Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Fousek porazil Poborského a je novým šéfem českého fotbalu. Šmicer neuspěl

To, co naznačilo už 1. kolo ostře sledované volby, se stalo realitou. Novým předsedou Fotbalové asociace ČR se stal Petr Fousek. Získal 106 hlasů, tedy potřebnou většinu, a ve 2. kole tak porazil Karla Poborského, který obdržel jen 91 hlasů. "Je to čest vést největší sportovní svaz v zemi," řekl Fousek. Vedle šéfa asociace se volilo i zbylých 11 členů výkonného výboru, kam se nedostal Vladimír Šmicer.

Petr Fousek a Karel Poborský
zdroj: ČTK

"Vnímám obrovskou zodpovědnost, která přede mnou leží. O celé řadě problémů českého fotbalu jsme tady diskutovali," řekl delegátům Fousek.

Místopředsedou za Čechy se stal Jan Richter, který poměrem hlasů 71:56 porazil Vladimíra Šmicera. Vítěz Ligy mistrů a další vicemistr Evropy z roku 1996 se tak do výkonného výboru nedostal.

Nejprve se coby hlavní tvář iniciativy F-evoluce, která po zatčení Berbra usilovala o změny v českém fotbale, ucházel i o nejvyšší post, ale pak kandidaturu stáhl a podpořil Fouska. Místopředsedou za Moravu byl zvolen Fouskův favorit Jiří Šidliák.

Ve výkonném výboru budou mimo jiné i trenér futsalové reprezentace Tomáš Neumann a někdejší generální sekretář FAČR a nynější ředitel prvoligových Teplic Rudolf Řepka. Oba jsou zástupci F-evoluce. Fousek počítá s tím, že se na vedení českého fotbalu bude podílet i Šmicer.

Je nám líto, video expirovalo.
Události: Petr Fousek se stal novým předsedou FAČR

S kandidaturou uspěl Fousek na druhý pokus. Před necelými čtyřmi lety prohrál při druhé volbě s končícím předsedou Martinem Malíkem poté, co o půl roku dříve skončil jejich první souboj patem. K němu po úpravě stanov už dojít nemohlo. Devětačtyřicetiletý vicemistr Evropy z roku 1996 Poborský byl těsně před volbami mírným favoritem, nakonec ale se svou první kandidaturou na předsedu neuspěl.

"Chtěl bych mít na výkonném výboru funkční tým, který bude schopen uskutečňovat změny, které český fotbal čekají. Uvědomuju si, že to byl dlouhý, poměrně těsný souboj. Všem, kteří volili Karla Poborského, chci říct, že i k nim přistupuju úplně stejně. Jsem prezidentem všech. Moje první cesty povedou tam, kde mě nevolili. Děkuji Karlovi za to, že ve vzájemném souboji ze mě vymáčkl to nejlepší," dodal Fousek.

Petr Fousek
zdroj: ČTK

"Vnímám obrovskou zodpovědnost, která přede mnou leží. O celé řadě problémů českého fotbalu jsme tady diskutovali. Pochopitelně je čest vést největší sportovní svaz v zemi, ale i obrovská výzva a penzum práce," řekl delegátům Fousek.

"Uvědomuju si, že to byl dlouhý, poměrně těsný souboj. Všem, kteří volili Karla Poborského, chci říct, že i k nim přistupuju úplně stejně. Jsem prezidentem všech. Moje první cesty povedou tam, kde mě nevolili. Děkuji Karlovi za to, že ve vzájemném souboji ze mě vymáčkl to nejlepší," dodal Fousek.

FAČR volila nového šéfa necelých osm měsíců poté, co byl zatčen dnes již bývalý místopředseda asociace Roman Berbr. Někdejší vlivný funkcionář je jednou z 20 trestně stíhaných osob v kauze údajné korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy. Vedle nového předsedy rozhodují delegáti také o zbylých 11 členech výkonného výboru.

Poborský: Byla to výzva, život jde dál

Devětačtyřicetiletý vicemistr Evropy z roku 1996 Poborský byl těsně před volbami mírným favoritem, ale nakonec se svou první kandidaturou na předsedu neuspěl. "Hodnotí se to blbě, protože jsem prohrál. Historicky dlouhodobě jsem byl vychovaný k tomu, abych vyhrával. Je to těžké. Musím říct, že souboj s Petrem byl férový. Hnutí si demokraticky jinak vybralo a já to respektuji," řekl Poborský, jenž už dříve působil ve výkonném výboru.

"Pro mě to byla obrovská výzva a zkušenostech, jezdit po okresech, kde jsem poznal spoustu dobrých lidí. Zase jsem načerpal jiný pohled na fotbal. Jestli je to překvapení? Samozřejmě že jo, protože kdybych nechtěl vyhrát, tak bych do té volby nešel. Život jde dál," dodal bývalý hráč Manchesteru United, Lazia Řím, Slavie či Sparty, který v současnosti dělá na FAČR ředitele oddělení elitní mládeže.

