Malé množství alkoholu nevadí – nebo ano? Pravda o alkoholu

Pivo

Dříve se mělo za to, že sklenička alkoholického nápoje (nemluvíme zde o tvrdém alkoholu, ale o pivu, vínu, cideru apod.) není vůbec na škodu. Naopak, že může být i prospěšná pro některé funkce těla. Nicméně britská rozsáhlá studie ukazuje, že i pití alkoholu v malých dávkách ovlivňuje množství šedé hmoty mozkové. Samozřejmě platí, že lidé, kteří pijí více, jsou na tom hůře. Ti, co pijí jen občas a „s mírou“ by měli vědět, že ani takové pití není prospěšné.

Alkohol škodí více než kouření

Alkohol nezasahuje pouze některé části mozku, jak se myslelo, ale celý tento orgán. A to dokonce čtyřikrát více, než kouření. Studie byla provedena na 25 tisících Britů, u kterých bylo zkoumáno hned několik faktorů: věk, pohlaví, dosažené vzdělání, stav mozku prostřednictvím magnetické rezonance, paměťové testy a samozřejmě také to, jak často pijí alkohol a v jakém množství.

Víno

Foto: Pixabay

Češi pijí hodně

A smutnou pravdou bohužel je to, že Češi pijí poměrně hodně. Z alkoholických nápojů se u nás nejvíce pije pivo; na jednoho Čecha připadá 292 půllitrů piva za rok. Kromě toho si ale k tomu průměrný Čech dopřeje také 29 lahví vína a 14 lahví lihovin za rok. Toto číslo je opravdu alarmující. Ze všech občanů České republiky pije rizikově asi 1,5 milionu lidí, což je obrovské číslo.

Jak se nestát rizikovým konzumentem alkoholu

Pokud si chcete dopřát čas od času alkohol, není na tom nic špatného. Chcete-li pít s rozumem, měli byste dodržovat některé zásada. Velmi účinná je například rada, dát si na jeden alkoholický nápoj také nealkoholický nápoj – ve stejném objemu. Je také dobré zaznamenávat si, kolik jste toho vypili. Zvláště pokud máte v lednici neustále otevřenou nějakou tu láhev vína, ze které si tu a tam odlijete do sklenice, můžete ztratit přehled o tom, kolik jste toho vlastně vypili. Do rizikového pití alkoholu spadá míchání různých druhů alkoholu nebo pití „nalačno“. Vyhýbejte se tvrdému alkoholu a když už, dopřejte si nápoj s co nejnižším množstvím alkoholu.

Zdroj: https://magazin.aktualne.cz/konec-mytu-o-zdrave-davce-alkoholu-mozku-skodi-vino-i-pivo-z/r~cb55d7ecb94111ebb9860cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-4&utm_campaign=Aktualne

Foto: Pixabay