Hlavní obsah

Spojené státy poženou kvůli koronaviru Čínu k zodpovědnosti

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká administrativa chce přijít na kloub tomu, jak nový koronavirus SARS-CoV-2 vznikl. Spojené státy hodlají Čínu dohnat k zodpovědnosti, ujistil v rozhovoru pro server Axios ministr zahraničí Antony Blinken.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Nejdůležitějším důvodem, proč tomu musíme přijít na kloub, je, že to je jediný způsob, jak dokážeme předejít další pandemii, nebo alespoň ji lépe zvládnout,” řekl Blinken v rozsáhlém rozhovoru.

Podle šéfa americké diplomacie se zatím Čína nechová dostatečně transparentně a blokuje přístup mezinárodních inspektorů a expertů.

Původ koronaviru. Biden tlačí na americké tajné služby, aby zostřily vyšetřování

Zahraniční

„Musí to udělat. Přeci jenom to je hlavně v jejich zájmu,” apeloval Blinken.

Dodal, že pokud chce Čína působit jako zodpovědný hráč v mezinárodní politice, pak musí udělat vše pro to, aby poskytla ostatním zemím všechny informace tak, aby k podobné pandemii už nikdy nemuselo dojít.

Žena z Wu-chanu onemocněla mnohem dřív, než Čína oznámila koronavirus. Bydlela nedaleko laboratoře

Koronavirus

Teorii o úniku viru z laboratoře označila Světová zdravotnická organizace (WHO) za „velmi nepravděpodobnou”. V posledních týdnech se ale opět objevily náznaky, že virus mohl uniknout z laboratoře ve Wu-chanu, protože tři její zaměstnanci byli v listopadu hospitalizováni.

Americký prezident Joe Biden zadal zpravodajským službám na konci května úkol, aby „zesílily úsilí” a do 90 dní vypracovaly jasný závěr ohledně tohoto scénáře.

Reklama

Výběr článků

Načítám