Nový šéf FAČR Petr Fousek:

Datum a místo narození: 19. listopadu 1962, Praha

Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze

Funkcionářská kariéra: předseda futsalové komise ČMFS (1990-2001), tiskový mluvčí a vedoucí mezinárodního oddělení ČMFS (1995-96), generální sekretář ČMFS (2001-07), člen futsalových komisí UEFA (od 1994, byl i místopředsedou a předsedou) a FIFA (1998-2016), člen expertního týmu ČOV (2012-16), poradce předsedy FAČR (2011-17)

Fousek, který se hlásí k reformnějšímu směru, už v minulosti na asociaci, dříve Českomoravském fotbalovém svazu, dlouho působil a zastával několik funkcí. V letech 2001 až 2007 byl generálním sekretářem, později poradcem dřívějšího předsedy asociace Miroslava Pelty.

Od roku 1994 se Fousek pohyboval v mezinárodních organizacích FIFA a UEFA, naposledy působil jako nezávislý expert pro řecký svaz. V roce 2015 byl šéfem organizačního výboru evropského šampionátu jednadvacítek v Česku.

Z něj naopak na začátku valné hromady odstoupil dnes už bývalý šéf FAČR Martin Malík, jenž nebude kandidovat ani na post člena výboru za profesionální kluby.

Udělal se tu obrovský kus práce, řekl Malík

Malík je přesvědčen, že předává fungující aparát. "Stojím si a vždy si budu stát za tím, že za těch tři a půl roku, které jsem strávil v pozici předsedy FAČR, se udělal obrovský kus dobré práce. Jsem připraven osobně debatovat s kýmkoliv, kdo by tvrdil opak. Já a moji kolegové z končícího výkonného výboru jsme čelili řadě naprosto bezprecedentních situací," uvedl Malík.

"Náš mandát začínal v době zatížené tzv. dotační kauzou. Řešili jsme tragické sportovní výsledky národního týmu, které vyvrcholily porážkou 1:5 v Rusku. Na jaře 2020 nás všechny zasáhla koronavirová krize a na podzim další kauza. Řadu věcí, zejména ve sportovní a ekonomické oblasti, se nám dařilo řešit dobře. Udělali jsme ale pochopitelně i celou řadu chyb a celou řadu věcí bychom dnes, obohaceni o zkušenosti z minulosti, určitě řešili jinak," dodal.

FAČR byla loni ve ztrátě 40,736 milionu korun

Fotbalová asociace měla za loňský rok ztrátu 40,736 milionu korun. Mohly za to odpisy dlouhodobého hmotného majetku a mimořádný odpis majetku související s demolicí východní tribuny strahovského stadionu Přátelství. Ztrátu více než 54 milionů korun vykázala kvůli pandemii koronaviru dceřiná společnost STES, která doplatila zejména na výpadek příjmů z prodeje lístků na domácí utkání reprezentace. Vyplývá to ze zprávy, kterou přednesl finanční ředitel asociace Libor Kabelka.

Výsledky zprávy hospodaření hromada neschválila, protože pro ni nehlasovala potřebná nadpoloviční většina obou komor, ale jen ta česká. Asociace měla počtvrté v historii výnos přes miliardu korun. Oproti roku 2019 se snížil, z 1,65 miliardy korun na 1,496 miliardy. Loňské náklady dosáhly 1,536 miliardy korun. V roce 2019 měla FAČR ztrátu 52,4 milionu korun.

Předseda revizní a kontrolní komise Zdeněk Šimek v projevu zmínil podezřelou zakázku na dezinfekci šaten. FAČR za ni v 90 klubech zaplatila firmě bývalého ligového hráče Jiřího Tymicha 9,89 milionu korun, přestože práce byla provedena jen v 41 týmech. Většinu částky asociace dostala zpět, neboť s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě zbylo téměř 700 tisíc korun. Kauzou se zabývá policie.

"Přípravná fáze projektu byla naprosto neprofesionální, ba diletantská, popřípadě záměrně nekonkrétní a celkově nekvalitní. Nebyl vyloučen ani záměr vyvést prostředky z FAČR," uvedl Šimek. "Nikdo nic nebagatelizuje a nebere na lehkou váhu. Ano, staly se chyby. Pokud jde o finanční prostředky, ty máme zpět. Zbytek musí vyšetřit policie," řekl končící předseda FAČR Martin Malík.

Přehled členů výkonného výboru FAČR pro volební období 2021-2025:

Předseda: Petr Fousek

Místopředseda za Moravu: Jiří Šidliák

Místopředseda za Čechy: Jan Richter

Předseda řídící komise za Čechy: Martin Drobný

Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval

Členové za Čechy: Václav Andrejs, Tomáš Neumann, Rudolf Řepka

Členové za Moravu: Vladimír Kristýn, Radek Zima

Členové za kluby první a druhé ligy: Dušan Svoboda, Adolf Šádek

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články