Nejvyšší stavební úřad bude mít okolo 400 zaměstnanců, většina bude v Ostravě

Ostrava 10. června (ČTK) - Nejvyšší stavební úřad (NSÚ), jehož vznik je součástí nového stavebního zákona schváleného Sněmovnou, bude mít okolo 400 zaměstnanců.

Česká tisková kancelář
Pardubický kraj navrhne novelizaci stavebního zákona
Foto: Pixabay

Většina z nich bude působit v sídle NSÚ v Ostravě. Kde konkrétně v Ostravě bude úřad sídlit, se ale zatím neví, magistrát má vytipováno několik variant. Novinářům to dnes v Ostravě řekli ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ostravský primátor Tomáš Macura (oba ANO).

Nový stavební zákon má zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od něj mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt. Veškeré stavební úřady mají přejít pod stát, budou spadat pod NSÚ a budou organizovány podobně jako třeba finanční úřady. Část opozice to kritizuje. Zákon bude ještě projednávat Senát.

"Předpokládáme, protože zákon je napsaný tak, že zjednodušujeme procesy, odstraňujeme byrokratické prvky, že ubude 40 procent agendy oproti současnosti," řekla ministryně. NSÚ povede jednotnou metodiku a zajistí jednotnou digitalizaci. "Už se vám nikdy nestane, že jako stavebník budete mít jiné podmínky v Pardubickém a jiné v Moravskoslezském kraji. Zároveň se vám nikdy nestane, že nestihne stavební úřad vůči vám jako stavebníkovi lhůty," řekla Dostálová.

Do státní správy by podle ní ze současných stavebních úřadů mohlo přejít 5000 až 6000 lidí, dnes jich je přes 13.000. "Předpokládáme, že Nejvyšší stavební úřad bude mít někde kolem 400 lidí. Samozřejmě část těch lidí určitě bude muset být kvůli komunikaci s ministerstvy v Praze, ale větší část bude právě tady v Ostravě," řekla ministryně.

Uvedla, že primátor má pro sídlo NSÚ vytipováno několik míst, ale konkrétní ještě vybráno není. Od ministerstva teď Ostrava potřebuje detailní informace o potřebách úřadu.

„Mám ambici takovou, abychom přednostně zabydlovali nějaká místa, která dnes nemají využití,“ řekl Macura. Mohlo by podle něj jít o objekt typu budovy Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava v centru města. Předloni škola rozhodla o přestěhování fakulty do nové budovy, která vznikne v areálu vysokoškolského kampusu v městské části Poruba.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články