Hlavní obsah

Hypotéky dál zdražují, zájem o ně však nepolevuje

Průměrná úroková sazba hypoték po půl roce překonala hranici dvou procent. Aktuální data z hypotečního trhu však naznačují, že zdražování hypoték pokles zájmu o ně nepřináší. Naopak. V květnu si lidé sjednali úvěry za více než 40 miliard korun a za prvních pět měsíců roku za 179 miliard korun.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

„Data za květen potvrzují trend zvyšování úrokových sazeb. Fincentrum Hypoindex tak po šesti měsících s hodnotou 2,06 procenta opět překročil hranici dvou procent. Navíc s ohledem na kroky bank v oblasti hypoték v posledních dvou měsících lze předpokládat, že tento růst bude i nadále pokračovat,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Průměrná sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex během května vzrostla o osm bazických bodů. Nad hranicí dvou procent byla naposledy v říjnu 2020.

Průměrná výše poskytnutého úvěru jen velmi mírně poklesla na hodnotu 3 123 485 korun
Jiří Sýkora, Fincentrum & Swiss Life Select

Ke zdražování hypoték dochází napříč celým bankovním trhem, v květnu zvýšila sazby například Česká spořitelna i Skupina ČSOB, která zvedla sazby i v červnu – letos potřetí.

Schyluje se k rekordu?

V květnu si lidé sjednali 12 984 hypotečních úvěrů za 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték byl sice o 1,375 miliardy korun vyšší než o měsíc dříve, rekordní březen ale nepřekonal, zaostal za ním o více než čtyři miliardy.

I tak se ale nejspíš letos dočkáme rekordu v objemu sjednaných hypotečních úvěrů. Za prvních pět měsíců banky poskytly hypotéky za více než 179 miliard korun, což je zhruba tolik, kolik si lidé sjednali za celý rok 2019 (181,6 miliardy korun).

Zájem o státní půjčky k bydlení vzrostl

Finance

Loňský rok, kdy si lidé na bydlení vzali hypotéky za více než 254 miliard korun, byl rekordní. K jeho překonání bude letos stačit, aby banky poskytly úvěry za zhruba 75 miliard korun, tedy kolem 11 miliard korun každý měsíc. To by ale neměl být žádný problém.

„Průměrná výše poskytnutého úvěru jen velmi mírně poklesla na hodnotu 3 123 485 korun. Nicméně jde pouze o drobný pokles, který je spíše výjimkou potvrzující trend růstu výše hypoték. Hodnota nemovitostí totiž na českém trhu i nadále stoupá a nevidíme žádný náznak toho, že by se měl tento trend zvrátit. A pokud se nezmění přístup státu k bytové výstavbě, nelze ani nic jiného očekávat,“ dodal Sýkora.

Každou pátou novou hypotéku si berou mladí do 30 let

Finance

Také internetová poptávka po hypotékách je stále vysoká. „V květnu jsme zaznamenali mírný růst hypoteční poptávky, která z dubnových 3,3 miliardy korun vzrostla na květnových 3,6 miliardy korun,“ zmínil pro Novinky Marek Kříž, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto.cz.

Jak dále dodal, průměrná výše online poptávaného úvěru činila v květnu 2,8 milionu korun a meziročně se zvýšila o více než 300 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám