Podlaha1

Dřevěné podlahy se těší oblibě, vyžadují ale správnou údržbu a opatrnost

Dřevěné podlahy jsou elegantní, pevné, hřejivé a vydrží po mnoho dlouhých let ve stejném stavu. Musíte o ně ovšem správně pečovat, stejně jako o každý jiný nábytek nebo spotřebič, který máte doma. Vše potřebuje svou péči a dnes vám řekneme, jak se nejlépe starat o dřevěné podlahy a jak je čistit. Díky tomu budou delší dobu krásné a odolné.

Jakou péči zvolit podle míry opotřebení?

Nové či nijak nepoškozené nepotřebují žádné speciální ošetření. Stačí podlahu otřít mírně navlhčený hadříkem posypaným terpentýnem. Poté můžete použít bezbarvou pastu, ideálně v tekuté formě. Po zaschnutí dřevo ještě vyleštěte. Tento postup můžete aplikovat pouze na podlahy, které nejsou nijak více znečištěné nebo poškozené. Co dělat v takovém případě?

Mohlo by vás zajímat:  Odhlučnění domácnosti - proč a jak ho realizovat?
Zdroj obrázku: Freepik

Nejjednodušší způsob čištění silně znečištěné dřevěné podlahy je směs čistého benzínu a terpentýnu v poměru 1 : 1. Umyjte podlahu směsí pomocí silného tamponu z ligninu a poté ji okamžitě setřete hustým měkkým hadříkem, ideálně vyrobeného z froté. Po vyčištění a vysušení použijte pastu a poté ji vyleštěte jako obvykle.

Nalakované parkety

V případě nalakovaných parket odstraňte znečištění benzínem nebo voskovou pastou pro údržbu karoserie. Pokud se objevily malé dutiny, vyplňte je voskovým tmelem a upravte jejich barvu. Škrábance a oděrky můžete zamaskovat speciálním korektorem v odpovídajícím odstínu rychleschnoucím lakem. Lak nejdříve důkladně protřepejte a následně aplikujte na poškozené místo.

Mohlo by vás zajímat:  Zápach v lednici eliminují osvědčené prostředky, některé zlikvidují i škodlivé bakterie
Zdroj obrázku: Freepik

V případě hlubších dutin budete potřebovat masku s plnivem z tvrdého vosku v odpovídající barvě. Před retušováním odstraňte třísky pomocí čepele šroubováku. Pokud je důlek skutečně velký, přidržte nad ním kousek tvrdého tmelu a páječkou ho postupně zahřívejte, dokud padající kapky poškození nevyplní. Po vytvrzení dejte dohromady přebytek hmoty špachtlí a uhlaďte ocelovou vlnou.

Zdroj: https://www.housebeautiful.com/lifestyle/cleaning-tips/a25999153/how-to-maintain-wood-floors/
Přidat na Seznam.cz