Nízké sebevědomí II: Jak nám ničí život?

samota

Nejsem hezká. Mám moc velký nos. Mám pivní břicho. Jsem smolař. Nic neumím. Nejsem dost dobrý. Poznáváte se v některé z těchto vět? Kdo říká, že ne, ten pravděpodobně lže. Každý z nás má nějaké komplexy ohledně svého vzhledu nebo schopností. Spousta lidí je ale přechází a nedělají si z toho hlavu. Pokud vám ovšem vaše mindráky začínají přerůstat přes hlavu a ovlivňují vaše vztahy, je načase s nízkým sebevědomím zatočit. Rozhodně to není jednoduchá cesta, proto jsem pro vás připravila několikadílný seriál, ve kterém rozebereme příčiny nízkého sebevědomí, jeho důsledky pro život a jak se s ním postupně vypořádat.

Všechno je těžké a vzdálené

Minule jsme si objasnili příčiny nízkého sebevědomí. Dnes si povíme o jeho důsledcích a vlivu na život jedince. Člověk, který je od malička rodiči označován za neschopného a srovnáván s ostatními si v sobě toto nastavení nese celý život. Rozvíjí se u něj problémy s komunikací, bojí se vyjádřit svůj názor a rozhodí jej jakákoliv kritika. Je pro něj těžké najít si například nové zaměstnání, odstěhovat se či jinak se v životě posunout. A podobné je to i se vztahy.

konfliktKonflikt: foto Pixabay

Jedinci bez sebevědomí se obvykle nedaří najít dlouhodobý vztah. Projevuje totiž přílišnou závislost na partnerovizávislost na partnerovi, často žárlí a bezdůvodně partnerovi nedůvěřuje. Často se lidé s nízkým sebevědomím ocitají také v toxických vztazích s prvky domácího násilí, ať už jako tyrani nebo oběti.

Nestojím za nic

Znáte ten pocit, když se prohlížíte před zrcadlem a hned si všimnete všech nedokonalostí, které máte? Nesebevědomý člověk má seznam svých chyb v hlavě stále. Často na ně upozorňuje i před ostatními, i když nevědomě. Prostě si nedovolí být tím, čím by chtěl. Vysněný dokonalý život si přehrává jen ve své mysli, aniž by byl ochoten se svým snům přiblížit. To všechno ze strachu. A to je velká škoda, nemyslíte?

Zdroj: https://www.psychoterapie-kotrusova.cz/nizke-sebevedomi

Samota: náhledové foto Pixabay

Starat se o své zdraví je základ a udržet si jej je dlouhodobý proces. Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti a zajímavosti z tohoto odvětví.