Dorty pro slavnostní příležitosti

Ať už chcete potěšit své blízké při oslavě narozenin, nebo připravit pohoštění pro milou návštěvu, s vlastnoručně upečeným dortem dozajista sklidíte úspěch.

Foto: Shutterstock

Vrstvený dort s mascarpone

Na těsto: 250 g másla, 4 vejce, 210 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker, 2 lžíce limetkové šťávy, 130 g hladké mouky, 100 g Gustinu jemného kukuřičného škrobu Dr. Oetker, 25 g prosátého kakaa, 1 zarovnaná lžička Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker
Na pokapání: 100 ml nektaru z černého rybízu,
Na náplň: 500 g mascarpone, 500 g polotučného tvarohu, 2 lžíce limetkové šťávy, 50 g cukru, 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker
Na ozdobení: 500 g směsi čerstvého drobného ovoce (borůvky, maliny, rybíz, ostružiny, jahody), 1 zarovnaná lžíce moučkového cukru

Nejprve v kastrůlku rozpustíme máslo. V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme limetkovou šťávu, mouku smíchanou se škrobem, kakaem a kypřicím práškem a na nejnižším stupni vyšleháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 45 minut. Pak korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy, odstraníme papír na pečení a dvakrát ho podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu naneseme na podnos a pokapeme třetinou nektaru.

Na přípravu náplně v míse vyšleháme mascarpone s tvarohem, limetkovou šťávou, cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka. Třetinu náplně naneseme na spodní díl korpusu, přiložíme druhý díl korpusu a pokapeme druhou třetinou nektaru. Potřeme druhou třetinou náplně a přiložíme vrchní díl korpusu. Pokapeme zbytkem nektaru a potřeme zbylou náplní tak, aby zůstal volný okraj široký asi 2 cm. Dozdobíme ovocem a uložíme do chladničky. Před podáváním ovoce pocukrujeme.

Foto: Shutterstock

Dort s jablky

Korpus: 4 vejce, 125 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker, 100 g hladké mouky, 25 g Solamylu bez lepku Dr. Oetker, 10 g prosátého Holandského kakaa Dr. Oetker, 1 lžička Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker, 1 lžička mleté skořice
Náplň: 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovou příchutí Dr. Oetker, 2 zarovnané lžíce cukru, 500 ml jablečného džusu, 200 g oloupaných a najemno nakrájených jablek, 250 g změklého másla
Na ozdobení: 2 jablka, šťáva z jednoho citrónu, 1 balíček Dort-želé čirého Dr. Oetker, 250 ml jablečného džusu

Těsto připravíme tak, že v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny, dále přidáme mouku se škrobem, kakaem, kypřicím práškem a skořicí a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 26 cm a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Korpus necháme vychladnout a poté jej podélně rozřízneme.

Na přípravu náplně uvaříme puding podle návodu na obalu s cukrem, jen místo mléka ho uvaříme s džusem. V míse vyšleháme elektrickým ručním šlehačem máslo. Do mírně vychladlého pudingu postupně zašleháme máslo, vmícháme jablka a necháme zchladnout. Spodní díl korpusu potřeme polovinou náplně a zakryjeme vrchním dílem. Zbylou náplní potřeme povrch dortu.

Na ozdobení oloupeme jablka, nakrájíme je na tenké plátky a ponoříme do citronové šťávy. Plátky ozdobně klademe na povrch dortu. Dort-želé s jablečným džusem uvaříme podle návodu na obalu a zalijeme plátky jablek. Dort uložíme do chladničky ztuhnout.

Foto: Shutterstock

Krtkův dort

Korpus: 100 ml oleje, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 180 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 125 ml mléka, strouhaný kokos na vysypání formy
Náplň: 3 banány, 500 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky ztužovače šlehačky, 40 g moučkového cukru

Nejprve si z bílků připravíme tuhý sníh. V další míse žloutky ušleháme s cukrem a olejem. Vmícháme rum, přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Ke směsi opatrně přidáváme mléko, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané, kokosem vysypané dortové formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut.

Po obvodu vychladlého korpusu necháme okraj přibližně 2 cm a vnitřek vydlabeme do tvaru mísy tak, aby dno zůstalo neporušené.

Na náplň smísíme cukr a ztužovače, vsypeme do téměř ušlehané šlehačky a došleháme. Banány podélně rozkrojíme a vložíme do vydlabaného korpusu, na ně navrstvíme šlehačku a vytvoříme kopeček. Povrch pak posypeme rozdrobeným vnitřkem korpusu.

Foto: Shutterstock

Nepečený cheesecake s jahodami

Korpus: 100 g sušenek (např. máslové sušenky), 50 g rozpuštěného másla
Náplň: 350 g smetanového jogurtu (min. 10 % tuku), 200 g tvarohu ve vaničce, 150 g smetany ke šlehání 33 %, 5 lžic cukru krupice, 2 polévkové lžíce želatiny v prášku + 3 lžíce studené vody
Jahodové želé: 300 g jahod, 2 lžíce cukru, 2 lžíce vody, 1 lžíce práškové želatiny

Sušenky rozmixujeme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy o průměru 19 cm vyložíme pečicím papírem. Směs nasypeme do formy a pomocí dna sklenky upěchujeme v souvislou vrstvu. Uložíme ztuhnout do lednice.

Želatinu nasypeme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Mezitím smícháme tvaroh s jogurtem. Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme cukr a na mírném ohni zahřejeme, až se cukr rozpustí (cca 60 °C). Do smetany přidáme nabobtnalou želatinu a metličkou mícháme do úplného rozpuštění. Do teplé směsi přidáme postupně několik lžic jogurtové směsi. Nakonec smísíme se zbytkem jogurtu s tvarohem. Vlijeme na sušenkový korpus a necháme ztuhnout v lednici.

Pokrájené jahody dáme do kastrůlku, přidáme cukr, vodu a necháme chvilku povařit. Želatinu dáme do misky se studenou vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Když jahody zchladnou na přibližně 60 °C, přidáme želatinu a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Směs necháme ještě trochu zchladnout a pak nalijeme na ztuhlý dort a dáme opět chladit do lednice, dokud želatina zcela neztuhne.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Dorty pro slavnostní příležitosti