A kolik bylo vám, když jste postavili supersportovní auto se čtyřmi elektromotory s výkonem skoro 2000 koní a cenovkou 50 milionů korun, o kterém mluví celý automobilový svět? Matemu Rimacovi bylo v únoru třiatřicet a tenhle rok bude patřit jemu.

Supersporťák automobilky, o které mnozí z vás do tohoto týdne s největší pravděpodobností nikdy neslyšeli, v posledních dvou dnech „projel“ nejspíš všemi médii celého světa, která se alespoň občas zmíní o autech. Těch důvodů, proč se tak stalo, jsou desítky. Tak snad alespoň ty nejvypečenější.

Když se budeme bavit jenom o autě nesoucím jméno Rimac Nevera, je tu fakt, že jde o elektromobil s výkonem 1914 koní. Připočtěte zrychlení z 0 na 100 kilometrů za hodinu za ani ne dvě sekundy, třístovku na tachometru za 9,3 sekundy a maximální rychlost 420 kilometrů za hodinu. Už to samo by stačilo na světovou slávu.

Ale ono je toho mnohem víc. A to ono je hlavně fakt, že Rimac Nevera nevznikla ve vývojovém centru nějaké obří automobilky, ale v továrně v chorvatském městečku Sveta Nedelja poblíž Záhřebu, v níž pracuje asi tisícovka lidí a která hlavně ještě před pár lety vůbec neexistovala. 

Co vedle auta ale poutá pozornost nejvíc, je muž, který stojí v čele téhle automobilky. Je jím Mate Rimac, třiatřicetiletý chlapík s plnovousem, který si kromě jiného zakládá na tom, že je vegetarián.

Americká verze magazínu Forbes ho už v roce 2017 zařadila na seznam 30 nejúspěšnějších evropských podnikatelů pod 30 let. A rozhodně se nespletla. V Chorvatsku byste dnes marně hledali známějšího podnikatele.

Na začátku bylo Zelené monstrum

I když Rimac ve světě prorazil s elektromobily, všechno začalo s „trojkovým“ BMW, které bylo o čtyři roky starší než Mate Rimac sám. Peníze na něj vydělal díky úspěchu ve vysokoškolské technologické soutěži, kde bodoval s rukavicí iGlove, která nahrazuje klávesnici a myš.

Důvodem, proč si pořídil BMW, které později získalo přezdívku Zelené monstrum, byla touha závodit. Jenže Rimace zradil motor, na jehož opravy už neměl peníze. A tak si poradil jinak a radikálně. BMW s pomocí dílů z vysokozdvižného vozíku přestavěl na elektromobil. Pořádně ostrý elektromobil.

To způsobilo, že s ním roce 2009 překonal hned pět Guinnessových rekordů a rekordů federace FIA v kategorii elektrických automobilů. V ten samý rok pak založil firmu, kterou pojmenoval Rimac Automobili. „Chtěl jsem postavit auto. Nic jiného jsem nechtěl dělat,“ řekl Rimac v rozhovoru pro britskou BBC.

Jenže hned na začátku narazil na fakt, že Chorvatsko rozhodně není zemí, kde by se automobiloví inženýři schovávali za každým rohem. Vrchol tamního automobilového průmyslu představovalo předpotopní vozítko Yugo, jehož výroba skončila v roce 2008. Po něčem dalším, co by stálo za řeč, byste pátrali marně.

Rimac po možných spolupracovnících pátral třeba i na univerzitě v Záhřebu, ale odpověď profesorů mu moc nadějí nedávala. Podle nich postavit auto v Chorvatsku nebylo možné. „Čím dřív to vzdáte, tím méně lidí půjde ke dnu s vámi,“ popisuje Rimac tehdejší univerzitní radu.

Pomohly peníze z ropy

Mate Rimac je často připodobňován k hvězdám Silicon Valley. Minimálně proto, že stejně jako u spousty z nich jeho podnikatelský příběh začal v garáži rodičů. Do San Franciska i sám později vyrazil, ale ani to nebyla to úspěšná mise.

