Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Noční obraz. Vladimír Mišík už koncertovat nebude, ale chystá novou desku

Z nahrávání alba Vladimíra Mišíka Jednou tě potkám, 2019 (Vladimír Mišík) foto: Zuzana Bönisch

PRAHA - Hudebník Vladimír Mišík pracuje na novém albu nazvaném Noční obraz. Přizval si na něj řadu českých i zahraničních hostů. Deska vyjde letos v září.
  14:40

K novince si Mišík stejně jako v případě předchozího alba Jednou tě potkám (2019) přizval producenta Petra Ostrouchova (Sto zvířat, Iva Bittová). 

„Když jsme slavili vydání alba Jednou tě potkám a radovali se z příznivých recenzí, tak se na mě Petr tak trochu potutelně usmál a zeptal se: Vláďo, kdy začneme nahrávat další písně? Vyděšeně jsem obrátil oči vzhůru a odpověděl, že až nám nějaké budou seslány,“ popisuje nesnadný vznik novinky Mišík.

Matadors: Radim Hladík a Vladimír Mišík (z knihy Historie klubu Olympik, Praha...
Vladimír Mišík

„Po pár měsících mi cinknul mail od Petra a já jsem si poslechl sedm bezvadných demonahrávek. Kostky byly vrženy, láhve inspirativních tekutin pozvolna popíjeny, nápady shora seslané realizovány,“ dodává.

Novinka bude plná spoluprací s hosty. Ze zahraničních hudebníků na desce zazní kapela Blind Boys of Alabama, Jerry Douglas nebo Davy Spillane. Z těch českých se posluchači mohou těšit na Ondřeje Pivce, Lenku Dusilovou nebo Radka Baboráka. 

Vladimír Mišík začínal s hudbou ještě na učilišti s kapelou Uragán. Postupně vystřídal několik skupin, než spoluzaložil s Radimem Hladíkem slavnou kapelu Blue Effect. I z ní nakonec odešel, aby v roce 1974 založil kapelu Etc....

V roce 2017 o jeho životě natočila režisérka Jitka Němcová dokumentární film Nechte hrát Mišíka. Redaktor LN Ondřej Bezr napsal se zpěvákem knižní rozhovor Byl jsem dobrej, který v dubnu letošního roku vyšel již ve čtvrtém rozšířeném vydání. Mišíkovo dosud poslední album Jednou tě potkám zaznamenalo obrovský úspěch u diváků i kritiky. Odneslo si například hned šest hudebních cen Anděl. 

Letos v březnu hudebník prostřednictvím svého manažera oznámil, že již nebude koncertovat před publikem. „Mohu potvrdit, že Vladimír Mišík končí s koncertováním a důvody jsou ryze zdravotní. Každý koncert je pro něho velmi vysilující,“ potvrdil zpěvákův manažer Šimon Kotek serveru Novinky.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!