reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm nabízí alternativu k akvizici Armu NVIDIÍ: sdružení firem

15.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm nabízí alternativu k akvizici Armu NVIDIÍ: sdružení firem
Společnost NVIDIA má před sebou ve snaze koupit Arm ještě dlouhou a trnitou cestu, neboť musí přesvědčit příslušné úřady několika zemí, z nichž se v poslední době ozývá především Velká Británie. Jakou alternativu ale má Qualcomm?
NVIDIA za Arm nabízí firmě Softcom kolem 40 miliard dolarů, jejichž složení ale nebude v celé plánované akvizici ta největší výzva. Nedávno se ozvaly britské úřady, které ji budou podrobně zkoumat a vznášejí především otázky ohledně národní bezpečnosti. Ostatně britští regulátoři jsou v tomto ohledu v poslední době velice aktivní a zkoumat se rozhodli i akvizici firmy Xilinx, o kterou usiluje AMD a dokonce i odprodej NAND Flash byznysu Intelu firmě SK Hynix
 
 
V případě NVIDIE však opatrnost skutečně je namístě, neboť ta by chtěla ovládnout firmu Arm utvářející procesorovou architekturu, na niž spoléhají mnohé další významné společnosti jako Apple, Samsung, MediaTek, Qualcomm a nespočetně dalších. Je tak žádoucí, aby takovou firmu koupila NVIDIA, která pro mnohé ze zmíněných společností představuje konkurenci? Svůj nesouhlasný postoj s tím už dříve vyjádřil Microsoft i Google a vzhledem k vývoji situace by si aktuálně na úspěšnou akvizici Armu NVIDIÍ vsadil jen velký optimista.
 
 
Cristiano Amon, nastupující CEO firmy Qualcomm, má už plán na vytvoření alternativy pro akvizici ARMu jednou jedinou společností. Jak se Amon zmínil pro The Telegraph, je ochoten vstoupit do společenství firem, které by se odhodlaly Arm od SoftBanku koupit a působily by tak jako sdružení investorů, v němž by nikdo neměl opravdu navrch, a tím by se zajistilo, aby Arm nadále fungoval nezávisle. Dalo by se sice namítnout, že už nyní je vlastněn jednou společností, ovšem ta nevyužívá a nemá zájem využívat produkty, které Arm tvoří. Zato NVIDIA chce na architektuře ARM postavit svůj úspěch v oblasti serverů, což dokázala nedávno představením procesorů Grace a dle některých si tím spíše jen sama snížila své šance na úspěch
 
Amon také uvedl, že Qualcomm už kontaktoval jiné společnosti, které mají na věc stejný názor a že už na toto téma proběhly diskuze. Jmenovány byly konkrétně jen dvě, a to Amazon a Tesla. 
 
Jensen Huang přitom ještě v dubnu vyjádřil své přesvědčení, že dohoda bude uzavřena a během příštího roku přejde Arm do rukou NVIDIE. Chce také poskytnout záruky, že Arm bude i pod NVIDIÍ fungovat nezávisle a ta své pozice nezneužije v konkurenčním boji.  


reklama