Zatímco evropské automobilky omezují maximální rychlost jednoho auta za druhým, Elon Musk jde proti proudu. Důkazem je nová Tesla S Plaid. Maximálka 322 kilometrů za hodinu, zrychlení z nuly na stovku za 2,1 sekundy.

A to před vámi nestojí supersportovní auto, ale čtyřdvéřový vůz, se kterým můžete jet klidně na rodinný nákup. Jen si samozřejmě připlatíte. Podle oficiálního konfigurátoru a objednání od českého zastoupení Tesly je potřeba počítat s cenou 3,5 milionu korun.

Pro srovnání s konkurencí – Porsche Taycan vyjde na víc než pět milionů.

Ne náhodou tak Elon Musk během neformálního představení novinky, které se odehrálo v kalifornském Fremontu na parkovišti před továrnou, prohlásil, že tohle auto je „rychlejší než porsche a bezpečnější než volvo“.

Tesla začala Model S vyrábět v roce 2012. Po devíti letech tak ukázala, co všechno se z něj dá ještě vytáhnout, aniž by přitom nějak zásadně změnila jeho podobu. Musí. Důvod je jednoduchý. Zatímco před devíti lety bylo soupeřů tolik, že by to stačilo maximálně na partii šachu, teď je situace úplně jiná.

Prémiových a ideálně i divoce rychlých elektromobilů je dnes na trhu několik. Namátkou už zmíněné Porsche Taycan, Audi RS e-tron GT, Lucid Air nebo třeba Mercedes-Benz EQS.

Aby se Tesla udržela v téhle partě, musela vytáhnout něco, o čem se bude mluvit. A Tesla S Plaid poháněná třemi elektromotory tenhle úkol plní dokonale.

Vedle šílené rychlosti a zrychlení zájem upoutává i maximálním dojezdem, který má být 628 kilometrů, a rychlostí dobíjení. Když si od dobíjecí stanice Tesly s výkonem 250 kW na čtvrt hodiny odskočíte na toaletu, auto se dobije na dalších víc než 300 kilometrů. 

Musk taky poukázal na zábavní systém auta, který se podle něj vyrovná úrovni herní konzole PlayStation 5, a zvuk audiosoustavy přirovnal k zážitku z domácího kina. Zdůraznil, že tento aspekt vozu bude nabývat na důležitosti s rostoucí autonomií aut.

„Budete se chtít dívat na filmy, hrát hry, používat internet,“ konstatoval.

Na konci prezentace šéf Tesly oznámil, že prvních pětadvacet modelů Tesla S Plaid dodá automobilka ihned, brzy dosáhne produkce několika set vozů týdně a v příštím čtvrtletí hodlá vyrobit tisícovku aut za týden.

Do Česka by se první kusy měly dostat až během prvního čtvrtletí příštího roku.