Hlavní obsah

V Česku je první automat na prodej zlatých slitků

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku začal fungovat první automat na zlaté slitky. V pondělí to oznámila společnost Gold.plus, která ho umístila v pražském obchodním centru Nový Smíchov. Tzv. „Au-tomat” prodává zlaté slitky o hmotnosti jednoho či deseti gramů nebo jedné trojské unce (31,1 gramu) podle aktuálního kurzu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Automat v pražském obchodním centru na Smíchově

Článek

„Nový au-tomat je unikátní prodejní automat na zlato, který nemá ve světě obdoby. Několik obchodníků po světě se o něco podobného pokoušelo, například v Dubaji, ale nikdy nedosáhli našich technologických kvalit a uživatelského komfortu,“ tvrdí ředitel Gold.plus Martin Stránský s tím, že firma bude tyto automaty dále rozšiřovat.

Foto: Profimedia.cz

Zlato láká investory.

Zlato se podle Stránského stává nejen pro zkušené investory, ale i širokou veřejnost atraktivním, a přitom bezpečným investičním nástrojem.

Loni se cena zlata zvýšila o 25 procent a v současnosti se pohybuje okolo 1900 dolarů (téměř 40 tisíc korun) za trojskou unci, tedy jen 160 dolarů pod loňským historickým maximem.

Stavebko už není nejoblíbenější, hlavní jistotou jsou pro Čechy drahé kovy

Finance

Cena zlata roste hlavně v dobách globálních ekonomických krizí, kdy se k němu upíná více investorů. Letos a příští rok by se světová ekonomika měla podle ekonomů z šoku způsobeného pandemií postupně zotavovat.

Stránský rovněž informoval, že v rámci nové aplikace Gold.plus si uživatelé budou moci spravovat svá aktiva ve zlatě v mobilu a zároveň si drahý kov nechat poslat poštou.

Vyrostla už síť bitcoinmatů

Zavést prodejní automaty na zlato na letištích, v kasinech či v nákupních zónách velkých měst plánovala už před deseti lety jablonecká Česká mincovna. Od tohoto záměru ale nakonec ustoupila.

V Česku již ve větších městech fungují také asi čtyři desítky automatů na kryptoměnu bitcoin, které jsou známé jako BTM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám