Jaké potraviny jíst při artróze? Omezte především konzumaci masa

S pátým křížkem na zádech se mohou přihlásit nemoci, jež souvisejí se stárnutím. Jednou z nich je i artróza, která postihuje až 80 % populace ve věku nad 50 let. Jak se projevuje a co proti ní pomáhá?

S věkem chrupavky ubývají

Už se vám někdy stalo, že po probuzení máte ztuhlé klouby a než je rozhýbete, nějakou dobu to trvá? Přitom v mladším věku jste nic takového nezažívali. Ztuhlost kloubů po ránu nebo omezení jejich hybnosti jsou typickým znakem osteoartrózy, která sice může postihnout i mladé lidi, ale charakteristická je spíše pro starší generaci. Toto degenerativní onemocnění lze poznat na rentgenovém snímku. Chrupavky při artróze ztrácejí lesk, měknou a stávají se méně odolnými a dochází také k jejich ztrátám.

Jízda na kole. Foto: Pixabay

Co pomáhá při artróze?

Při lehkém počátečním postižení kloubů artrózou pomáhá především udržování optimální tělesné hmotnosti a pohyb – zejména jízda na kole a plavání. Od věci není také upravit jídelníček ve prospěch stravy s nízkým obsahem masa, tuků a přednost dát raději ovoci a zelenině, nejlépe sezónním. Taková stravy přispívá ke snížení množství tukových usazenin v cévách, a tím zlepšuje přívod krve bohaté na živiny a kyslík ke kloubům.

Vegetariáni jsou ve výhodě

Můžete si dopřát citrusové plody, kysané zelí, listovou a kořenovou zeleninu. Vhodné je doplňování vitamínů skupiny B a vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu, a z minerálů byste neměli zapomenou na hořčík, jenž se kromě kostí nachází i v chrupavkách. V tomto ohledu mají výhodu vegetariáni, protože právě strava bez masa podporuje léčbu artrózy.

Zdroj info: wikiskripta.eu

Bolest. Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.