Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Famózní vstup do Eura. Český skalp Skotů řídil excelentní Schick

Znamenitá práce. Čeští fotbalisté vstoupili do mistrovství Evropy tím nejlepším možným způsobem. Nad Skotskem zvítězili 2:0, když se o oba góly postaral útočník Patrik Schick. Zvláště jeho druhá trefa se rovnou může zapsat do boje o nejlepší gól šampionátu. Čisté konto udržel naprosto skvěle chytající Tomáš Vaclík. Tým Jaroslava Šilhavého tak má ve skupině D důležité tři body. Přímé přenosy z Eura sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Skotsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

Nervózní utkání začalo nabírat grády až před koncem prvního poločasu. Už předtím Vaclík vytasil několik skvělých zákroků, zatímco Marshall nikoli a Češi šli zásluhou Schicka, jemuž přesně nahrál Coufal, do vedení.

Další gól přidal pětadvacetiletý střelec po půli - a udělal to zvlášť zapamatováníhodným způsobem. Skotského gólmana přeloboval přes celou polovinu hřiště.

"Je to skvělý. Na tenhle zápas jsem se hrozně těšil. Stálo nás to hodně sil a je super, že jsme to zvládli s nulou vzadu. Je to krásné vítězství. Už jsem si ten zápas ve svý hlavě hrál třikrát. Ten druhý gól je třešnička...," usmíval se Schick v rozhovoru pro ČT sport.

Ocenil ho i Tomáš Souček. "Nejtěžší bylo, že to je první zápas prakticky o vše. Šli jsme do toho a chtěli jsme hrát jako tým. Bylo to hodně vyrovnané a jsem rád, že jsme to zvládli na naši stranu. Jsem rád, že Schicky dal dva skvělé góly. Ten druhý je pohádka, úžasně trefené."

Ze začátku se ovšem věci jevily trochu jinak. Domácí, kteří se na žádném velkém turnaji neobjevili dlouhých třiadvacet let, vstoupili do utkání velice aktivně. Deset tisíc lidí od začátku vytvářelo v Hampden Parku skvělou atmosféru i za podpory malých hloučků fanoušků českého týmu, jehož trenér Šilhavý základní sestavou nepřekvapil. Zvolil totožnou z úterní generálky s Albánií.

Skotové, jimž kvůli zranění chyběla defenzivní opora Kieran Tierney z Arsenalu, hned ze startu vysoce napadali a už v šesté minutě chyboval Kalas, který nezachytil náběh McGinna. Záložník Aston Villy ale nevyužil ani následnou šanci v odkrytém prostoru před šestnáctkou.

O čtyři minuty později se Češi dostali k první delší kombinaci, po níž si Coufal obhodil kličkou u postranní čáry dva skotské záložníky, ale na jeho nepřesný centr neměl Schick stoprocentní postavení. Janktův přetažený přímák Kalas vzápětí u zadní tyče nezachytil.

První vážnější šanci českého týmu připravil po zhruba čtvrt hodině hry Masopust, který posunul na Jankta, ale Schick z přihrávky nepálil přesně. Na druhé straně odpovídal Dykes, nicméně Vaclík nemusel ani zasahovat.

Na prahu 20. minuty si Christie obmotal vedle Bořila i Kalase, v pokutovém území se ale srazil s O'Donnellem a bylo po hezky vypadají akci. Cooperův extra-dlouhý balon z obrany na Dykese byl zase opravdu až příliš dlouhý.

Christie po nervózní desetiminutovce, kterou poznamenávaly především ztráty míče, znamenitě posunul před vápno na skotského kapitána Robertsona, Vaclík ale vytáhl perfektní zákrok a dál se tak hrálo bez branek.

Robertson stále větral levou stranu, Coufal s ním měl velké problémy, a když už se česká reprezentace dostala k výpadu, k výraznější šanci se nedokázala prokombinovat. Marshalla neohrozila ani z řady po sobě jdoucích rohů.

K zakončení se dostal až útočník Bayeru Leverkusen Schick, který skvěle vyčíhl centr Coufala a tři minuty před koncem půle z malého vápna hlavičkou otevřel skóre. Skoty to nabudilo, o penaltu si říkal McTominay po nárazu do Bořila, ale německý sudí Siebert jeho požadavek nevyslyšel.

Utkání Skotsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

Trenér Steve Clarke hned reagoval a nasadil útočníka Southamptonu Adamse místo Christieho. Češi ovšem vlétli do druhého dějství jako uragán a po vypracovaném míči Masopusta pálil nejdříve Schick a poté z dálky i Darida. 

Na druhé straně zazvonila Hendryho střela do břevna. Kalas poté přidělal Vaclíkovi spoustu vrásek na čele, když ve vápně chtěl odklízet na roh. Balon ale evidentně mířil do sítě, jenže Vaclík ho neskutečným zákrokem na poslední chvíli na malém vápně vyškrábl.

A Schick trestal - a trestal neuvěřitelným způsobem. Vystihl Marshalla příliš vzdáleného z brány a z půlky famózně zakončil jedním z nejhezčích gólů české reprezentace v novodobé historii.

Skotsko silně tlačilo, dvakrát u toho byl Dykes, ale Vaclík předváděl neskutečné zákroky - na prahu 70. minuty musel vytáhnout i regulérní rozštěp.

Okna v české obraně byla stále větší, ale když Forrestův náběh zastavil Čelůstka a po souhře střídajícího Hložka tentokrát Schick a později i Krmenčík nepřekvapil Marshalla, bylo rozhodnuto.

Je nám líto, video expirovalo.
Debata o Schickově parádě. Jasná chyba gólmana, tvrdí Šmicer

"Je to krásnej zážitek a pocit nastoupit na tak krásném stadionu. Užil jsem si to a jsem rád, že jsme získali tři body. Nervózní jsem byl, ale jakmile jsem byl v prvním souboji, spadlo to ze mě. Letíme se připravovat na Chorvaty. Teď jsem stoprocentně připravený," řekl nejmladší hráč reprezentace Adam Hložek, který v přípravě laboroval s pochroumanou kyčlí.

V pátek český tým čeká druhý zápas ve skupině D opět v Glasgow proti Chorvatsku, které v neděli prohrálo s Anglií 0:1. S ní se Šilhavého soubor utká příští úterý, na zápas bude cestovat do legendárního londýnského Wembley.

"Ještě mi v hlavě zní ten vítězný, příjemný pokřik. Pocit je to nádherný a věřím, že to tímto zápasem nekončí. Přestáli jsme počáteční tlak soupeře, to byl klíč k úspěchu. Pak jsme začali hrát, dali gól. Nádherná branka Patrika Schicka nás uklidnila, soupeř tam nějaké šance měl, ale my mohli dát ještě gól. Jsem rád, soupeř byl velice těžký," řekl kouč Šilhavý.

Skotsko - ČR 0:2 (0:1)

Branky: 42. a 52. Schick. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). Bez karet. Diváci: 9847 (omezený počet).

Skotsko: Marshall - Hendry (67. McGregor), Hanley, Cooper - O'Donnell (79. Forrest), Armstrong (67. Fraser), McGinn, McTominay, Robertson - Dykes (79. Nisbet), Christie (46. Adams). Trenér: Clarke.

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Král (67. Holeš), Souček - Masopust (72. Vydra), Darida (87. Ševčík), Jankto (72. Hložek) - Schick (87. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články