„20. července poletím se svým bratrem do vesmíru,“ oznámil zkraje týdne na svém Instagramu druhý nejbohatší člověk planety Jeff Bezos. A ze své příjmové skupiny rozhodně není sám. Ještě letos se na podobné výpravy chystá několik dalších miliardářů.

Jen pár dní po tom, co Bezos oficiálně skončí ve funkci CEO Amazonu, se nechá na jedenáct minut vynést sto kilometrů nad zemský povrch. A jedno místo dokonce nabídl v dražbě veřejnosti – aktuálně za lidových 3,8 milionu dolarů, téměř 80 milionů korun.

„Je to dobrodružství, o kterém jsem snil už od pěti let,“ nechal se slyšet miliardář. Přestože se stane členem první lidské posádky rakety New Shepard vyvinuté jeho firmou Blue Origin, nebude prvním z žebříčku nejbohatších lidí světa, kteří kromě sídel a jachet utráceli i na vesmírném cestování.

První a nejznámější vesmírný turista Dennis Tito byl sice „jen“ milionář, ale o sedm let později se na Mezinárodní vesmírnou stanici podíval maďarsko-americký miliardář a jeden z prvních zaměstnanců Microsoftu Charles Simonyi.

Simonyi je navíc jediný, který se do vesmíru vydal dvakrát: let si zopakoval i o dva roky později v březnu 2009. V tom samém roce Zemi opustil i zakladatel Cirque de Soleil Guy Laliberté. I on se vydal na Mezinárodní vesmírnou stanici a byl zatím posledním vesmírným turistou, který do kosmu vyrazil.

Od té doby to dlouho vypadalo, že se touha po výpravách mimo modrou planetu uklidnila. Letos se skoro zdá, jako by chtěli miliardáři turistickou pauzu dohnat.

Nějakou dobu to vypadalo, že Bezose předběhne další vesmírný miliardář, Richard Branson. Nakonec se start majitele Virgin Galactic musel z letošního března několikrát posunout. Branson se chce účastnit třetího testovacího letu společnosti, který je aktuálně v plánu na konec roku.

Branson poletí oproti ostatním o něco níž, asi do výšky 89 kilometrů nad zemí, jejíž překonání podle agentury americké vlády zabývající se leteckou správou definuje vesmírný let. Kármánova hranice, která je obecně považována za začátek kosmického prostoru, se nachází ve 100 kilometrech.

V jednom má Branson před Bezosem rozhodně navrch: po jeho letech je rozhodně vyšší poptávka. Po dokončení těch zkušebních přijdou na řadu lety komerční, na kterých už má svou místenku 600 pasažérů – včetně celebrit formátu Toma Hankse nebo Angeliny Jolie.

Na palubě jednoho z letů Virgin Galactic mají být i bratři Tyler a Cameron Winklevossovi, investoři, kteří se v minulosti soudili se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem. Dvojčata si svá místa zajistila už na začátku roku 2014 a jde o jediné pasažéry, kteří za let platili bitcoiny.

Podle tehdejšího kurzu vyšla kosmická letenka každého z nich na 250 tisíc dolarů každý – dnes má stejný bitcoinový obnos hodnotu 10 milionů.

V září na oběžnou dráhu vyrazí zakladatel platebního systému Shift4 Payments, Jared Isaacman. Podnikatel, jehož hodnotu Forbes odhaduje na 2,9 miliardy dolarů, není v oblasti létání žádným nováčkem. Ve volném čase rád prohání stíhačky a nejspíš i proto si připíše zajímavé prvenství: stane se velitelem prvního zcela civilního vesmírného letu.

V prosinci se pak k miliardářské vesmírné flotile připojí japonský miliardář Jusaku Maezawa. Na rozdíl od Bezose a Isaacmana se chystá na Mezinárodní vesmírnou stanici. O dva roky později má v plánu si vesmírný výlet zopakovat, tentokrát ale zamíří rovnou k Měsíci.

Na našeho kosmického souputníka poletí Maezawa se společností SpaceX Elona Muska a bude dokonce prvním zákazníkem, který si let okolo Měsíce koupil.

Asi nejvíc se o mimozemských aktivitách miliardářů mluví ve spojitosti s CEO Tesly a SpaceX Elonem Muskem a jeho marsovských kolonizačních choutkách. On sám se ale, možná překvapivě, na vesmírný let zatím nechystá. Podle jeho slov se mu prostě „nechce umřít“.

Miliardář a nejznámější tvář kryptoměn v dubnu v rozhovoru řekl, že cesta na Mars bude nebezpečná, nepohodlná a dlouhá, a posádka se z ní navíc nemusí vrátit. Mars je ostatně docela jiný kosmický „výlet“, než nesrovnatelně kratší a snazší cesta k Měsíci.

Musk si je ale především vědom toho, že i obyčejný let na nižší oběžnou dráhu vyžaduje nemalé osobní přípravy. Kontroverzní miliardář, jehož tweety cloumají cenami kryptoměn, v tomto případě výjimečně zůstává při zemi.