Jsou přesvědčené o tom, že žena patří k plotně. A nejen to, že za ní může udělat vrcholovou kariéru. Práce je pro ně ultimátní vášní a inspirací, ale zároveň přiznávají, že je dostává na hranu psychických a fyzických sil.

Kateřina Jakusová

Foto Jan Červenka

Původně chtěla studovat na Akademii výtvarného umění v Praze, ale během svého pobytu v Berlíně se dostala k práci v kuchyni. Tam Kateřina Jakusová zjistila, že vaření může být stejně kreativní proces jako malba nebo sochařina.

„Práce v gastronomii je vášeň i stres. Obrovská dřina, která nemůže být dostatečně vykompenzována penězi. Této kariéře odevzdáváte celý svůj život,“ prohlašuje bývalá zástupkyně šéfkuchaře Esky, která pobývala také na tříměsíční stáži u legendárního šéfkuchaře Reného Redzepiho v jedné z nejlepších restaurací světa – v Nomě.

Jak Kateřina Jakusová přiznává, v týmu byly zaměstnané pouze dvě ženy. „Mužský kolektiv v kuchyni vás bude zkoušet, ale nesmíte si to nechat líbit. Nakonec zjistíte, že to jsou hodní kluci, ale musíte mít ostré lokty,“ směje se.

Po pěti letech práce pro Esku Tomáše Karpíška se ale Jakusová, která profesionálně gastronomii nikdy nestudovala, rozhodla opustit svou komfortní zónu a vést kuchyni v nově vznikajícím podniku Další kus. Jedná se o sesterský projekt vinohradského Kusu koláče, kde najdete slané delikatesy a lahůdky.

„Myslím, že krize nám ukázala, že není vhodná doba pro nic složitého. Každý teď oceníme poctivou svíčkovou a koláč,“ tvrdí Jakusová, pro kterou je podle jejích slov nejdůležitější, aby se ve své profesi stále dokázala učit novému.

Silvie Kratochvílová–Jackson

„Jsem stará škola, a tak nemám tetování, ale zato pečlivě nabroušené nože a respekt k tradici,“ směje se rodačka z Přerova, která většinu svého profesního života prožila ve Spojených státech. Zde začínala jako umývačka nádobí, která se postupně vypracovala jako zástupkyně jednoho z nejrespektovanějších šéfkuchařů, masterchefa Jacka Shoopa.

„Masterchef v profesionálním kontextu neznamená vítěze televizní show, ale absolventa The Culinary Institute of America,“ vypráví Kratochvílová-Jackson. Tento titul oficiálně drží jen 66 mužů a pouze jediná žena. Silvie zde vykonala zkoušky na pozici výkonného šéfkuchaře a poté vedla restauraci Trenasse v New Orleans.

Během svých krátkých návratů do Čech pořádala s kamarádem z rodného města Tomášem Oujezdským festivaly hamburgerů. „Psal se rok 2009 a v Čechách tato kultura ještě příliš zavedená nebyla,“ vzpomíná.

Před dvěma lety se Silvie Kratochvílová-Jackson rozhodla, že v Praze zůstane natrvalo, a společně s Oujezdským, který mezitím rozjel úspěšné letenské bistro Mr.Hotdog, otevřeli nový podnik. Jmenuje se Big Smokers a slibuje vás okouzlit masem od českých farmářů vyuzeným na bukovém dřevě.

„Největší respekt mám k surovinám a řídím se mottem, které mi předal právě Jack Shoop. Že když si pánbůh dal záležet s tím, aby vyrostla každá mrkev, musím se snažit i já s ní zacházet jako s nejcennější surovinou,“ svěřuje se Kratochvílová-Jackson.

Jana Jelić Bíliková

Říká se, že život šéfkuchaře není slučitelný s rodinou. Kreativní šéfkuchařka Ambiente Jana Jelić Bíliková má tedy před sebou velkou výzvu, protože před pár dny přivítala prvorozenou dceru Taru. Spěchat do kuchyně sice nebude, ale má velkou podporu svého zaměstnavatele, který jí nechává volnou ruku v tom, kdy se rozhodne do procesu opět naskočit.

Jelić Bíliková se v posledních letech v podnicích Tomáše Karpíška věnovala hlavně vzdělávání kuchařů, během kterého zužitkovala své zkušenosti ze zahraničních stáží v michelinských restauracích.

Pobývala například v kodaňském Kadeau nebo Amassu nebo The Fat Duck Hestona Blumenthala. Síla kolektivního ducha a semknutého týmu byla pro Jelić Bílikovou jeden z nejdůležitějších poznatků, které si z působení v těchto špičkových podnicích odnesla.

Předávat tuto filozofii i doma se pak rozhodla spoluorganizováním pop-upu Spolu, který sdružoval šéfkuchaře nejrůznějších podniků z celého Česka. Druhým životním posláním Jany Jelić Bílikové je udržitelnost nejen z pohledu surovin, ale také obalových materiálů, za které byla v rámci Ambiente také zodpovědná.

Jana Jelić Bíliková je také pověstná svou organizovaností – původně vystudovaná právnička byla během pandemického roku v rámci Ambiente zodpovědná za interpretaci vládních nařízení a jejich komunikaci do restaurací.

Anna Vejvodová

Oslavila pouhé 24. narozeniny, ale už vede kuchyň populárního táborského podniku Thir, do jehož vinného baru a penzionu se sjíždějí hosté ze všech koutů republiky. Přitom rodiče Anny Vejvodové nebyli nejdřív příliš šťastni z její volby, když se jako studentka komunikace a managementu v Dánsku rozhodla odjet do Čech, aby naplnila své přání stát se kuchařkou.

„Vařila jsem odmalička, ale nikdy mě nenapadlo, že bych se tomu mohla věnovat profesionálně,“ vzpomíná. Odpověděla na inzerát, který hledal nové síly do restaurace Eska, kde začínala nejdřív na snídaňovém bistru a bez jakýchkoli předchozích zkušeností se vypracovala až na pozici regulérní kuchařky.

Kariéru sice potom zbrzdila pandemie, kdy Anna Vejvodová odešla do Kantýny, ale jak se říká, každá krize přináší i příležitost. „Oslovil mě majitel Thiru Honza Čulík, zda bych nechtěla spolupracovat na novém konceptu. Kantýna byla kvůli pandemii zavřená a já jsem jezdila do Tábora stále častěji,“ popisuje Anna Vejvodová. Nakonec kuchyň převzala úplně, ale momentálně se v ní musí ohánět sama.

Nové menu, které s Čulíkem dávají dohromady, vychází především z nabídky táborských kaprů. „Chceme zákazníky naučit, že je to lahodná ryba, která má neprávem špatnou reputaci,“ tvrdí Vejvodová.