Krejčíková se Siniakovou si zahrají o finále. Zvereva v semifinále vyzve Tsitsipas

ČTK Sport ČTK, Sport
Aktualizováno 8. 6. 2021 23:36
Turnajové dvojky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou zvládly český deblový souboj ve čtvrtfinále grandslamového Roland Garros, sestry Karolínu a Kristýnu Plíškovy porazily dvakrát 6:4. Na pařížské antuce jsou v semifinále už počtvrté.
Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková
Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková | Foto: Reuters

Bývalé světové jedničky ve čtyřhře Krejčíková a Siniaková si zahrály semifinále French Open poprvé v roce 2016, o dva roky později soutěž vyhrály a semifinále tam zažily i loni. Obě společně mají z Paříže i juniorský vavřín ze čtyřhry z roku 2013.

V utkání proti Plíškovým začaly brejkem při podání Kristýny, ale po ztrátě servisu Siniakové byl stav nerozhodný 2:2. Favoritky šly znovu do výhody po sedmé hře, kterou ukončila dvojchybou Karolína a stabilně podávající Krejčíková úvodní sadu dokončila.

Ve druhém setu nenabídly nasazené dvojky soupeřkám ani jeden brejkbol. O výhře rozhodly čistou hrou při podání Karolíny Plíškové na 5:4. Znovu na závěr podávala Krejčíková a po jejím servisu měla Siniaková při druhém mečbolu na síti snadnou práci.

"Dařilo se nám být agresivní. Čekaly jsme, že budou dobře servírovat, chodit do nás, ale zvládly jsme to dobře. Hrály jsme jako tým a byl to dobrý zápas," řekla Siniaková. Nebyla překvapená, že dvakrát v utkání prorazily podání světové desítky ve dvouhře Karolíny Plíškové. "Za mě je levácký (Kristýnin) servis těžší returnovat, ale byla to shoda náhod. Když jsme dobře zareturnovaly, tak se dal brejknout ten i ten. Tak nějak jsme to chtěly a dobře to dopadlo," uvedla Siniaková.

Krejčíková se Siniakovou si letos zahrály finále Australian Open a získaly dva tituly na okruhu WTA; vyhrály Gippsland Trophy v Melbourne a na antuce vládly v Madridu.

Semifinále čtyřhry je na programu až v pátek, soupeřky českých tenistek vzejdou ze středečního duelu mezi polsko-americkou dvojicí Magda Linetteová, Bernarda Peraová a rusko-kazašským párem Anastasija Pavljučenkovová, Jelena Rybakinová.

Krejčíková navíc v Paříži hraje výborně i ve dvouhře. Poprvé v kariéře se na grandslamu probojovala do čtvrtfinále, v němž nastoupí ve středu proti Cori Gauffové z USA.

Zverev splnil úlohu favorita

Mezi muži je stejně jako loni mezi posledními čtyřmi na pařížské antuce Řek Stefanos Tsitsipas a jeho soupeřem bude Němec Alexander Zverev.

Šestý nasazený Zverev, jenž si vloni zahrál semifinále Australian Open a finále na US Open, porazil v jednostranném duelu Španěla Alejandra Davidoviche 6:4, 6:1, 6:1.

Pátý nasazený Tsitsipas zdolal světovou dvojku Daniila Medveděva 6:3, 7:6, 7:5 a oplatil Rusovi porážku z letošního semifinále Australian Open. Medveděv může být i s účastí ve čtvrtfinále French Open spokojen, před letoškem prohrál v Paříži čtyřikrát v prvním kole.

V semifinále jsou dvě nové tváře

Prvními semifinalistkami ženské dvouhry v Paříži jsou Tamara Zidanšeková a Anastasia Pavljučenkovová. Slovinská tenistka dnes na pařížské antuce porazila v duelu debutantek v grandslamovém čtvrtfinále 7:5, 4:6, 8:6 Španělku Paulu Badosaovou, jednatřicátá nasazená Ruska, jež si čtvrtfinále v Paříži zahrála poprvé po deseti letech, zdolala další debutantku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 6:7, 6:2 a 9:7 .

Tamara Zidanšeková slaví postup do semifinále French Open
Tamara Zidanšeková slaví postup do semifinále French Open | Foto: Reuters

Zidanšeková a Pavljučenkovová se spolu utkají o postup do finále. Česká naděje Barbora Krejčíková bude hrát čtvrtfinále proti Američance Cori Gauffové ve středu.

