Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model S Plaid konečně představena, její parametry jsou skutečně působivé

Ondřej Mára
Diskuze (102)

Nejvyšší verze elektrického sedanu Tesla Model S se chlubí několika světovými prvenstvími.

Od představení modernizované Tesly Model S již uplynula poměrně dlouhá době, teprve nyní však automobilka představila její vrcholnou verzi Model S Plaid, která si vysloužila speciální akci. A velké pozornosti se vlastně ani nelze divit, vrcholný Model S Plaid totiž nabízí skutečně pozoruhodnou techniku.

Začněme ale od samotné karoserie, která se chlubí nejnižším aerodynamickým odporem mezi produkčními vozy. Koeficient odporu by u Modelu S Plaid měl být 0,208, zatímco dosavadní šampion Lucid Air se chlubil hodnotou 0,21. Kromě speciálního bodykitu dostal Model S Plaid také unikátní plaketku v pravé části zavazadelníku.

Pod kapotou jsou uloženy hned tři elektromotory o celkovém výkonu 1.020 koní, díky kterým dokáže vůz zrychlit z 0 na 96 km/h za necelé dvě sekundy. Podle Tesly tak jde o nejlépe akcelerující produkční pětimístný sedan na světě. Převodovka je jednostupňová a umožňuje dosáhnutí maximální rychlosti údajně až 200 mil v hodině (cca 322 km/h).

O napájení elektromotorů se starají nejmodernější baterie z produkce Tesly, které by měly zajišťovat maximální dojezd až 390 mil (cca 628 km) na jedno nabití. Společnost také vylepšila systém rychlonabíjení, díky kterému bude možné získat u Superchargeru dojezd až 301 km během pouhých 15 minut. Díky tepelnému čerpadlu navíc automobilka o 30 % zvýšila dojezd v zimě a snížila energetickou náročnost systému ventilace.

V interiéru se objevil upravený volant, stále však pouze ve tvaru písmene U, který by měl nabídnout pohodlnější ovládání bez rozptylování řidiče. V palubní desce je 17“ dotykový displej infotainmentu, zatímco pro zadní cestující je připravena menší obrazovka ve středovém tunelu.

Automobilka také zapracovala na softwarové výbavě vozu, který tak nyní bude schopen „číst myšlenky“, jak během prezentace naznačil Musk. Vůz by totiž měl být schopen naučit se některé návyky svého řidiče, díky kterým pak dokáže například automaticky vycouvat z příjezdové cesty u domu, nebo vyjede z parkoviště.

Automobilka také zvýšila důraz na bezpečnost posádky. „Domníváme se, že bude mít nejnižší pravděpodobnost zranění posádky ze všech testovaných vozů,“ uvedl Elon Musk během prezentace.  Nový Model S Plaid sice ještě neprošel testy NHTSA, jak ovšem Tesla připomíná, v minulosti již několik vozů značky Tesla odjíždělo z testů s nejvyšším hodnocením.

Nic ovšem není dokonalé. Krátce před premiérou Model S Plaid totiž Musk oznámil, že Tesla nepředstaví Model S ve verzi Plaid+, která měla nabídnout ještě vyšší dojezd. I standardní Model S Plaid navíc před uvedením na trh podražil o 10.000 dolarů, takže jeho cenovka nově začíná od 129.990 dolarů (cca 2.700.000 Kč). Jak ovšem Musk dodal v závěru prezentace – Nový Model S Plaid by měl být „rychlejší než kterékoliv Porsche a bezpečnější než Volvo“.

Ondřej Mára
Diskuze (102)

Doporučujeme

Avatar - Emel
13. 6. 2021 15:35
Re: Výkon
Veyron byl o maximálce - 400km/h... i když jen za specifických podmínek, ale tohle bylo to, co tehdy běžná auta neuměla.
13. 6. 2021 11:16
Re: Výkon
Jde asi o to jak chápeš tohle auto.
Tohle přece není uplně pravej závoďák, je to cestovní auto s neskutečným výkonem. Způsob jak prezentovat možnosti EV.
A i v tom Zeleném pekle nakonec čas dá.
13. 6. 2021 11:14
Re: Re: Výkon
Při plné zátěži došel Veyronovi benzín asi za 15minut.)

Jasně, že se lze přetahovat co je lepší (a asi by to bylo to Bugatti), ale tady jde přece uplně o něco jiného. Zatímco Veyron byl jen drahá hračka jak koncernu tak pár šjků. Tohle je hračka pro "každého". Jasně že 3 mil není málo, ale dnes za to nekoupíš ani 1+kk v Praze.
13. 6. 2021 07:06
Re: Bylo potřeba vylepšit model S
Podle mého názoru jsou jejich finanční výkazy poměrně podrobné. Myslím, že v případě Tesly ani nemusí jít o vyrábění nákladů, spíše o rozpouštění ztrát z minulých let + odpisy. Podnikání v USA má trochu jiné rysy, než je zvykem třeba u nás, moc si nedovedu představit, že by někdo prováděl start firmy podobným stylem jako v případě PayPalu - popisuje to třeba tady u Khana (je to z roku 2013) https://www.khanacademy.org/…hats/v/elon-musk?…
12. 6. 2021 21:18
Re: Bylo potřeba vylepšit model S
Jj, to ”dělání” nákladov im ide, dlhodobo 🙈. Ja tomu neverím, že naschvál zakrývajú zisky, a vyrábajú zbytočné náklady. Ale určite máš argumenty a fakty, ktore potvrdzujú, že je to inak … rád si ich prečítam.

Rešpekt voči Muskovi, za všetko čo dokázal.

Ale zmysel pre detail nie je jeho silná stránka.

Len pre zaujímavosť, v pondelok 14.6. malo schádzať v Tesla Grünheide z linky prvé auto. Aktuálne májú ísť naši mechanici linku v závode montovať až v septembri, ale aj to je veľmi otázne. Nehovoriac o spustení výroby, atď.

To, že nevyrobili v Q1 2021 ani jeden model S je podľa mňa veľmi zvláštne. A nedá sa to vysvetliť len prípravou faceliftu.