Sirup z borovicových výhonků: protizánětlivý, dezinfekční i antibakteriální

Borovice

Borovicové výhonky mají celou řadu prospěšných účinků na lidské zdraví. Kromě toho, že má protizánětlivé a antibakteriální účinky, může se pochlubit také močopudnými vlastnostmi. Pomáhá při léčbě nachlazení, kašle, při zánětech, stresu a dalších běžných problémech. Vyplatí se mít je vždy po ruce. V tradičních lidových léčivých receptech proto můžeme narazit nejen na sirup, ale také tinktury, odvary či kyselinu vyrobenou z borovicových výhonků.

Období sklizně výhonků

Pro sběr borovicových výhonků je vhodné období brzy na jaře – kdy výhonky jsou již dost velké, ale ještě neobrostly mladým jehličím. Obvykle je sběr možný do první poloviny května, za předpokladu, že nejsou velká horka. Sklízejte výhonky, které rostou v mladém porostu, nikoli na vrcholu stromu. Sběr je ideální provést v období, kdy se provádí šlechtitelské postupy na podporu růstu stromů.

Borovice

Foto: Pixabay

Příprava sirupu

Poté, co si mladé výhonky přinesete domů, zbavte je všech nečistot a jehličí. Za tímto účelem je můžete opláchnout pod tekoucí vodou. Následně výhonky nařezejte na kousky dlouhé 1 až 1,5 cm. Zvažte, kolik výhonků máte. Na každých 100 g výhonků přidejte 200 ml vody. Tuto směs přiveďte k varu a duste 20 minut. Poté odstavte a nechte takto do druhého dne. Odvar získá příjemnou vůni borovice a mírně hořkou chuť. Poté směs slijte. Na 1 litr vývaru přidejte 1 až 1,5 kg cukru. Přiveďte k varu a poté nechte lehce probublávat asi 40 minut. Směs by měla zhoustnout do konzistence sirupu. Pro doplnění chuti a prodloužení životnosti se přidává citronová šťáva nebo kyselina citronová. Slijte jej do čisté nádoby a vložte do chladničky.

Použití borového sirupu

Borovicový sirup není vhodné užívat v příliš velkém množství. Pro dospělou osobu se v případě zdravotních obtíží doporučuje maximálně jedna lžíce denně, pro děti pak jedna lžička za den. Borovicový sirup (stejně jako jiné výrobky z borovice) by se neměl užívat v případě onemocnění ledvin.

Zdroj: https://twojogrodek.pl/Syrop-z-pedow-sosny-krok-po-kroku-przepis-przygotowanie-wlasciwosci

Foto: Pixabay