„Jednou jsem tam jel žádat o peníze a potkat se s možnými investory,“ vzpomíná Rimac. Jenže netrefil tu správnou dobu. Před osmi lety se investice Silicon Valley vezly na vlně sociálních médií a elektromobily tehdy nikoho nezajímaly. Změnil to až Elon Musk se svojí Teslou.

Důvěra a peníze, konkrétně dva miliony eur, do Chorvatska nakonec zamířily z druhé strany světa. První velká investice přišla z Abú Dhabí, kde petrolejoví boháči uvěřili jeho plánům na elektrický supersport. To byl rok 2009. O dva roky později na autosalonu Rimac zabodoval prototypem pojmenovaným Rimac Concept One.

Spolupráce s investory z Blízkého východu měla pokračovat, Rimac měl přislíbených dalších 4,5 milionu eur, ale zazněla podmínka přesunout výrobu auta do Spojených arabských emirátů. A to Rimac odmítl.

Snu se ale nevzdal a díky úvěru a objednávkám prvních aut mohl na elektromobilech pracovat dál. A především dokázal postavit tým lidí, kteří oproti zbytku světa získali v probouzející se elektromobilitě znatelný náskok. Všimli si toho i velcí automobiloví hráči, kteří Rimac Automobili začali používat jako externí vývojové centrum. Díky tomu mohl Mate Rimac vedle zakázek pro jiné automobilky v klidu pracovat i na vývoji vlastních aut.

Jeden z modelů, a vlastně i celou firmu, pak ale trochu paradoxně proslavila nehoda jednoho z jejích aut. Rimac Concept One se totiž v téhle nešťastné souvislosti objevil v jednom z dílů globálně úspěšného pořadu Grand Tour, za nímž stojí trojice Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond.

Právě Hammond seděl za volantem chorvatského elektromobilu, který ve Švýcarsku vyletěl ze silnice. Moderátor se naštěstí z kabiny dostal, než vůz kompletně shořel. Média po celém psala o autě neznámé automobilky a překvapený Rimac v ten samý den přijal tři objednávky na to samé auto, které prodával po padesáti milionech korun.

Čtvrtinu Rimacu koupilo Porsche

Ještě větší zlom ale přinesl rok 2018, kdy do automobilky vstoupilo Porsche, které získalo deset procent firmy, jejíž hodnota se dnes odhaduje na půl miliardy dolarů. Od té doby německá sportovní značka svůj podíl zvýšila nejprve na 15,5 procenta a letos v zimě za 70 milionů eur přikoupila dalších 8,5 procenta chorvatské značky.

Porsche ale není jediná automobilka, kterou Rimac dokázal k investici přesvědčit. Další peníze, konkrétně 80 milionů eur, v květnu 2019 do Rimacu společně vložily korejské značky Hyundai a Kia.

I tyhle peníze přispěly k tomu, aby vzniklo auto, díky kterému se o Rimac Automobili v současné době tolik mluví. Rimac Nevera na svět přijde jen v počtu 150 kusů, přičemž cena každého bude minimálně padesát milionů korun bez daně.

Každý z nových majitelů supersportu bude mít možnost přijet do Chorvatska, aby si vůz upravil podle svých vlastních požadavků. Ve chvíli, kdy bude auto hotové, Mate Rimac ho pak před předáním zákazníkovi ještě sám otestuje a podepíše.

„Tohle je vůz, který jsem měl na mysli, když jsem se vydal na zdánlivě nemožnou cestu. Nevera je náš rekordní hyperautomobil, který se zrodil, aby překonával limity a nově definoval normy pro výkonné vozy,“ okomentoval novinku Mate Rimac.

A proč vlastně název Nevera? I ten ukrývá příslušnost k Chorvatsku, kde auto kompletně vzniká. Chorvaté totiž slovem nevera označují nečekanou bouři, která se prohání po otevřeném chorvatském moři. Obvykle bývá extrémně silná a nabitá blesky.