Peking v úterý obvinil Severoatlantickou alianci ze zveličování „teorie čínské hrozby“ a z „mentality studené války“. Čínské velvyslanectví při Evropské unii tak reagovalo na pondělní závěrečné usnesení summitu NATO, které uvádí, že Čína představuje pro alianci „systematické výzvy“.

Vedoucí představitelé členských zemí aliance v usnesení konstatovali, že „deklarované ambice a asertivní chování Číny představují systematické výzvy pro mezinárodní řád založený na pravidlech i pro oblasti důležité pro bezpečnost aliance“. Poukázali přitom na to, že obavy aliance vzbuzuje sílící jaderný arzenál Pekingu, čínská účast na ruských vojenských cvičeních v euroatlantickém prostoru i šíření dezinformací.

Čínské velvyslanectví v EU se proti tomu v úterý důrazně ohradilo, přičemž obvinilo NATO z projevování „mentality studené války“ a ze snahy „uměle vytvářet konfrontace“. Podle agentury AFP rovněž uvedlo, že výraz „systematické výzvy“ popírá „mírový rozvoj“ Číny, která má dvacetkrát méně jaderných hlavic než členské země NATO.