Miliardáři Oldřich Šlemr, Pavel Baudiš a Eduard Kučera mohou přestavět okolí hotelu InterContinental. Stavební úřad Prahy 1 posvětil jejich projekt včetně kontroverzní novostavby na piazzettě pojmenované po Miloši Formanovi. Třípatrovou stavbu odmítají někteří místní obyvatelé, politici i Česká komora architektů. Šlemr ji však vidí jako příležitost k lepšímu využití nyní prázdného náměstí.

„Stavební úřad konstatuje, že předloženým návrhem revitalizace dojde k rozšíření veřejného prostoru v území záměru na téměř šest tisíc metrů čtverečních, což považuje za přínos z hlediska urbanistického a architektonického,“ uvedli úředníci v územním rozhodnutí, které je k dispozici na webu městské části. Rozhodnutí není pravomocné, do 15 dnů je možné proti němu podat odvolání. Souhlas stavebního úřadu je klíčový pro to, aby stavba mohla vzniknout.

Přestavbu části pražského Starého Města plánují Šlemr, Baudiš a Kučera jako další fázi rekonstrukce hotelu InterContinental. Ten miliardáři koupili v roce 2019 přes svůj fond R2G za 225 milionů eur. Poté co ministerstvo kultury neschválilo návrh na zařazení hotelu mezi památkově chráněné budovy, začali letos s jeho renovací. Po ní bude hotel provozovat řetězec Fairmont Hotels & Resorts pod jménem Golden Prague Hotel.

Do rekonstrukce historicky prvního českého pětihvězdičkového hotelu a přestavby jeho okolí chce dát Šlemr se svými partnery celkem 2,5 miliardy korun. „Projekt obnoví pěší tahy směrem na nábřeží, k Františku a do Starého Města. Náměstí se o tisíc čtverečních metrů zvětší, obnoví se zeleň a pracujeme také s vodou. Vlastně se projektem dokončí korzo až k Vltavě,“ obhajoval Šlemr projekt v lednovém rozhovoru pro HN.

Odpůrcům vadí hlavně záměr postavit na rohu Pařížské a Bílkovy ulice prosklenou třípatrovou budovu. Bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě) a jeho někdejší kolegové Pavel Nazarský (Piráti) a Petr Kučera (Zelená pro jedničku) proti stavbě zorganizovali veřejnou petici. Námitky podalo i hlavní město prostřednictvím Institutu plánování a rozvoje (IPR) a desítky fyzických osob. Kritici tvrdí, že náměstí by mělo zůstat nezastavěné.

IPR upozorňoval, že investoři projekt dostatečně neprobrali s veřejností. Úřad námitku institutu ale odmítl. Podle něj byla komunikaci „věnována maximální pozornost“. Námitku, že stavba na piazzettě není v souladu s územním plánem, úřad vypořádal odkazem na kladné stanovisko odboru územního rozvoje magistrátu, které je podle zákona závazné pro rozhodování. Úřad odmítl i ostatní podané námitky, například že stavba není v souladu s pražskými stavebními předpisy nebo s požadavky Pražské památkové rezervace.

„Stavební úřad městské části Praha 1 jako příslušný správní orgán posoudil soulad záměru se stavebním zákonem, posoudil námitky a ztotožnil se s již dříve vydanými souhlasnými stanovisky dotčených orgánů státní správy,“ komentoval rozhodnutí ředitel nových investic fondu R2G Jakub Dyba.

Šlemr ve zmíněném lednovém rozhovoru uvedl, že současná podoba prostoru poblíž Pařížské ulice je ostudou. Vadí mu například, že piazzetta, na níž chce stavět, je jen střechou garáží s betonovými výdechy. Chce, aby náměstí přirozeně navazovalo na nejslavnější českou obchodní třídu.

Kromě obchodů má být v domě také restaurace. A budova by zároveň měla sloužit i kultuře. „Architektonické studio TaK v čele s Markem Tichým zakomponovalo na dům velkou projekční plochu na straně přivrácené k hotelu. Slibujeme si od ní, že umožní kulturní využití celého náměstí, třeba k popularizaci českého filmu nebo vůbec ke konání různých akcí,“ dodal.

S využitím ČTK