Odpad3

Ucpaný dřez je pohroma, lze mu ale snadno předejít pravidelným čištěním

Ucpaný dřez představuje noční můru pro mnohé hospodyňky. Kompletně ucpané potrubí zapáchá a špatně odtéká a v takovém případě potřebujete odbornou pomoc instalatéra. Dřez ale zachráníte prevencí a pravidelným čištěním. Poradíme vám jak na to.

Na trhu se samozřejmě nabízí mnoho chemických prostředků, které vyčistí potrubí pod dřezem. Tyto prostředky se ale dost často zakládají na louhu a podobných agresivních chemikáliích. My vám představíme alternativní způsoby, jak zabráníte ucpanému dřezu bez použití chemie. Vystačíte si s běžnými domácími prostředky.

Mohlo by vás zajímat:  Maso z vývaru je jako stvořené pro kulinářské umění. Vyzkoušejte netradiční recepty
Zdroj obrázku: Freepik

S údržbou dřezu vám pomůže ocet

Klasický kuchyňský ocet je užitečný pomocník, který využijete při čištění kuchyňské linky nebo koupelny, dezinfekci nebo při údržbě pračky. Nízká koncentrace kyseliny octové ale spolehlivě rozpustí i usazeniny vzniklé v odpadním potrubí.

Smíchejte litr octa a litr horké vody a jednou převařte. Před tímto úkonem doporučujeme dostatečně otevřít okna. Vroucí ocet má štiplavý a agresivní zápach. Horkou vodu s octem nalijte do odpadního potrubí a nechte chvíli působit. V případě, že jedno zalití nepomůže, celý proces opakujte.

Mohlo by vás zajímat:  Myčka na nádobí si zaslouží pravidelnou péči, jedině tak bude stále čistá a voňavá
Zdroj obrázku: Freepik

Jedlá soda je univerzální pomocník při úklidu

Podobně jako ocet funguje i jedlá soda. Jedná se o multifunkčního pomocníka pro ekologické hospodyňky, které se vyhýbají chemickým prostředkům. Jedlá soda odstraní usazeniny a navíc funguje jako přirozená dezinfekce. Pomůže také při čištění odpadu.

Do výlevky nasypejte přibližně jednu sklenici jedlé sody, zalijte horkou vodou a výlevku zajistěte špuntem. Jedlá soda společně s vodou vytvoří reakci dostatečně silnou na vyčištění odpadního potrubí od mastnoty a nečistot. Zhruba po hodině vyndejte z výlevky špunt a opět prolijte horkou vodou, čímž odstraníte zbytek usazené mastnoty.

Zdroj: https://www.mymove.com/home-inspiration/bathroom/clogged-drain/
Přidat na Seznam.cz