Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egyptská mutace z dovolenkových resortů v Česku: Epidemiolog Maďar rozkryl novou hrozbu

Autor: ula, Mii, ČTK - 
11. června 2021
05:00

V tuzemsku se prošetřuje 30 podezření na rizikové mutace včetně indické či egyptské varianty, uvádí poslední zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ), která hodnotí týden do pátku 4. června. Podle odborníků je třeba sekvenovat asi 10 procent vzorků, za tento týden bylo odhaleno asi 2900 pozitivních případů. Portál iDnes.cz přinesl v květnu zprávu, že egyptskou mutací zřejmě onemocněli dva bratři ve školním věku z Ostravska. Jak řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar, jedná se o odchylku jihoafrické varianty, která se do Česka dostala právě z přímořských resortů Egypta.

Za poslední týden nebyly žádné nové potvrzené případy koronaviru rizikové mutace také kvůli poklesu pozitivních vzorků. Už při prvním PCR testu je totiž možné odhalit podezření na rizikovou mutaci. Za poslední týden je 12 těch, které mohou být egyptská nebo indická varianta, tři podezření na jihoafrickou, 13 podezření na britskou variantu s mutací E484K, která lépe uniká imunitnímu systému a dvě podezření na nigerijskou variantu.

Egyptská mutace od potápěčů?

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je egyptská varianta covidu-19 mírná mutační odchylka jihoafrické varianty a její vlastnosti jsou obdobné jako u ní.

„Do Česka se tato varianta dostala hlavně z přímořských resortů Egypta. Zatím však víme jen o ojedinělých případech,“ řekl Blesk Zprávám Maďar. Zároveň naznačil, že nákazu zřejmě dovezli z Egypta potápeči.

Nigerijská mutace je podle epidemiologa známá už od jara. „Je to podobné jako s egyptskou variantou: Místní mutační odchylka od jihoafrické varianty, která se rozšířila i do Evropy. Známá je i její kombinace s britskou variantou,“ upřesňuje Maďar a dodal: „Nigérie je nejlidnatější země Afriky, a protože byla koronavirem poměrně významně postižená, není vznik nové mutace právě zde překvapivý.“

Jihoafrická varianta je více nakažlivá

Jihoafrickou variantou, nyní označovánou jako beta, se podle údajů z konce března nakazilo 20 Čechů. Případy pocházejí z nejméně dvou ohnisek, kdy jedno byli účastníci zájezdu do Zanzibaru a druhé celníci na Letišti Václava Havla v Praze.

Jihoafrická varianta má určité změny na tzv. spike proteinu, což je část, kterou se virus dostává do lidských buněk. Je to také ta část, na kterou útočí covidové vakcíny. Vědci mutaci charakteristickou pro tuto variantu pojmenovali N501Y, způsobuje, že varianta je více nakažlivá. Další mutace – E484K – zase může za to, že imunitní systém lidí se viru hůře brání.

Ochrání nás vakcíny?

Oba dva aspekty přidělávají vrásky odborníkům, kteří upozorňují hlavně na sníženou účinnost vakcín. Na druhou zprávu neexistují zprávy, že by covid způsobený jihoafrickou mutací byl závažnější. Jenže když nebude účinkovat očkování, smrtí a problémů stejně bude více.

Nutno ale podotknout, že není pravda, že by vakcíny nefungovaly proti jihoafrické variantě úplně. Novavax, Johnson Johnson a AstraZeneca by stále měly být schopny zabránit těžšímu průběhu nemoci, jen očkovaní lidé mohou v některých případech JAR virus šířit dál. Sníženou efektivnost měl i Pfizer. Lépe si v odezvě vedla Moderna.

Do budoucna přesto očekává, že tyto mutace, které protilátkám dokáží uniknout, se budou hromadit a přeočkování upravenými vakcínami bude potřeba. Podle nedávné studie zabírají očkovací látky firem Pfizer/BioNTech a Moderna i na indickou variantu, jejich účinnost je ale asi sedmkrát nižší. Poskytují ale zřejmě vysokou ochranu před těžkým průběhem.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Klára Zádová ( 15. června 2021 12:28 )

Ano, bohužel. Oni to sem zase natahají...

Klára Zádová ( 15. června 2021 12:27 )

Já nevím, že lidé nutně musí do Egypta. Ano, ať cestují, ale někam, kde je to bezpečnější.

lucie13 ( 12. června 2021 11:02 )

A někteří mají i masky vypreparované, aby se v nich při nákupu nedusili…

žanyn ( 11. června 2021 14:15 )

I každej nejpitomější ajťák ví, že nejlíp a nejlehčeji se oblasti počítačů vydělává na tvorbě virů a následujících antivirů. Jen blby lidičky hltaj žblechty z medií. To starý báby kořenářky znaly už dávno a přitom léčily zadara či pár vajíček. A dnes je tu jen pár oněch homeopatiků a alternativních lékařů........

neznalek88 ( 11. června 2021 14:06 )

No tak hlavně, že se smí do Egypta létat / teď se odsud vrátila dcera mé kolegyně z práce/ a hlavně, že to všechno víme a vesele to necháme šířit dál. Na podzim zase bude zle, pak si lidi vyřvou Vánoce a tak to bude pořád dokola. Až na to, že opět zemře hodně lidí. No, ale na Hradě se zapálí svíčky v kelímcích, sem tam nějaké ta pietní akce a máme vystaráno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa