Novela zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel

Dne 12. 5. 2021 byl ve Sbírce zákonů publikován pod č. 191/2021 Sb. zákon, kterým se mění zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

právník a analytik oddělení právních systémů, ATLAS consulting spol. s r.o.
Autoškola
Foto: Pixabay
Náhled dokumentu v právním informačním systému CODEXIS

Důvodová zpráva k této novele o bezmála půldruhé desítce změnových bodů popisuje, že když byl v roce 2015 přijat zákon později publikovaný pod č. 48/2016 Sb., který, vedle dalšího, měnil právní úpravu provádění zkoušek z odborné způsobilosti řidičů, zejména pak řidičů motocyklů, vyhláškou Ministerstva dopravy publikovanou ve Sbírce zákonů pod č. 156/2015 Sb. byl současně zpřesněn způsob provádění zkoušky z praktické jízdy tak, že první část zkoušky se provádí na zvláštním pozemku a obsahuje splnění desítky zvláštních jízdních úkonů. Zmíněný zákon změnil rovněž provádění druhé části zkoušky, a to tak, že žadatel jede na motocyklu sám a zkušební komisař za ním jede na doprovodném motocyklu nebo v doprovodném automobilu. Tento (tenkrát nově zavedený) způsob provádění zkoušek však svojí technickou a organizační náročností výrazně prodloužil provádění zkoušek a snížil tak kapacitu zkušebních komisařů. To se pak mnohdy projevilo i překračováním zákonných lhůt pro přidělování termínů zkoušek.

Aktuální novela má popsaný neutěšený stav provádění zkoušek z odborné způsobilosti pro získání a rozšíření řidičských oprávnění na motocykly změnit tak, aby se zefektivnila práce zkušebních komisařů a zjednodušilo se provádění zkoušek z praktické jízdy, stejně tak jako aby se zjednodušil proces provádění opakovaných zkoušek, a to jak pro žadatele, tak pro autoškoly.

Zákonodárce má však ambici prostřednictvím aktuálně publikované novely vyřešit i celou řadu dalších nedostatků dosavadní právní úpravy. Například učiteli autoškoly ze vzdálenějších míst od dálnice či jiného místa, které není v blízkosti provozovny, má být umožněno dojíždět s jedním žadatelem nacvičovat jízdu po dálnici nebo některé specifické jízdní úkony, které nelze provádět v blízkosti provozovny autoškoly. U tzv. „velkých vozidel“, jakými jsou například traktory, nákladní auta či autobusy, kdy příprava vozidla k jízdě spočívající například v natlakování vzduchové soustavy, trvá určitou dobu, má novelizovaná právní úprava přispět k tomu, aby vozidlo bylo při nízkém počtu žadatelů a často při jejich dojíždění do autoškoly z větší vzdálenosti lépe využito a byl tak šetřen také čas žadatelů.

Další ze změn má osobám účastnícím se základního školení pro získání profesního osvědčení učitele autoškoly umožnit legálně se účastnit náslechů ve vozidle při praktickém výcviku v jízdě, což má přípravu nových učitelů autoškoly zkvalitnit, jiná zase, s ohledem na zajištění bezpečnosti žadatelů při provádění výcviku, odstranit rozmáhající se dle zákonodárce nebezpečnou praxi, kdy učitel výcviku v rámci efektivity dohlíží na dva žadatele na motocyklu současně a přitom dokonce mnohdy sedí v osobním automobilu na sedadle učitele a provádí současně výcvik s žadatelem o řidičské oprávnění na osobní automobil. To má zvýšit jak bezpečnost provozu, tak i již zmíněnou bezpečnost žadatelů při provádění výcviku.

Změny se týkají také povinnosti provozovatele autoškoly k přihlášení žadatele k opakované zkoušce, povinnosti ukládající provozovateli autoškoly, aby žadatele o řidičské oprávnění musel i ke zkoušce z pravidel provozu na pozemních komunikacích doprovázet učitel autoškoly, což bylo vyhodnoceno jako nadbytečné, podmínek pro konání opakovaných zkoušek, kdy modifikovaná právní úprava má žadatele lépe motivovat k odpovědnějšímu přístupu při přípravě na ně (hrozba opakování výuky nebo výcviku po třetím neúspěšném pokusu a opakování celé výuky a výcviku po dalších třech neúspěšných pokusech má zamezit neustálému opakování zkoušek u nedostatečně připravených žadatelů), provádění zkoušek u motocyklů a situace, kdy žadatel při provádění zkoušky zvládl tzv. „zvláštní úkony“ první části zkoušky prováděné na zvláštním pozemku a neprospěl až při provádění druhé části zkoušky, či sjednocení podmínek pro zkoušky žadatelů a pro přezkoušení řidičů.

Své účinnosti zákon nabývá dnem 1. 7. 2021.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články