Hlavní obsah

O brigády je letos menší zájem, výjimkou je Praha a Plzeň

Možností k letní brigádě je letos málo, ovšem ani zájem studentů není nijak velký, nižší než v předchozích letech. Výjimkou jsou ale Praha s Plzní, kde poptávka po brigádnických místech převyšuje nabídku. Mladí lidé také preferují práci v kancelářích, pracovat rukama se jim příliš nechce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nejvíce poptávají brigádníky firmy z výroby, těžkého a automobilového průmyslu a ve skladech.

„Pozornost brigádníků v těchto případech mohou přitáhnout pouze nadprůměrné mzdové podmínky, nejlépe od 150 korun na hodinu výše,“ uvedl Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a Gi Group. Zároveň dodal, že problémem je často i vícesměnný provoz, který brigádníci vesměs odmítají.

Jejich zájem se naopak soustředí především na práci kanceláři, lákají je zejména administrativní pozice bez angličtiny či práce na recepci. Požadavky firem a zájem brigádníků se tak poněkud míjí.

Zájem o brigády napříč republikou je různý

V Praze v současné době zájem o brigády převyšuje jejich nabídku. I zde, stejně jako v dalších regionech, studenti nejvíce poptávají brigády v administrativě bez bez znalosti angličtiny a také práci na recepci.

Letošní maturanti se neztratí. Horší to mají učni

Domácí

Rozhodující je ale pro ně výše odměny, která zůstává stejná jako v posledních dvou letech, tedy mezi 120 a 200 korunami. Horní sazbou však firmy odmění jen ty uchazeče, kteří budou vykonávat práci vyžadující znalost dvou cizích jazyků.

Také Plzeňsko hlásí dostatek zájemců o brigádnická místa. Zatím mají zájemci o brigádu na výběr zejména práci ve výrobě a logistice. Zároveň se očekává rostoucí poptávka po brigádnických úvazcích v důsledku znovuotevření restaurací. Mnohým z nich chybí personál.

Pozornost brigádníků mohou přitáhnout pouze nadprůměrné mzdové podmínky, nejlépe od 150 korun na hodinu výše
Martin Malo, Grafton Recruitment a Gi Group

Naopak výrazný pokles poptávky zájmu o přivýdělky ze strany brigádníků je zaznamenán v Brně, na Liberecku a Královéhradecku. Mnoho studentů si totiž díky distanční výuce našlo celoroční brigádu, a nyní proto žádný přivýdělek nehledají.

Na Ostravsku a Olomoucku registrují zhruba stejný zájem ze strany uchazečů jako v předchozích letech, nabídka brigádnických míst je však pro ně neuspokojivá. V Olomouci se brigádníci hledají nejvíce v zemědělství a výrobě a v Ostravě v logistice.

V některých regionech, například na Českobudějovicku a na Ústecku, firmy ještě brigádníky poptávat nezačaly, hledají pouze uchazeče na hlavní pracovní poměr.

Průzkum: Zaměstnanci mají více práce a jsou častěji ve stresu

Finance

Mzdy stagnují

Odměny za přivýdělky dosahují již dva roky stejné úrovně. Například na Ostravsku si brigádník v závislosti na oboru letos vydělá 95 až 150 korun, na Brněnsku 120 až 160 korun, na Královéhradecku 110 až 135 korun, na Olomoucku 100 až 130 korun.

„Zaměstnavatelé si musí vyhodnotit, jako moc brigádníky potřebují. Pokud se bez nich neobejdou, je třeba nabídnout nadprůměrné mzdové podmínky, které zájemce budou dostatečně motivovat, aby dali přednost právě jejich pozicím,“ doplnil Malo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám