Na slunce i do stínu

Zahrada u víkendového příbytku má svá specifika. Květiny pro ni nelze vybírat stejně jako pro plochu, o niž můžeme denně pečovat.

V zastíněných partiích zahrad a u zdí se vám odmění rozmanitou krásou zeleně hosty

Když uvažujeme o osázení předzahrádek nebo záhonů, které oživují trávník v zahradě, musíme brát v úvahu zejména jejich orientaci ke světovým stranám. Naši náklonnost k jednotlivým květinám a touhu ozdobit si jimi na chatě či chalupě stůl redukují i půdní a vlhkostní podmínky. Naštěstí je říše květin tak bohatá, že vybereme vhodné druhy téměř pro každý kout.

Máčka alpská vnese do slunného záhonu modrofialový tón

Nabízíme vám malou inspiraci z okruhu rostlin, o které se nemusíme nijak moc starat. Toto zahrádkářské minimum si samozřejmě můžete doplnit širokou škálou jednoletých rostlin, popřípadě si radost ze zahrady rozšířit o těšení, jak dopadnou dvouletky. Samostatnou kapitolou jsou stále oblíbenější skalky, jejichž horská květena patří také k trvalkám. Ale to je na samostatný článek. Držme se úvodem zmíněné nabídky. Pokud půdu kolem trvalek pokryjete černou zahradnickou fólií a povrch opatříte mulčovací kůrou, nebudete dokonce ani muset bojovat s plevelem.

Jarní pohlazení

Každé zahradě – ať venkovské či městské – sluší cibuloviny. Po nejranějších čemeřicích, bledulích, sněženkách, šafránech a hyacintech naparádí záhony výraznými barvami tulipány, jimž to sluší v kombinaci s narciskami a modřenci. Uplatní se na záhonech, kde je pak vystřídají trvalky. Ty nám budou dělat radost po celý rok.

Jaro v zahradě si nelze představit bez červených tulipánů

Příjemnou jarní náladu vytvoří v nevyumělkované zahradě drobné cibuloviny, umístěné v trávě pod opadavými stromy. Na jaře jejich korunami proniká dostatek světla a půda kolem nich je vlhká. Ocení ji vedle již zmíněných nejranějších cibulovin také drobné druhy narcisů, bramboříků, modřence, ladoňky, ladoničky, dymnivky, talovíny, křivatce, konvalinky a další.

Jestliže chcete, aby vám drobné zplanělé cibuloviny udělaly svými koberci radost i příští rok, počkejte s první sečí trávy pod stromy až do května, kdy jejich nadzemní části uschnou a rostlinky natáhnou všechnu sílu do malých cibulek a hlíz.

Radost téměř trvalá

Trvalky získaly svůj název proto, že vytrvávají na vhodných místech léta a některé opravdu trvale. Zaslouží si jej však i proto, že jejich postupné rozkvétání nám skutečně může přinášet potěšení od časného léta až hluboko do podzimu.

Jednou z nejhezčích favoritek polostínu je bergénie

V předzahrádkách by neměly chybět růže, kopretiny, srdcovky, plamenky, vrbina, řebříček, astry, rozrazil a další květiny, které měly v oblibě už naše babičky. V záhonech různého tvaru a konfigurace bychom se měli řídit podle toho, které trvalky v konkrétním prostředí dobře prospívají. Některé, například náprstník, vlčí bob, oměj i další, preferují slunce, ale snesou i polostín. Proto se vyplatí dobře se seznámit se způsobem pěstování, nebo se poradit v prodejně se zahradníkem.

Měli bychom si také prostudovat, jak trvalky postupně rozkvétají. Aby nás netěšily gejzírem barev jenom jeden měsíc, ale po celé léto, kdy si svých víkendových obydlí užíváme nejvíce. Samozřejmě bychom měli ladit květinové plochy i podle výšky rostlin, aby se každé skupině dostalo zaslouženého obdivu.

TEXT: MARIE RUBEŠOVÁ
FOTO: KAMIL VARCOLLER A SHUTTERSTOCK

Na slunce i do stínu