Máta peprná: bohatá chuť i léčivé účinky

Máta

Máta peprná (Mentha piperita) je velmi oblíbená rostlinka, kterou pěstuje spoustu zahradníků. Je úžasná pro osvěžení každého nápoje. Použít se dá také na přípravu skvělého čaje, dezertů, smoothie, pomazánek a dipů. V současné době se používá také v kosmetice – kdo by neznal zubní pastu s mátou? Využívaná je také v potravinářství, ve formě mátových bonbonů nebo žvýkaček. Mátový čaj se doporučuje zejména pro trávení, na kašel, dobrý spánek a ve stresových situacích. Jaké vlastnosti má tato snadno se šířící rostlinka na lidské zdraví?

Hlavní účinky máty peprné

Máta obsahuje antioxidanty, které nám pomáhají odstraňovat potenciálně škodlivé radikály z našeho těla. Díky tomu nám pomáhá před vývojem vzniku různých chronických onemocnění. Kromě toho disponuje máta taktéž protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Už celá staletí se používá k úpravě zažívacích potíží. Pomáhá proti nevolnostem (včetně těch těhotenských – máta se ale doporučuje pouze na začátku těhotenství, později může přispívat k pálení žáhy). Obsahuje také éterické oleje (mentol a limonen), organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny, provitamín A, vitamín C, draslík, vápník, hořčík a zinek.

Mátový čaj

Foto: Pixabay

Syndrom dráždivého tračníku (IBS)

Jedná se o jedno z nejobvyklejších problémů zažívacího ústrojí, které postihuje přibližně každou pátou osobu. Původcem tohoto onemocnění je život v neustálém stresu a spěchu, nadměrné užívání léků a špatná strava. Proti bolestem žaludku a při problémech se střevy se ukázal být mátový olej jednou z nejúčinnějších látek.

Pro lepší trávení

Když si dopřejete více jídla, než jste měli (což je obvyklé například v období Vánoc), sáhněte po mátovém čaji. Ten je vhodný po každém těžkém jídle. Nejlepší je připravený z čerstvých listů. Ten je skvělý také v případě, že vás trápí bolesti hlavy.

Na podrážděnou pokožku

Mátový olej je široce používaný v pleťové kosmetice, a je proto dobrý důvod. Uklidňuje záněty kůži i podráždění, které vzniklo v důsledku kousnutí hmyzem. Taktéž uklidňuje pokožku po opalování nebo dokonce po jejím spálení. Antibakteriálních účinků se využívá v kosmetických přípravcích proti akné.

Rýma a kašel

Problémy s dýchacím ústrojím je možné odstranit prostřednictvím inhalace mátového oleje (stačí několik kapek do hrnce s vodou). Pokud máte difuzor, můžete mátový olej použít i v něm.

Povzbuzující účinky

Místo šálku kávy vdechujte vůni máty (čerstvé listy, mátový čaj nebo mátový olej). Povzbudí vás to při únavě podobným způsobem. Na rozdíl od kávy ale nezpůsobuje problémy s usínáním – spíše naopak. Napomáhá pocitu relaxace díky obsaženému mentolu, který jemně uvolňuje svaly. Kromě toho vám může pomoci s koncentrací a posiluje paměť, což například káva také neumí.

Zdroj info: https://surojadek.com/mieta-wlasciwosci-lecznicze/

Foto: Pixabay