Hlavní obsah

Počty realitních převodů klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na realitním trhu je na jedné straně horečka, kdy většina i starších bytů bývá do měsíce prodána, stejně jako chalupy. Na druhou stranu se ale na katastrální statistice neukazuje, že by se trh hýbal nějak více. Naopak, počty skutečných transakcí klesají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z katastrálních dat srovnávajících meziročně vždy první čtvrtletí roku, která pro Právo zpracovala společnost Central Europe Holding.

Zatímco v 1. čtvrtletí roku 2015 katastr zapsal 116 605 změn vlastníků, tak v roce 2018 to bylo 115 504, loni něco přes 113 tisíc a během letošního prvního čtvrt roku 110 813 převodů. Výraznější propad v počtu přepisů byl v roce 2019, tehdy jich byly sotva 103 tisíce.

Letos je pokles citelný i v Praze. Zatímco v prvním čtvrtletí 2015 bylo zapsáno 12 tisíc vlastnických změn, za letošní první kvartál 10,5 tisíce.

Terno, ale i ležáky

V Moravskoslezském kraji ve stejných obdobích rok co rok oscilují počty mezi osmi až devíti tisíci. Trh prakticky bez vývoje, co se počtu transakcí týče, je na Vysočině: kolem šesti tisíc převodů za čtvrtletí. Obdobné je to v Jihočeském kraji, kde se každoročně za první kvartál realizuje kolem osmi tisíc transakcí.

Ceny ovšem dál rostou především kvůli malé nabídce a stále nebývale levným hypotékám, avšak zdražování rozhodně není u všech nemovitostí plošné. Někteří vlastníci mají velké oči, ale například statky a velké rekreační chalupy vyžadující nákladné rekonstrukce prodávají rok i déle. Objevují se v nabídce, mizí, aby se znovu objevily.

Chalupy a chaty berou Češi útokem

Finance

Naproti tomu i když se trh z celkového pohledu nijak zvlášť výjimečně nehýbe, tak o některé nemovitosti, nejen byty, se strhne div ne rvačka. Nedávno přímo vlastník nabídl v inzerci selský dům s pozemkem 1200 m2 v obci Mokrsko u Slap. Je to pouhých 35 kilometrů od Prahy a 20 minut pěšky od slapské nádrže. V domě je rozsáhlé podkroví s možností vestavby dalších pokojů. Na zahradě kůlna, ovocné stromy, keře a jehličnany.

Stavení má tři roky nové elektrorozvody, podlahy, vodní potrubí a elektrický bojler. Odpady: septik, vytápění: lokální, voda: obecní vodovod. Nabídková cena zněla 3,5 milionu korun, nakonec se dům prodal za bezmála čtyři miliony. V jeden den na prohlídky přijelo 20 lidí, z toho tři hned nabídli více, než vlastník inzeroval. Další den už majitel inzerci stáhl. Plácl si s tím, kdo nabídl nejvíce.

Touha a její limity

Stažení z inzerce však ale ještě samo o sobě vždy neznamená, že vyhlédnutá chalupa byla skutečně prodána. Půl roku nabízela realitní kancelář bývalý grunt v ne příliš dobrém stavu u Brd za necelých 2,8 milionu korun.

Průzkum: Při koupi nemovitosti Češi řeší hlavně vlastnická rizika a exekuce

Finance

Po čase z nabídky zmizel, ale za necelý měsíc se objevil znovu: pod křídly jiné velké realitní kanceláře, která se v masivní míře zaměřuje hlavně na regiony. Dům byl lépe vyfotografovaný, a to i z ptačí perspektivy s pomocí dronu, ovšem už s cenovkou 3,5 milionu korun. Dodnes je v nabídce… Říká se ale, že každá nemovitost si jednou najde svého kupce.

„Cenový vývoj je ale nepřehledný, na trhu vládne vysoká rozkolísanost,“ řekl Právu Jiří Pácal z realitní společnosti Central Europe Holding, která se zaměřuje na nájemní domy v Praze.

„Cítíme na trhu už jakési tetelení. Lidé chtějí koupit, chodí hodně na prohlídky, ale mnozí z nich na koupi už pak nedosáhnou. Vidíme to u rekreačních objektů. Nezbývá jim mnohdy na rekonstrukci. A banky začínají být letos mnohem opatrnější,“ potvrdila Právu makléřka z jedné velké realitní kanceláře.

„Sice se neustále mluví o realitním boomu, ale celkově je prodejů vlastně málo. Rodinný dům statisticky vzato mění majitele za 50 let a byt za 25 let. Pro Čechy je charakteristické koupit či postavit a držet přes generace,“ míní Pácal.

Soudí, že v hlavním městě je polovina bytů koupených v posledních letech nikoliv pro vlastní bydlení, ale na nájmy a coby úložiště peněz. Tomu odpovídají i zkušenosti makléřů. Odhadují, že 60 procent zájemců, kteří na byty v prodeji přijdou na prohlídku, je pořizuje tzv. na investici. Někteří sice celkem zbytečně hned u dveří tvrdí, že byt kupují pro potomky, ale pak ho pronajímají.

V Praze však letos nájmy zhruba o deset procent klesly a déle se hledají nájemníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám