Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krejčíková smetla nasazenou Svitolinovou a je v osmifinále Roland Garros, Muchová se loučí

Barbora Krejčíková napodobila Markétu Vondroušovou a stejně jako loni postoupila do osmifinále grandslamového Roland Garros. Pátou nasazenou Ukrajinku Elinu Svitolinovou totiž deklasovala 6:3, 6:2. O postup mezi nejlepších osm si zahraje s Američankou Sloane Stephensovou, která porazila Karolínu Muchovou 6:3, 7:5.

Barbora Krejčíková na Roland Garros
zdroj: REUTERS

Postupem do osmifinále vyrovnala pětadvacetiletá Krejčíková své maximum na grandslamu ve dvouhře. "Jsem mimořádně šťastná. Ani tomu nemůžu uvěřit. Dařilo se mi hrát svůj tenis, můj plán fungoval a byl to můj dosud nejlepší zápas. Jsem nadšená, že jsem zde a můžu hrát," prohlásila Krejčíková na kurtu.

Sebevědomím překypující česká tenistka opět předvedla výbornou hru od základní čáry z forhendu i bekhendu. Hrála dlouhé míče, které prokládala chytře i volnějšími kratšími údery. Otevírala si tak dvorec a mohla výměny ukončovat vítěznými míči.

Zápas začala vedením 2:0, pak sice favorizovaná Svitolinová otočila na 3:2, ale Krejčíková šla znovu do brejku na 4:3. V maratonské osmé hře dlouhé 25 minut odvrátila čtyři brejkboly a podání si udržela.

"Všechno bylo důležité. Zvláště proti Elině, protože je to bojovnice a každý bod se počítá. Ta hra byla důležitá, protože jsem vedla 5:3 a pak získala set," dodala Krejčíková, jež od té doby na kurtu vládla. Do konce utkání už ztratila jen dvě hry.

Stephensová vyřadila druhou českou tenistku v řadě

Úvodní set duelu Muchové se Stephensovou rozhodla ztráta podání české tenistky ve čtvrtém gemu. Přesněji hrající finalistka turnaje z roku 2018, která ve druhém kole vyřadila Karolínu Plíškovou, vedla na úvod druhého setu 2:0, ale rodačka z Olomouce začala hrát aktivněji, otočila na 3:2 a držela naději na obrat.

Zdálo se, že Stephensová fyzicky odpadá, nicméně dokázala držet míče ve výměnách, hrála přeliftované údery a Muchová střídala skvělé míče s lehkými chybami. Ztrátu servisu na 3:4 vzápětí smazala, ale po čtyřech nepřesnostech přišla o podání na 5:6 a osmadvacetiletá Američanka už zápas nepustila.

"Takticky to z mé strany nebylo zahrané úplně nejlíp. Nebyla jsem trpělivá, ona byla jako zeď a víceméně všechno mi vracela. Hrála vysoké míče a já si nemohla najít rytmus, kdy do míče jít a kdy trochu ubrat. Dělala jsem kupu chyb," hodnotila Muchová.

Kvůli přetrvávajícím problémům s břišním svalem, který si natrhla v Melbourne, v turnaji nepodávala na sto procent. "Psychika tím je určitě ovlivněná, ale pozitivní je, že jsem nedostala břišák za hranu bolesti. Dám si dva tři dny volna a budu schopná odehrát za týden už turnaj na trávě. To je super," těšila se na svůj oblíbený povrch.

Pro letošní semifinalistku Australian Open Muchovou byla účast v třetím kole vylepšeným maximem na Roland Garros. Mezi Melbourne a Paříží hrála kvůli zranění jen dva turnaje.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka):

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Schwartzman (10-Arg.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:4, 6:2, 6:1, Musetti - Cecchinato (oba It.) 3:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3, Djokovič (1-Srb.) - Berankis (Lit.) 6:1, 6:4, 6:1, Sinner (18-It.) - M. Ymer (Švéd.) 6:1, 7:5, 6:3, Struff (Něm.) - Alcaraz (Šp.) 6:4, 7:6 (7:3), 6:2, Nadal (3-Šp.) - Norrie (Brit.) 6:3, 6:3, 6:3. 

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo: Stephensová (USA) - Muchová (18-ČR) 6:3, 7:5, Krejčíková (ČR) - Svitolinová (5-Ukr.) 6:3, 6:2, Keninová (4-USA) - Pegulaová (28-USA) 4:6, 6:1, 6:4, Kosťuková (Ukr.) - Gračovová (Rus.) 6:1, 6:2, Šwiateková (8-Pol.) - Kontaveitová (30-Est.) 7:6 (7:4), 6:0, Džabúrová (25-Tun.) - Linetteová (Pol.) 3:6, 6:0, 6:1.

Čtyřhra - 3. kolo: Kristýna Plíšková, Karolína Plíšková (ČR) - Niculescuová, Ostapenková (12-Rum./Lot.) 7:5, 1:6, 6:4.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo: Krejčíková, Polášek (1-ČR/SR) - Cornetová, Roger-Vasselin (Fr.) 6:2, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články