ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Ministerstvo snížilo ceny testů. PCR bude za 814, antigenní za 201 korun

  • 112
Ministerstvo zdravotnictví stanovilo maximální cenu za testy na covid pro samoplátce. PCR stojí od úterý nově nejvýše 814 místo původních 1 510 korun a antigenní 201 místo dřívějších 351 korun. Informoval o tom šéf resortu Adam Vojtěch.

„Od zítra (úterý) snižujeme maximální cena PCR a antigenních testů pro samoplátce. Lidé tak nově za PCR test zaplatí nejvýš 614 Kč a za odběr 200 Kč a za antigenní test maximálně 201 Kč. Doposud byla cena PCR 1 310 Kč a antigenního testu 351 Kč,“ uvedl v pondělí Vojtěch na Twitteru.

V současné době má každý občan hrazené dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně. „Chceme, aby i další testy, které si lidé hradí sami, byly cenově co nejdostupnější, protože jsou podmínkou pro vstup do služeb, na akce, do zdravotnických a sociálních zařízení i pro cestování. Zásadně jsme proto snížili maximální cenu testů pro samoplátce, u PCR dokonce o polovinu,“ uvedl podle webu ministerstva zdravotnictví  Vojtěch.

U PCR testů se cena skládá z 200 korun na odběr materiálu z nosu, nosohltanu nebo se slin a ceny laboratorního vyšetření vzorku. Cena odběru zůstává stejná, cenu laboratorního vyšetření ministerstvo snížilo na 614 korun. Dosud byla 1 310 korun.

Stejné částky laboratořím a odběrovým centrům od začátku června platí zdravotní pojišťovny. Ty hradí testy, na které nemocného pošle lékař nebo hygienik po prokázaném kontaktu s nakaženým. Nově mají lidé také nárok na dva PCR testy na vlastní žádost, dosud si tuto přesnější variantu museli platit. Hrazené z veřejného zdravotního pojištění byly ale antigenní testy jednou za tři dny, od června je to už jenom jednou týdně. Od července budou jenom dva měsíčně a k nim dva PCR testy.

Vláda v pondělí rozhodla, že pro všechny služby, akce a další místa, kde je třeba prokázat bezinfekčnost, budou stačit kromě PCR nebo antigenních testů od zdravotníků také samotesty nebo čestné prohlášení. Mají se tak sjednotit podmínky pro všechny provozovatele, poskytovatele a pořadatele.

Kromě testu s negativním výsledkem je možné bezinfekčnost prokázat také potvrzením o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutím nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testováním místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video