Hlavní obsah

Jágr dal Babišovi košem. Odmítl se stát tváří očkování

Foto: profimedia

Andrej Babiš s Jaromírem Jágrem během natáčení reklamy na Vodňanské kuře, rok 2013.

Reklama

Hokejista Jaromír Jágr podle informací Seznam Zpráv odmítl nabídku premiéra Andreje Babiše, aby se zapojil do vládní kampaně za očkování proti covidu-19.

Článek

Jágr premiérovu žádost odmítl s argumentem, že on sám se nyní očkovat nehodlá, protože má dostatek protilátek. Odborníci zapojení do rozhodování ministerstva ale upozorňují na to, že množství protilátek by při rozhodování o podání vakcíny vůbec nemělo hrát roli.

„My jsme se o tom s panem premiérem bavili, že mu pan Jágr odmítl dělat figuranta na propagaci vakcinace z toho důvodu, že má protilátky,“ uvedla pro Seznam Zprávy náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková.

Podle ní ale Jágr vycházel z chybného předpokladu. „Někdo mu řekl, že je dobré si vyšetřit protilátky. A že když je má, tak se nemusí očkovat, že je to fajn. Tak to ale není. Ani Česká vakcinologická společnost nedoporučuje žádné vyšetření protilátek proti covidu,“ vysvětluje Vašáková.

Seznam Zprávy Jaromíra Jágra oslovily, aby své důvody, proč odmítl stát se tváří očkování, dovysvětlil. Na dotazy ale zatím neodpověděl.

Použít pro vládní kampaň Jaromíra Jágra, ikonu českého hokeje a mediální hvězdu, se samozřejmě nabízí. Babiš už si ostatně spolupráci s Jágrem vyzkoušel několikrát, naposledy v krajské kampani ANO.

Jágrovo jméno ale padlo i ve veřejné debatě o očkování, a to přinejmenším během únorového vysílání pořadu Otázky Václava Moravce. Primář sokolovské nemocnice se tehdy pozastavil nad tím, proč už Jágr dávno nepropaguje očkování.

„Když Jarda Jágr mohl chodit vesele s Vodňanským kuřetem, proč dneska není někde na plakátech a není tam nápis: Jarda Jágr doporučuje očkování. Očkuj se a zachráníš život sobě a své rodině,“ ptal se v televizní debatě Martin Straka, primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov.

Karlovarsko se na konci února potýkalo s velkým počtem pacientů a Strakova nemocnice byla jednou z nejvytíženějších. Spolu se Strakou tehdy u Moravce diskutoval také epidemiolog Petr Smejkal, člen Rady vlády pro zdravotní rizika.

Ministerstvo zkoumání protilátek nedoporučuje

Kdo přišel nyní v červnu s nápadem zapojit Jágra do kampaně, Smejkal pro Seznam Zprávy komentovat nechtěl. Řekl ale, proč by se protilátky neměly zohledňovat při rozhodování o podání vakcíny proti covidu.

„Obecně v souvislosti s očkováním se měření protilátek nedoporučuje,“ řekl pro Seznam Zprávy Smejkal. Zaprvé chybí jasná hranice dostatečného množství protilátek, zadruhé nikdo neví, jak rychle zrovna jemu budou protilátky ubývat, poznamenal Smejkal.

Stejného názoru je i Marián Hajdúch, vedoucí laboratorní skupiny na ministerstvu zdravotnictví.

„Obecně problém s protilátkami proti SARS-CoV-2 je, že nevíme, kolik a proti kterým antigenům je dost na ochranu proti infekci. Proto se před očkováním běžně nevyšetřují,“ uvedl Hajdúch.

V první řadě se ale proti zohledňování protilátek staví Vašáková. Jako náměstkyně ministra zdravotnictví má v těchto otázkách ve vládě silný hlas.

„Klinická skupina (ministerstva zdravotnictví, pozn. red.) se k tomu vyjadřovala několikrát. V podstatě jsou jen dvě indikace k vyšetření protilátek. První je v případě dárců rekonvalescentní plazmy pro léčbu covidu a druhá indikace je, když pacient nikdy nebyl pozitivní na covid, a přesto má nález, který by tomu odpovídal, například na rentgenu. Potom se to dává z důvodu dialýzy,“ řekla pro Seznam Zprávy pneumoložka Vašáková.

„Laboratoře na tom chtějí vydělávat“

A přidává i možné vysvětlení, proč se měření protilátek vůbec dostalo do povědomí české veřejnosti.

„Laboratoře, které toto vyšetření zavedly, samozřejmě chtějí více vzorků, aby se jim investice do zavedeného vyšetření vrátily. Ale po stránce klinické to nemá žádné opodstatnění dělat vyšetření protilátek z důvodů jiných než výše uvedených. A už vůbec ne podle toho určovat, zdali se mám očkovat, nebo ne.“

Protilátky proti covidu jsou podle Vašákové zatím nedostatečně probádané téma. V budoucnu se podle nich možná bude o podání vakcíny rozhodovat, současné vědecké poznání na to ale nestačí, říká pneumoložka.

„Nikdo u covidu zatím nezjistil, jaká hladina protilátek je ochranná, to je teprve ve stadiu výzkumu. Nevíme, jak a koho chrání která hladina protilátek. Každá laboratoř to má jinak, nikdo neví, co je ještě ochrana a co už ochrana není.“

Očkování naopak podle Vašákové nepůsobí žádné problémy lidem, kteří protilátky mají.

„Když má někdo protilátky, neznamená to, že by měl mít nežádoucí účinky vakcinace. Vakcína navíc navozuje imunitní ochranu i proti rezistentním mutacím, takže je určitě žádoucí, aby člověk, který prodělal covid, se po třech měsících přihlásil k očkování,“ dodává.

Měl Jágr covid?

Jaromír Jágr veřejně neuvádí, že by prodělal nemoc covid-19. Loni v červenci musel být uzavřen zimní stadion jeho hokejového klubu Rytíři Kladno kvůli nákaze v týmu, a to kvůli nejméně třem potvrzeným případům. Hygiena poslala všechny hráče do karantény.

Shodou okolností se to stalo zrovna ve chvíli, kdy měl na stadion dorazit předseda vlády Andrej Babiš, bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a tehdejší šéf vládní agentury pro sport Milan Hnilička. Chystali se na prohlídku zimního stadionu, který nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Reklama

Doporučované