reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Za 28 milionů USD do vesmíru? Blue Origin vydražilo lístek na první let s posádkou

15.6.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Za 28 milionů USD do vesmíru? Blue Origin vydražilo lístek na první let s posádkou
Společnost Blue Origin vyšle svou New Shepard s prvními lidskými pasažéry do vesmíru. Už je známo, že dva členové posádky budou Jeff Bezos a jeho bratr, přidá se k nim ale i vítěz aukce, který zaplatí 28 milionů USD.
Jeff Bezos jako zakladatel společnosti má v plánu být na palubě při prvním letu Blue Origin s pasažéry, kterým se zahájí program vesmírného turismu. Dosud Blue Origin prováděla s New Shepard testovací lety bez posádky, to by se 20. července mělo změnit. Kromě Jeffa Bezose bude na palubě kosmické lodi letící na hranici vesmíru i jeho bratr Mark Bezos. K této dvojici se na prvním letu přidá i tajemný vítěz dobročinné aukce, které se nakonec zúčastnilo téměř 7600 lidí z celého světa. 
 
 
Vypadá to, že o místo na prvním letu Blue Origin s pasažéry byl opravdu velký zájem. Nejvyšší příhoz na aukci lístku na přelomový let Blue Origin s lidskou posádkou byl totiž nakonec neskutečných 28 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu téměř 590 milionů korun. To je tedy cena, kterou tajemný turista zaplatí, aby se mohl podívat do vesmíru po boku bratrů Bezosových. Identita vítěze nebude odhalena dříve než v následujících týdnech. 
 
Celá vybraná částka půjde do fondu Blue Origin Club for the Future, který má za cíl podporovat budoucí generace v nadšení zejména pro vědu a techniku. Blue Origin tak poměrně brzy oproti jiným společnostem rozjíždí vesmírnou turistiku, po úspěšně provedeném prvním letu plánuje společnost Jeffa Bezose do vesmíru s pasažéry létat pravidelně. Je však nutné podotknout, že se jedná "pouze" o krátké a suborbitální lety. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama