Summit Putin-Biden: Nikdo nechce studenou válku, vrátí se velvyslanci

  8:20aktualizováno  20:26
Ruský prezident Vladimir Putin po jednání se svým americkým protějškem Joem Bidenem v Ženevě oznámil, že se dohodli na návratu ruského velvyslance do Washingtonu a amerického ambasadora do Moskvy. Biden uvedl, že nikdo nechce novou studenou válku. S Putinem mluvil mimo jiné o návrhu, aby jisté druhy infrastruktury byly mimo dosah kybernetických útoků.

„Otázku návratu našich velvyslanců na jejich působiště v Moskvě a Washingtonu jsme vyřešili. Vrátí se tam už příštích dnech,“ oznámil po jednání Putin. Oba ambasadoři byli začátkem roku povoláni ke konzultacím v důsledku rostoucího napětí ve vztazích mezi USA a Ruskem.

Šéf Kremlu dále oznámil, že Moskva a Washington zahájí jednání o možných změnách nedávno prodloužené smlouvy Nový START o kontrole jaderných zbraní. Konzultace podle něj obě země zahájí také na téma kybernetické bezpečnosti. 

V této souvislosti Putin prohlásil, že „největší počet kybernetických útoků na světě pochází z prostoru Spojených států“. Washington naopak dlouhodobě z hackerských útoků proti USA viní Rusko.

Putin uvedl, že s Bidenem hovořil také o válce na východní Ukrajině či ruské vojenské aktivitě u ukrajinských hranic. O vstupu Ukrajiny do NATO nicméně Rusko podle Putina zatím jednat nehodlá.

Na otázku týkající se Bidenova březnového výroku, v němž ruského prezidenta označil za „zabijáka“ Putin reagoval s úsměvem. „Vysvětlili jsme si to. Rozhovor byl velmi konstruktivní. Přesvědčil jsem se, že prezident Biden má hodně zkušeností. Mluvili jsme spolu o samotě dvě hodiny,“ řekl.

Prezidenti USA a Ruska Joe Biden a Vladimir Putin se sešli v ženevské vile La Grange. Jednat budou o řadě témat. Je to první schůzka od Bidenova nástupu do funkce. (16. června 2021)

Státníci jednali i o situaci v Arktidě. „Pouze tam obnovujeme infrastrukturu, která tam byla za Sovětského svazu. Jde nám také o ochranu životního prostředí. Není důvod se našeho působení v regionu obávat,“ uvedl Putin s tím, že Rusko v Arktidě neporušuje žádné mezinárodní dohody.

Putin uvedl, že ho prezident Biden na návštěvu do Bílého domu nepozval. „Já jsem ho do Ruska také nezval. Něco takového musí uzrát,“ řekl Putin s tím, že jednání s Bidenem nebylo poznamenáno nepřátelstvím a že oba hlavní protagonisté vyjadřovali touhu pochopit stanoviska toho druhého.

Putin krátce promluvil také o opozičníkovi Alexeji Navalném. Řekl o něm, že opakovaně ignoroval ruskou legislativu a po příjezdu do Ruska se nechal cíleně zadržet. „Není k tomu co dodat,“ popsal. 

Lidská práva jsou pro nás zásadní, řekl Biden

Rozhovory v ženevské vile La Grange trvaly zhruba tři a půl hodiny. Biden před novináře předstoupil samostatně v půl osmé večer. „Atmosféra byla pozitivní. Tam, kde jsme se nedohodli, jsme to konstatovali, během jednání nedošlo k žádnému vyhrocenému sporu,“ popsal jednání Biden. 

„USA a Rusko by měly být schopny spolupracovat v oblastech, kde mají společné zájmy, a vzájemné vztahy by měly být stabilní a předvídatelné, uvedl Biden s tím, že nikdo nechce novou studenou válku. Podle Bidena jeho ruský protějšek chápe, že to „zjevně není v ničím zájmu“.

„To hlavní je, že jsem řekl prezidentu Putinovi, že musíme mít nějaká základní pravidla cesty,“ řekl šéf Bílého domu. Státníci podle Bidena v této souvislosti jednali o návrhu, aby jisté druhy klíčové infrastruktury byly mimo dosah kybernetických útoků.

„Řekl jsem prezidentu Putinovi, že moje agenda nemíří proti Rusku ani nikomu jinému. Je tady pro americký lid,“ prohlásil prezident USA.

Biden řekl, že „na stole“ budou vždy také lidská práva. „Mluvili jsme spolu o opozičníkovi Alexeji Navalném, který byl loni otráven, o svobodě slova nebo omezování médií,“ uvedl Biden s tím, že USA hodlají i nadále usilovat o dodržování lidských práv všude po světě. Pokud by Navalnyj zemřel, následky pro Rusko by byly „zničující“, dodal prezident USA.

Biden rovněž potvrdil Putinova slova, že v arktické oblasti je zapotřebí dosáhnout určitého způsobu koexistence. Šéf Bílého domu chce v regionu jít cestou spolupráce nikoli soupeření. 

Prezidenti se setkali v honosné vile

Biden s Putinem se ve středu setkali v půl jední. Na úvod si krátce potřásli rukou a pak se odebrali do útrob vily La Grange. Švýcarský prezident Guy Parmelin prezidenty uvítal ve „městě míru“ a popřál jim plodné rozhovory. 

Schůzka pak začala v knihovně vily z 18. století za přítomnosti ministrů zahraničí obou velmocí Antonyho Blinkena a Sergeje Lavrova. „Pane prezidente, chtěl bych vám poděkovat za iniciativu vedoucí k dnešní schůzce. Doufám, že naše setkání bude produktivní,“ řekl Putin Bidenovi.

„Vím, že jste měl dalekou cestu. A mnoho práce. Přesto se v rusko-amerických vztazích nahromadilo mnoho otázek, které vyžadují diskusi na nejvyšší úrovni,“ pokračoval ruský prezident. „Já myslím, že je vždy lepší setkání tváří v tvář,“ odpověděl mu Biden. 

Putin a Biden nejprve jednali za zavřenými dveřmi pouze ve společnosti šéfů diplomacií svých zemí, před čtvrtou hodinu odpoledne pak odstartovala širší jednání obou delegací. 

Americký prezident do Ženevy dorazil z Bruselu už v úterý odpoledne, kdy ho přivítal prezident Parmelin. Putin přicestoval ve středu, oficiální uvítání na letišti si nepřál. Na místo jednání ruský prezident dorazil jako první. Prezidentský summit začal krátce před 13:30 po příjezdu Bidena z hotelu.

Vzhledem k napjatosti rusko-amerických vztahů pozorovatelé před začátkem jednání uváděli, že neočekávají konkrétní výsledky. Washington prohlašoval, že jeho cílem jsou stabilní a předvídatelné styky. Pro Moskvu bylo podle expertů setkání především otázkou prestiže.

K setkání prezidentů došlo na závěr Bidenovy první zahraniční cesty od nástupu do funkce. V posledních dnech nejprve v Británii jednal s lídry zemí skupiny G7 a poté se zúčastnil schůzky NATO v Bruselu. 

Putin veřejně necestoval do zahraničí od začátku pandemie covidu-19. Se zahraničními lídry se setkával v Moskvě či v Soči a většina jeho jednání s ministry a guvernéry se konala ve virtuálním formátu.

Uzavřená Ženeva

Pobyt obou státníků provázejí mimořádná bezpečnostní opatření a pro veřejnost je pohyb na řadě míst Ženevy omezen. Podle švýcarského tisku se na zajištění bezpečnosti podílí na 3 500 policistů, blíže neupřesněný počet agentů tajné služby a rovněž ruský i americký tým.

Rusko nedávno zařadilo USA spolu s Českem jako jediné dva státy na seznam zemí, které nepovažuje za přátelské. Moskva i Washington hovořily v posledních týdench o tom, že jejich vztahy jsou na bodu mrazu.

USA také uvalily sankce na vysoké ruské činitele kvůli řadě sporů, jež se týkají ruské anexe Krymu z roku 2014, obvinění ze zasahování do amerických voleb, či kybernetických útoků proti americkým firmám a úřadům, za nimiž podle Washingtonu stojí hackeři spojení s Moskvou. Ta obvinění odmítá a tvrdí, že Západem zmítá protiruská hysterie.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Potíže se srdcem i početím. Zvyšující se teploty ohrožují zdraví Čechů, více ženy

28. března 2024  20:32

Stále vyšší teploty a častější vlny horka výrazně ovlivňují zdraví Čechů. S měnícím se podnebím...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rusko Rusům! Putin kráčí nad propastí, nenávist k migrantům nabírá na síle

28. března 2024

Premium V Rusku po teroristickém útoku na koncertní centrum na okraji Moskvy rostou protiimigrantské...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...