarském kraji, kde činí jen tři případy za týden na 100 000 obyvatel. Nejvyšší je shodně v Libereckém, Zlínském a Jihočeském kraji, a to 36.

09:10

Česká republika má za uplynulých 14 dní 58 nových případů nákazy novým typem koronaviru na 100 000 obyvatel, před týdnem to bylo 87. Nejvíce nakažených za dva týdny přepočteno na obyvatele má nyní z okolních států Německo (69 na 100 000 lidí, před týdnem 113) a Rakousko (65, před týdnem 88). Nejlépe je na tom Polsko (30, před týdnem 57). Počty nakažených klesají u všech sousedů i v samotné ČR.

Srovnání počtu nakažených novým typem koronaviru za uplynulých 14 dní v ČR a sousedních zemích (řazeno podle počtu případů na 100 000 obyvatel):

ZeměPočet případů za uplynulých 14 dní na 100 000 obyvatelCelkový počet případů za uplynulých 14 dní (zaokrouhleno)
Německo6957 300
Rakousko655800
ČR586200
Slovensko311700
Polsko3011 400

Zdroj: nakit.cz/koronadata, výpočet ČTK

08:56

Výskyt invazivního pneumokokového onemocnění loni v důsledku pandemie covidu-19 klesl asi o polovinu na 247 případů. Zemřelo 42 lidí, polovina byla ve věku nad 65 let. Vyplývá to z informací, které ve své zprávě zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Případů tohoto onemocnění i úmrtí bylo loni nejméně minimálně od roku 2010.

V roce 2019 SZÚ evidoval 483 případů vážných pneumokokových onemocnění, loni to bylo o 236 méně. Pokles počtu hlášených pneumokokových nákaz pokračuje podle SZÚ do současnosti. "Tato situace může mít mnoho příčin - nošení roušek a respirátorů, domácí karanténa dětí i dospělých, absence návštěv u lékařů, nadbytečné užívání antibiotik nebo z důvodu nevyšetřování pneumokoků u pacientů," píše se ve zprávě, pod kterou je podepsaná Jana Kozáková z laboratoře pro streptokokové nákazy SZÚ.

08:48

Hospitalizovaných s covidem bylo v pátek 363, což je nejméně od poloviny loňského září. Jen za poslední dva týdny počet pacientů klesl o dvě třetiny.

08:13

V pátek přibylo v Česku nejméně případů covidu-19 za všední den od loňského 31. srpna. Zaznamenáno bylo 323 nakažených, o 29 procent míň než před týdnem.

07:44

V Indii za posledních 24 hodin přibylo 120 529 nových případů koronavirové nákazy. S odvoláním na data ministerstva zdravotnictví o tom dnes informovala místní média. Podle nich se jedná o nejnižší bilanci za poslední téměř dva měsíce. Úřady zároveň registrovaly 3380 dalších úmrtí spojených s covidem-19.

V pátek ohlásily zdravotnické úřady 132 364 pozitivních testů na koronavirus a 2713 úmrtí. Od začátku pandemie již země s 1,37 miliardy obyvatel zaznamenala 28,69 milionu infikovaných koronavirem a 344 082 zemřelých.

07:23

Za poslední týden lidé hygienikům při trasování nakažených koronavirem hlásí v průměru necelé dva rizikové kontakty, zatímco za poslední měsíc je to v průměru 1,47 kontaktu. Vyplývá to z aktuálního reportu Chytré karantény. V době vrcholu epidemie covidu v březnu to bylo 0,8 kontaktu. Na trasování se tehdy podílelo téměř 2000 lidí, v současné době kolem 300.

07:04

V okresech s příznivou epidemickou situací je podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) možné ve třídách či stálých kolektivech ve firmách zrušit povinnost nosit roušky nebo respirátory s výjimkou společných prostor či při setkávání s jinými skupinami. V okresech, kde se počet nových případů koronaviru na 100 000 obyvatel za 14 dní pohybuje pod 25, reprodukční číslo je dlouhodobě nižší než jedna a podíl pozitivních testů je pod čtyřmi procenty, lze zrušit také povinné plošné testování ve školách a podnicích, uvedla skupina odborníků v dnešním stanovisku.

07:03

Belgické restaurace a kavárny ve středu poprvé po sedmi měsících přivítají hosty také ve vnitřních prostorách. Dovolila to zlepšující se epidemická situace. Prodlouží se také otevírací doba, nově bude od 05:00 do 23:30. Nová opatření dnes podle agentury AFP po jednání vlády představil belgický premiér Alexander De Croo.

07:02 Vlajka Brazílie

Brazilský úřad pro kontrolu léčiv Anvisa se vyslovil pro schválení dovozu ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a indické Covaxin, ale s podmínkami, napsala agentura Reuters. V minulých měsících naopak úřad žádosti o dovoz vakcín zamítl.

Rada úřadu se vyslovila pro dovoz v poměru čtyři ku jednomu. V dubnu přitom Anvisa zamítl žádosti brazilských států o dovoz Sputniku V kvůli nedostatku údajů, které by garantovaly jeho bezpečnost, kvalitu a účinnost. V březnu úřad odmítl Covaxin, protože nesplňuje požadované standardy výroby.

07:01

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 2294 nových případů nemoci covid-19. To je výrazný pokles proti minulému týdnu, kdy počet nově nakažených činil 5426. Počet zemřelých v souvislosti s covidem-19 vzrostl o 122 na 89 148. S odkazem na statistiku Institutu Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentura DPA.

V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo téměř 3,7 milionu lidí. Skutečné číslo však bude zřejmě mnohem vyšší, protože mnoho infekcí zůstává neodhaleno. Z onemocnění se zatím vyléčilo přes 3,5 milionu lidí.

07:00

Vážení čtenáři, vítejte u nové on-line reportáže, ve které se věnujeme koronavirové pandemii v Česku i ve světě. Dosavadní dění najdete v předchozí reportáži:

Domácí Zahraničí ČTK Domácí, Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 11. 6. 2021 14:29
 

Právě se děje

Další zprávy