Třiadvacetiletá Zidanšeková prožívá v Paříži nejlepší období v kariéře. Aktuálně 85. hráčka světového žebříčku až do minulého týdne nikdy na grandslamu nepřešla druhé kolo a nyní je jako první Slovinka mezi nejlepší čtveřicí.

Přemožitelka Kateřiny Siniakové z 3. kola měla našlápnuto k tomu, aby zápas ukončila ve dvou setech. Po vyhrané první sadě vedla 4:2, pak se ale někdejší juniorská šampionka Roland Garros Badosaová zvedla a vyhrála následujících šest gamů.

Ani Španělka, jež v osmifinále vyřadila Markétu Vondroušovou, ale nadějné vedení neudržela. Zidanšeková srovnala na 2:2 a pak si hráčky dlouho hlídaly podání, přičemž Slovinka za stavu 6:6 odvrátila tři brejkboly. V následujícím gamu se při podání Badosaové dostala ke dvěma mečbolům a ten druhý forhendovým vítězným úderem po lajně po dvou a půl hodinách proměnila.

Pavljučenkovová zvládla v koncovce vyrovnaný duel deblových partnerek. Jednadvacetiletá Rybakinová, která při svých dvou předchozích účastech v Paříži nepřešla přes druhé kolo, získala úvodní set v tie-breaku 7:2, druhý ale patřil Rusce. V rozhodující sadě si po sérii brejků v úvodu obě hráčky držely podání až do 16 gamu, v němž se Pavljučenkovová propracovala k mečbolu a Rybakinová pod tlakem zahrála dvojchybu.

Martincové se daří na trávě

Tereza Martincová zvládla přechod z antuky na trávu a na turnaji v Nottinghamu postoupila do 3. kola. Caroline Dolehideovou zdolala 6:2, 6:3.

Šestadvacetiletá Martincová, jež minulý týden na Roland Garros prošla poprvé v kariéře na grandslamu do druhého kola, zvládla duel s přehledem. Soupeřce nenabídla ani jednu příležitost k brejku a sama získala její podání třikrát. Za 65 minut proměnila první mečbol.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 34,36 milionu eur):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: A. Zverev (6-Něm.) - Davidovich (Šp.) 6:4, 6:1, 6:1, Tsitsipas (5-Řec.) - Medveděv (2-Rus.) 6:3, 7:6 (7:3), 7:5.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: Zidanšeková (Slovin.) - Badosaová (Šp.) 7:5, 4:6, 8:6, Pavljučenkovová (31-Rus.) - Rybakinová (21-Kaz.) 6:7 (2:7), 6:2, 9:7.

Smíšená čtyřhra:

Semifinále: Vesninová, Karacev (Rus.) - Schuursová, Koolhof (3-Niz.) 6:4, 6:1, Krawczyková, Salisbury (USA/Brit.) - Olmosová, Cabal (Mex./Kol.) bez boje.

Junioři:

Čtyřhra - 1. kolo: Donald, Poljičak (ČR/Chorv.) - Cosnet, Verdier (Fr.) 5:7, 6:4, 10:4, Jurajda, Dahlberg (ČR/Švéd.) - Bertrand, Sekulic (Fr./Austr.) 3:6, 7:5, 10:6.

Juniorky:

Čtyřhra - 1. kolo: L. Fruhvirtová, P. Kuděrmětovová (2-ČR/Rus.) - Brantmeierová, Kalievaová (USA) 7:6 (11:9), 6:4, Jiménezová, Nosková (3-And./ČR) - Rivkinová, Vandewinkelová (Něm./Belg.) 3:6, 6:1, 11:9, Palicová, Xuová (ČR/Kan.) - Lopezová, Ngijol-Carréová (USA/Fr.) 2:6, 6:2, 10:8.

Tenisový turnaj žen v Nottinghamu (tráva, dotace 235.238 eur):

Dvouhra - 2. kolo: Martincová (17-ČR) - Dolehideová (USA) 6:2, 6:3, Dijasová (16-Kaz.) - Cabreraová (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4, Garcíaová (Šp.) - McHaleová (18-USA) 6:7 (7:9), 6:4, 7:5.

 

Právě se děje

Další zprávy