Hlavní obsah

200 hackerů bude řešit problémy klimatu i spotřeby. Mají na to 36 hodin

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek odstartovala největší on-line inovační akce v Evropě zvaná GreenHack. Pod záštitou Evropské komise se na akci bude 200 hackerů z Česka a dalších evropských zemí snažit během pouhých 36 hodin vyřešit velké celosvětové problémy týkající se změny klimatu, nadměrné spotřeby, nezodpovědné výroby a neefektivního řízení zdrojů.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V rámci akce si organizátoři připravili celkem 11 výzev, které souvisí s evropským Zeleným týdnem. Samotní účastníci akce si mohou vybrat, čemu konkrétně se budou věnovat.

Konkrétně jsou témata následující: recyklace plechovek, úspora energií v budovách, druhý život nevratných lahví, udržitelné obaly dárkových předmětů, delší životnost nábytku, recyklace nádob s nebezpečnými látkami, uhlíkově neutrální stavebnictví, regulace tepla ve veřejných budovách, monitoring CO2 ve školách, provozovatel přenosové soustavy budoucnosti a platforma pro monitoring přírodního bohatství.

Jak jsou zadlužené obce? Programátoři vytvořili unikátní aplikaci za 24 hodin

Software

Akce oficiálně odstartovala v pátek, byť dobrovolníci se mohli přihlásit už o den dříve. Konec je naplánován už na sobotu. Vše vyvrcholí slavnostním vyhlášením nejlepších projektů v Pražské tržnici v Holešovicích. Hlavní cena pro vítěze je 2500 eur (63 310 Kč), druhý tým získá 1500 eur (37 990 Kč) a třetí 1000 eur, což odpovídá 25 320 Kč.

„Mám radost, že se Praha díky největší inovační akci v regionu zapojila do evropského Zeleného týdne 2021. Akce GreenHack navíc představuje průsečík dvou témat, kterým se v Praze čím dál intenzivněji věnujeme, tedy inovace a ochrana klimatu,“ prohlásil Zdeněk Hřib, primátor hlavního města.

„Zájem přihlášených účastníků svědčí o tom, že mladým lidem zaleží na osudu planety. Jsem zvědavý, jak se mladým inovátorům podaří pomocí technologií najít řešení palčivých problémů dneška, a držím jim palce,“ doplnil Hřib.

Pavel Zedníček z Institutu Cirkulární Ekonomiky uvedl: „Technologické inovace budou jedním z hlavních pilířů přechodu na nízkouhlíkovou a cirkulární ekonomiku. Zatímco pro jistou část ekonomiky, jako je například výroba elektřiny, už máme dostatečně vyspělé technologie, jiné sektory, například stavebnictví a výroba cementu, zůstávají prozatím bez řešení. Hackathony tak skýtají skvělou příležitost pro inovace v oblasti udržitelnosti a můžou výrazně přispět k výzvám, které jsou před námi.“

Za jeden víkend a zdarma. Vývojáři spustili systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů

Ekonomika

Co je hackathon?

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina programátorů, designerů nebo jiných expertů staví prototyp řešení konkrétního problému.

Jedná se o tzv. bílé, etické hackery, kteří využívají svých schopností pro dobro ostatních. Tématem hackathonů bývají výzvy moderní doby, jako jsou zdraví, doprava, energetika nebo život ve městech. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám