Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Tesla bude podle Muska znovu přijímat bitcoiny, ale jen ty vytěžené pomocí ‚zelené‘ energie

Elon Musk foto: Reuters

New York - Americký výrobce elektrických aut Tesla obnoví transakce s bitcoiny, když těžaři, kteří ověřují transakce, budou více využívat obnovitelné zdroje energie. Uvedl to na Twitteru ředitel Tesly Elon Musk.
  22:30

Muskův tunel ve Vegas přinesl rozpačité výsledky. Lidi vozí 62 vozů Tesla, ale jen 1,5 kilometru

Bitcoin, který je největší a nejznámější kryptoměnou na světě, v neděli ve 20:10 SELČ, po Muskově tweetu, posiloval o více než pět procent a jeho hodnota se pohybovala nad 37 360 USD (přes 780 000 Kč). Od 4. ledna si připsal již 34,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Musk uvedl, že pokud bude potvrzeno rozumné využití čisté energie těžaři, s pozitivním budoucím trendem, Tesla obnoví povolování transakcí. Za rozumné označil množství 50 procent. Oznámil také, že Tesla prodala zhruba deset procent bitcoinů, které vlastnila.

Kryptoměna Bitcoin
Logo americké automobilky Tesla.

Musk letos svými prohlášeními již několikrát výrazně ovlivnil vývoj kurzu bitcoinu. V únoru oznámil, že Tesla investovala do bitcoinů 1,5 miliardy dolarů a že začne bitcoiny přijímat jako platidlo. Kurz měny poté prudce vzrostl na nový rekord.

Muskova rána bitcoinu, hodnota strmě letěla dolů. Stačila spekulace, že Tesla kryptoměnu prodala

V květnu ale znovu překvapil trhy oznámením, že Tesla přestane bitcoiny přijímat. Jako důvod uvedl ohledy na životní prostředí v souvislosti s vysokým objemem energie, která se při těžbě bitcoinů spotřebovává. Dodal ale, že věří, že kryptoměny mají slibnou budoucnost, ale nesmí to být za cenu velkých ztrát pro životní prostředí. Bitcoin na prohlášení reagoval poklesem o deset procent.

Musk ujišťoval, že Tesla bitcoiny, které nakoupila, neprodá. Další pokles kurzu však v druhé polovině května způsobilo, když Musk na twitteru jednoznačně nevyvrátil spekulace, podle kterých se Tesla chystá prodat své zbývající bitcoiny nebo je již prodala. Poté, co miliardář ujistil, že Tesla se žádných bitcoinů nezbavila, se kurz stabilizoval.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!