Novela občanského zákoníku a občanského soudního řádu

Dne 12. 5. 2021 byl ve Sbírce zákonů publikován pod č. 192/2021 Sb. zákon, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, ve znění pozdějších předpisů.

právník a analytik oddělení právních systémů, ATLAS consulting spol. s r.o.
Chráněný účet
Foto: Shutterstock
Náhled dokumentu v právním informačním systému CODEXIS

Novela cílí na právní úpravu týkající se vzniku, trvání a zániku tzv. dětských dluhů, tedy povinnosti nezletilých splnit peněžitý dluh. Zákonodárce si kladl za cíl jejím prostřednictvím především zvýšit ochranu dětí v právních vztazích, posílit roli zákonných zástupců při právním jednání nezletilých, zdůraznit výchovnou funkci úpravy a v neposlední řadě zajistit vyšší právní jistotu jejích adresátů. Shrnuto, má lépe předcházet vzniku dětských dluhů.

Důvodová zpráva vysvětluje, že problém tzv. „dětských dlužníků“, tedy dětí, vůči kterým je vedeno exekuční řízení, se v poslední době stal předmětem intenzivní společenské debaty. Novela na tento jev reaguje s ambicí řešit problém peněžitých dluhů vzniklých před nabytím zletilosti dlužníka, jenž má několik úrovní a různé příčiny. Nezletilí, kterým vznikají nezvladatelné dluhy, jsou často, nikoli však výhradně, ze sociálně znevýhodněných poměrů. Jejich už tak nelehká životní a společenská situace, spojená typicky s chudobou a nestabilním rodinným prostředím, bývá zhoršena existencí peněžitých dluhů. Zákonodárce si uvědomuje, že tyto dluhy často vznikají z důvodů, které dětem nelze spravedlivě přisuzovat. Situaci, kdy za neřádný výkon rodičovských povinností vznikají povinnosti a dluhy dětem, má za nemravnou a cítí potřebu její důsledky minimalizovat. Proto přichází s popisovanou novelou.

Uvědomuje si, že principy, na kterých jsou změny vystavěny, jsou v některých ohledech vzájemně protichůdné. Proto deklaruje svou snahu promítnout je do změněné právní úpravy proporcionálně, aby upřednostnění jednoho z nich nepůsobilo přílišné omezení druhému. Za hlavní a zastřešující princip označuje ochranu nezletilého, přičemž však má na paměti také autonomii nezletilého spočívající v rozšiřování a rozsahu jeho osobní odpovědnosti s přibývajícím věkem, výchovnou funkci právní úpravy, ochranu věřitelů a poškozených, jednoznačnost a srozumitelnost právní úpravy jednání a odpovědnosti nezletilých, tedy jakousi právní jistotu, a v neposlední řadě prevenci nadměrného zadlužování.

Své účinnosti zákon nabývá dnem 1. 7. 2021.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články