Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prahou po dvou kolech. Skútršňůru letos upletlo 500 jezdců a zářivá Italka

  11:20
Prahou v sobotu projeli skútraři z celého Česka. Do osmnáctého ročníku Skútršňůry se zapojilo na 500 lehkých jednostopých strojů a jejich jezdců. Po spanilé jízdě metropolí se milovníci a fanoušci skútrů všech značek přesunuli na Slapy. My jsme projeli Skútršňůru s limitovanou Vespou Primavera 125 RED.

Skútršňůra, celorepublikový sraz skútrů všech značek a typů, v sobotu oslavila osmnácté narozeniny. Na parkoviště Na Mlejnku v pražském Braníku se letos od půl deváté ráno sjelo na pět set skútrařů z celého Česka, kteří poté vyrazili na spanilou jízdu Prahou a následně přes Zbraslav do Autokempu Ždáň na Slapy.

„Je to už akce s tradicí, která má podpořit skútry jako formu dopravy ve městě i mimo město a jako relativně mladé odvětví v Česku. Chceme ukázat, že se jedná o rovnocenné účastníky provozu a je třeba vzájemné tolerance a respektu, kterou se tímto mezi dvoukolovými a vícekolovými vozidly snažíme prohloubit,“ vysvětlil hlavní organizátor Skútršňůry Václav Nerad ve slapském autokempu.

Skútraři si mezitím povídají, obchází stroje kolegů, objednávají klobásky a birelly a plánují cestu domů, kdy už pojede každý po vlastní ose. Někteří odjíždí po chvíli, jiní si užívají slunce u přehrady až do pozdního odpoledne.

I když skútry si svou tradici v Česku ještě budují, i tady se ukazuje, že zájem o individuální dopravu roste, a to nejen kvůli pandemii. Zatímco na prvním ročníku v roce 2004 se na Skútršňůru sjelo asi šedesát jezdců, posledních pár let už se účastníci počítají po stovkách.

„Letos jejich kolona při průjezdu Prahou sahala od Úřadu vlády až k Tančícímu domu. Podle rozdaných památečních samolepek je zde dnes dnes kolem pětistovky účastníků, i když očekávali jsme ještě větší účast, a to kolem sedmi set lidí,“ dodal Nerad.

O všechny bylo během cesty dobře postaráno. Celou akci jistili kromě organizátorů i další dobrovolníci a záchranáři z Czech SAR Teamu. Koloně skútrařů klestila cestu Policie ČR.  Někde musela auta zastavit, jinde zpomalit, kolemjdoucí si však spanilou všehochuť užívali a na troubící skútry mávali, fotili si je a natáčeli.

„Letos na šňůru dohlíželo jednadvacet „vesťáků“ na skútrech i na čtyřkolkách. Vše vzadu hlídal ještě skříňový a osobní záchranářský vůz, naštěstí se nic nestalo,“ dodal hlavní organizátor s tím, že byl připraven i velký pick-up pro případ, kdyby to jeden z účastníků takzvaně „položil na silnici“ a skútr by bylo třeba odvézt.

Oči na tom před tebou

Skútršňůra má svá pravidla, se kterými organizátoři seznámí jednotlivé účastníky ještě před samotným vyjetím na spanilou jízdu hlavním městem. V jednom jízdním pruhu jedou jezdci v koloně, kterou vede i uzavírá policie. Na šířku pruhu se vejdou dva stroje, jezdci se však musí řadit cik cak.

Přidávám se do pestré šňůry a pamatuji na to, že si musím hlídat dostatečný odstup od skútru přede mnou i vedle mne, předvídat jízdu parťáka přede mnou a především: nepřejíždět v koloně ze strany na stranu. Do šňůry ohraničené policií nesmí vjíždět žádné jiné vozidlo, což někteří neví. Na chvíli se k nám přidá například jeden cyklista.

Na Šňůru s červenou

Skútršňůra není klasický sraz klubu jedné značky. Připojit se mohou jezdci na skútrech všemožných značek a typů, možná proto tu panuje tak uvolněná atmosféra. Najdete tu všehochuť lidí i strojů. Jsou tu ti, kteří se na skútru dopravují do práce nebo do školy, co na něj sedají jen o víkendech a tráví na něm svůj volný čas. Či jen fanoušci, kteří skútr zatím nemají, ale půjčili si elektrický BeRider (psali jsme o něm zde).

Já se Skútršňůrou projela s testovanou limitovanou edicí italské ikony Vespa Primavera 125 RED. Tato Italka je celá v červené. Tentokrát to není jen dokonale rudý lak, ale do rudého oblékli i sedlo a kola skútru. A její barva není samoúčelná, červená vespa pomáhá. Z každého prodaného kousku jde sto dolarů (tedy v přepočtu asi 2 100 korun), za každé prodaného příslušenství pak deset procent, na boj s HIV a nově také s pandemií covid-19.

Většina fanoušků těchto Italek už ví, že vespa se téměř nemění, příliš nereaguje na obchodní tahy ostatních značek a jde si svou osvědčenou klasickou cestou. Ani tentokrát tedy nečekejte žádné převratné novinky. Vespa Primavera je holka spíše do města. Je nádherná, má stále stejný neokoukatelný nadčasový design a svůj styl. Nedohání se s konektivitou, většími světlomety, bezklíčovým zapalováním, větším úložným prostorem či většími koly. Primavera je obří vášeň s malými nevýhodami.

Vespa Primavera RED je především o vášni ke tradici a zážitku

Tedy přesněji koly. Po Praze jede nádherně, svižný motor zajistí rychlé rozjezdy a ABS hladkou a okamžitou brzdnou reakci. Udávaná spotřeba 2,5 l/100 km odpovídá, osmilitrová nádrž vám zajistí dlouhou cestu. Naše Červená najezdila v sobotu přes 100 kilometrů a ukazatel množství benzinu v nádrži se hnul jen o píď.

Větší kola by si na vespě jen málokdo dokázal představit, ale milovníci vos vědí, že to odnesou natřásáním na kostkách či na nerovnostech na silnici. A také menší jistotou na mokré vozovce či štěrku, což se potvrdilo i při Skútršňůře za Davlí poté, co se přehnal silný déšť a silnice zůstaly mokré a kluzké. 

V momentě, kdy si na stroji uvědomíte, že jste krásně vidět, vose vše promíjím. Přitahujeme pozornost, lidé i na srazu nás chválí, usmívají se na nás, každý se dá do řeči. Ani auta nás v provozu po cestě ze srazu nepřehlédnou. A když projíždíte okreskami kolem polí s vlčím mákem, který má stejnou barvu jako limitka RED, je všechno natřásání okamžitě zapomenuto. Tady jde především o zážitek.

  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Vypadá jako motorka, ale motorka to není. I když se tak chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Milánský ohňostroj kreativity. Podívejte se na auta trochu jinak

25. dubna 2024

Letošního Milánského týdne designu se opět zúčastnily i automobilky. Tento tradiční svátek...

VW chystá restart v Číně. Nový koncept jsme prozkoumali jako jediní na světě

24. dubna 2024

Exkluzivně Andreas Mindt, obrovský sympaťák a nadšený autař s šéfdesignérskou tužkou značky Volkswagen obchází...

Tesla 3 je v ČR nejlevnější v historii, značce klesají prodeje

24. dubna 2024

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu, všimla si...

Pozemní biz-jet startuje. Excentrický lexus inspiroval svět letecké dopravy

24. dubna 2024

Kdo by to byl býval řekl, že nejdražším lexusem současnosti se stane luxusní dodávka s monogramem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...