Hlavní obsah

Finanční poradna: Do svého osobního spisu může zaměstnanec nahlížet bez omezení

Právo, zr

Zaměstnavatel je podle zákoníku práce oprávněn vést osobní spis zaměstnance, nesmí však po něm vyžadovat informace bezprostředně nesouvisející s pracovněprávním vztahem a výkonem práce v něm. Zaměstnanec má právo kdykoliv do svého osobního spisu nahlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci se obrátila čtenářka, která má problém s tím, že zaměstnankyně personálního oddělení podniku, ve kterém obě pracují, o ní roznáší pomluvy a údaje vyplývající ze čtenářčina osobního spisu.

„Seznámila jsem se s mužem, kterého si chci vzít. Jeho matka shodou okolností pracuje v personálním oddělení podniku, kde jsem zaměstnána. Našemu sňatku však brání a rozšiřuje o mně různé pomluvy, které prý údajně vyplývají z mého osobního spisu v podniku,” postěžovala si mladá žena.

Zároveň požádala o informaci, zda je možné si ověřit, jaké informace o její osobě zaměstnavatel vede. „Mám právo, aby mně spisy týkající se mé osoby předložili? Budoucí tchyně se mně vysmála a řekla mi, že spis je důvěrný a v životě se nedozvím, co v něm je,” dodala čtenářka.

Zákon: Ve spisu jen informace nezbytné pro výkon práce

O vysvětlení redakce požádala právníka Jana Dubenského. „Je třeba nejdříve zdůraznit, že minulá éra kádrováků a šťourání se v soukromí zaměstnanců dávno skončila. Proto zákoník práce stanoví, že zaměstnavatel je sice oprávněn vést osobní spis zaměstnance, ale jeho obsahem jsou pouze písemnosti nezbytné pro výkon práce v pracovním poměru. V § 313 výslovně stanoví, že zaměstnavatel nesmí vyžadovat od zaměstnance informace, které bezprostředně nesouvisejí s pracovněprávním vztahem a výkonem práce v něm,” upozornil právník.

Jak dále rozvedl, zaměstnavatel nesmí vyžadovat zejména informace o těhotenství, rodinných a majetkových poměrech, sexuální orientaci, původu, členství v odborové organizaci, členství v politických stranách nebo hnutích, příslušnosti k církvi nebo náboženské společnosti a trestněprávní bezúhonnosti

Existují ale výjimky, pokud je pro ně dán věcný důvod spočívající v povaze práce, která má být vykonávána, ale jenom za podmínky, pokud je tento požadavek přiměřený, nebo v případech, kdy to stanoví zákon.

Průzkum: Zaměstnanci mají více práce a jsou častěji ve stresu

Finance

„Zvědavost o těhotenství zaměstnankyně je určitě potřebná na místech, kde by škodlivé záření či chemické látky mohly ohrozit její zdraví, a například požadavek na doložení trestní bezúhonnosti se nemůže bránit ten, kdo má zodpovídat za značné hodnoty nebo pracovat v peněžnictví,” doplnil Dubenský.

Aby si mohl zaměstnanec ověřit, že zaměstnavatel o něm nevede v osobním spisu údaje, které do něj nepatří, má právo do něj bez omezení nahlížet, činit si z něho výpisky a pořizovat si stejnopisy dokladů v něm obsažených, a to dokonce na náklady zaměstnavatele.

„Pokud upovídanost ženiny budoucí tchyně pramení z údajů v tomto spise vedených, vystavuje se hrozbě postihu za hrubé porušování svých pracovních povinností,” upozornil právník Dubenský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám