Hlavní obsah

Konec superministra? Havlíček chce své resorty sloučit do jednoho

Ostrava

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) by chtěl své resorty sloučit do jednoho. Vzniklo by tak podle něj silné ministerstvo hospodářství. Havlíček to v úterý řekl novinářům v Ostravě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

„Ministerstvo průmyslu a obchodu mám ambici ukázat jako rezort spojený ve smyslu dopravy a průmyslu a vytvořit zde rezort hospodářství po vzoru nejvyspělejších zemí, který by měl pod sebou infrastrukturu průmyslovou, infrastrukturu dopravní a infrastrukturu energetickou,” řekl ministr.

„A to by bylo provázáno obchodem moderního střihu, službami a výzkumem a inovacemi. Toto všechno by mohlo vzniknout spojením rezortů průmyslu a dopravy,” uvedl Havlíček.

„Dá se to zvládnout”

Znamenalo by to podle něj zásadní posílení obou rezortů. Havlíček řekl, že z vlastní zkušenosti může posoudit, že se to dá zvládnout a „uřídit”.

„Jsou tam skvělé synergické efekty, ať už čistá mobilita, doprava, stavebnictví, stavební investice, letecký průmysl, letecká doprava, takhle můžeme pokračovat,” přiznal ministr.

„Z mého pohledu to dává smysl, a pokud půjdeme tímhle směrem, tak třeba projekty tohoto charakteru, které jsou spojeny s velkými investicemi a současně s inovacemi, tak by bylo úplně ideální pod takovýmto rezortem hospodářství realizovat,” dodal Havlíček.

Havlíček o rozvolnění: Museli jsme poslechnout soud

Domácí

Jednapadesátiletý ekonom a dlouholetý předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se dostal do vlády v dubnu 2019, kdy na pozici ministra průmyslu a obchodu nahradil Martu Novákovou. Zároveň se stal místopředsedou druhé vlády Andreje Babiše pro hospodářství.

V lednu 2020 i kvůli personálním problémům ve vládě nahradil na pozici ministra dopravy odvolaného Vladimíra Kremlíka. Podle Babišova rozhodnutí vykonává obě funkce až do vypršení obou mandátů, nikoliv dočasně.

Anketa

Byli byste pro sloučení ministerstev dopravy a průmyslu?
Ano
26,1 %
Ne
64 %
Nemám jasný názor
9,9 %
Celkem hlasovalo 4641 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám