Bezchybný Price vychytal Canadiens další výhru

Na jedné straně nejúspěšnější klub dějin NHL Montreal Canadiens, který se chlubí ziskem 24 Stanley Cupů, i když ten poslední je z roku 1993. Na opačné pak Vegas Golden Knights, tým s pouze čtyřletou historií, který však patří k současným ligovým obrům a bude v semifinálové sérii Stanley Cupu jasným favoritem.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS vs. MONTREAL CANADIENS
Golden Knights v základní části:40-14-2, 82 bodů, 2. v Honda Západní divize
Golden Knights v play off:1. kolo 4:3 s Minnesota Wild, 2. kolo 4:2 s Colorado Avalanche
Canadiens v základní části:24-21-11, 59 bodů, 4. ve Scotia Severní divizi
Canadiens v play off:1. kolo 4:3 s Toronto Maple Leafs, 2. kolo 4:2 s Winnipeg Jets
Šance podle autora: 60% vs. 40%
Nejproduktivnější hráči:William Karlsson 11 bodů (4+7), Jonathan Marchessault 8 (6+2), Mark Stone 8 (5+3), Max Pacioretty 8 (4+4), Alex Pietrangelo 8 (1+7) vs. Tyler Toffoli 10 (4+6), Nick Suzuki 8 (4+4).
Nejlepší střelci:Marchessault 6 gólů, Stone 5 vs. Toffoli, Suzuki, Jesperi Kotkaniemi, Joel Armia po 4
Češi v sérii:Tomáš Nosek (Vegas) - Michael Frolík (Montreal - náhradník)
Kdy se bude hrát:V pondělí 14. června v 18:00 (úterý 3:00 SELČ) a ve středu 16. června v 18:00 (čtvrtek 3:00 SELČ) v Las Vegas, v pátek 18. června od 20:00 (sobota 2:00 SELČ) a v neděli 20. června od 20:00 (pondělí 2:00 SELČ) v Montrealu, případně v úterý 22. června v 18:00 (středa 3:00 SELČ) v Las Vegas, ve čtvrtek 24. června ve 20:00 (pátek 2:00 SELČ) v Montrealu, v sobotu 26. června v 17:00 (neděle 2:00 SELČ) v Las Vegas.
Více k tématu: [Rozpis semifinále Stanley Cupu]
Montreal prošel do play off s nejmenším počtem bodů (59), zatímco Vegas jich společně s Colorado Avalanche mělo v základní části nejvíc (82). A když velkého rivala z Denveru vyřadilo ve druhém kole Honda Západní divize, fanoušci Golden Knights už propadli euforii, že si po třech letech zase zafandí ve finále...
Po měsících covidových omezení už mohla být T-Mobile Arena v Las Vegas ve druhém kole nabitá až pod střechu, zatímco v Bell Centre v Montrealu bylo puštěno do hlediště jen 2500 diváků.
Canadiens ovšem role outsidera náramně vyhovuje, jak ukázali v kanadských sériích s Toronto Maple Leafs a Winnipeg Jets. Navíc si aktuálně drží sedmizápasovou sérii výher.
"Habs mají formu ve správný čas! (Generální manažer) Marc Bergevin mužstvo stavěl vyloženě na play off, podle toho ti kluci hrají a hlavně jim fantasticky chytá Carey Price," těší bývalého dlouholetého centra Montrealu Tomáše Plekance.
Že by to nakonec přece jen nebyla tak jednoznačná záležitost Vegas?

Nejlepší montrealské akce v úvodních 2 kolech

Brankáři
Marc-Andre Fleury z Vegas za celé play off pustil svého konkurenta Robina Lehnera mezi tyče jen na jeden zápas. A ten Golden Knights prohráli 1:7, takže je celkem logické, že dál budou spoléhat na šestatřicetiletého držitele tří Stanley Cupů.
Fleury se sice v sérii s Coloradem nevyhnul slabším chvilkám, ale klíčové jsou výhry. A ty jim opora v masce přináší.
"Marc nás v průběhu sezony tolikrát zachránil, že jsem to přestal počítat," věří dál Fleurymu kouč Peter DeBoer.
Jedenáct zápasů play off odchytal gólman Golden Knights s průměrem 1,91 gólu na utkání a úspěšností 92,3 procenta. K tomu si připsal jedno čisté konto. V duelu těžkých gólmanských kalibrů však bude Fleury soupeřit s Pricem, který po průměrné základní části vystřelil na oběžnou dráhu jako Han Solo ve svém hvězdném korábu.
"Já ho takhle ještě chytat neviděl," tvrdí dokonce spoluhráč Brendan Gallagher.
Price má nejvyšší úspěšnost ze všech brankářů, kteří zasáhli do play off - 93,5 procenta. A gólový průměr stlačil třiatřicetiletý montrealský hrdina na 1,97 (3. místo). Jednu nulu udržel ve vyřazovací části taktéž.
V brankách mají oba semifinalisté naprosto prvotřídní postavy.

Obrana
V sérii s Avalanche měli Golden Knights úspěšnost v oslabení pouhých 64,7 procenta. S tím je potřeba něco dělat. Zároveň jsou ale všichni beci Vegas v bodování plus/minus v kladných číslech.
DeBoer se spoléhá na Alexe Pietrangela, nejproduktivnějšího beka týmu (1+7), který je zároveň jeho nejvytíženějším hráčem (24 minut na utkání). Přes 20 minut má ještě jeho parťák z dvojice Alec Martinez (21:15) a pak už jen Shea Theodore (22:58). Oba chodili na led v první přesilovkové formaci Vegas, zatímco Pietrangelo zamířil do druhé. V play off zatím beci Golden Knights nasbírali úctyhodných 31 bodů.
Výhodou DeBoerova týmu byla proti Coloradu výška a fyzická převaha statných obránců, zadní řady Canadiens ovšem také budí respekt. Všichni ze čtveřice Shea Weber, Ben Chiarot, Joel Edmundson a Jeff Petry mají přes 190 centimetrů a kolem stovky kilogramů. Přetlačovat se s nimi před brankou není rozhodně vyhledávanou kratochvílí.
Třetí obranná dvojice Alexander Romanov, Erik Gustafsson ve vytížení jen paběrkuje. Weber s Chiarotem se v průměru dostanou přes 25 minut, Petry, který je oficiálně veden jako krátkodobě zraněný, šplhá v ice timu ke 24 minutám, Edmundson má přes 22.
Defenzivně vyladěná šestka Canadiens v play off zaznamenala jen 13 bodů, ale v sérii s Jets udržela stoprocentní úspěšnost v oslabení, což je rarita. V celém play off pak mají jako jediní úspěšnost přes 90 procent (90,3).

Gustafsson se prosadil v přesilovce a otevřel skóre

Útok
Vegas jsou s průměrem 3,08 gólu na utkání rozjetější než Canadiens (2,55). Ale stejně jako Golden Knights i Montreal se chlubí vyrovnanými formacemi.
"Jeden hráč vypadne a jde tam jiný, stejně dobrý," zmiňuje Plekanec i příklad zraněného Jakea Evanse, za kterého zaskočil Artturi Lehkonen, jenž dával proti Jets důležité góly.
Vegas se rozjela druhá lajna s nejproduktivnějším hráčem týmu Williamem Karlssonem a nejlepším střelcem Jonathanem Marchessaultem, která zařídila klíčové trefy proti Coloradu.
Pikantnější příchuť bude mít semifinále pro bývalého kapitána Montrealu Maxe Paciorettyho, kterého Golden Knights získali v roce 2018 při výměně za Tomáše Tatara a Nicka Suzukiho, kteří jsou nyní součástí Canadiens...
Pacioretty se dal zdravotně dohromady v závěru prvního kola s Minnesota Wild a proti Coloradu bodoval ve všech šesti zápasech (3+4).
Šířkou kádru se ale chlubí také v Montrealu, kde vedle sebe ve čtvrté lajně hrají vítězové Stanley Cupu Corey Perry a Eric Staal.
Na 28 gólů v základní části pak navazuje v play off další šampion (z roku 2014) Tyler Toffoli, který je s deseti body nejproduktivnější hráčem týmu. Se Suzukim se prosazují také v přesilovkách, které Montreal hraje s úspěšností 18,8 procenta. Vegas vyšplhalo jen na 14,3.
Golden Knights vyhrají, když...
...si udrží správné psychické nastavení, nebudou se opájet rolí favorita a neuvidí se ve finále už předem. V aktuální formě by jim asi uniknout nemělo, ale nemůžou čekat, že soupeř kapituluje.
Canadiens vyhrají, když...
... Price bude dál předvádět udivující výkony na hranici lidských možností, díky nimž ukradne výhry pro Montreal. A když všechny formace vydrží tempo, které Golden Knights nastaví.