Vyrobte si zmrzlinu!

Podle meteorologů nás opět čeká teplé léto. V takovém případě přijde vhod, máme-li po ruce osvěžující chladivou dobrotu. S vlastním zmrzlinovačem to nebude žádný problém, vyrobíme si v něm zmrzlinu, sorbet nebo mražený jogurt.

Existují dva typy – zmrzlinovače s vestavným kompresorem a bez kompresoru. Lze v nich vyrobit jak zmrzlinu, tak sorbet nebo mražený jogurt. Jak fungují a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Zmrzlinovače s kompresorem

Mají vlastní chladicí systém – kompresor. Chladí většinou v rozsahu -18 °C až -35 °C. Míchání i chlazení zmrzliny probíhá současně. Výroba chlazené pochoutky trvá kolem dvaceti, třiceti minut, u různých přístrojů se ale může lišit, být kratší i delší. Zmrzlinu v nich můžeme připravovat opakovaně, za den vyrobit několik porcí, přístroj ji dokáže udržet i delší dobu chladnou. Tyto zmrzlinovače lze použít kdekoliv, stačí mít v dosahu elektrickou zásuvku – doma, na chalupě, na chatě atd. Jediné, co musíme udělat, je připravit si ovocnou směs (pyré), případně ji ochutit, přidat smetanu, alkohol a podobně, dát dovnitř a zapnout. Příkon zmrzlinovačů s kompresorem se pohybuje od 130 do 200 W, hmotnost je kolem 10 kg, cena od 5 do 8 tisíc korun. Vyplatí se při častém používání a výrobě většího množství mražených dobrot.

Zmrzlinovač s kompresorem Sage BCI600 disponuje dvanácti programy nastavení struktury (zmrzlina, sorbet, mražený jogurt, gelato), funkce uchování v chladu až 3 hodiny, vychlazení až na –30 °C, 1l nádoba. 7 989 Kč (Alza.cz, MALL.cz)

Zmrzlinovače bez kompresoru

Jde o jednodušší přístroje, které nemají vlastní chlazení. Vyjímatelnou chladicí nádobu je proto třeba nejprve namrazit v mrazáku (po dobu 12 až 20 hodin), nádoba má dvojitou izolaci, která ji pak udržuje chladnou po celou dobu přípravy zmrzliny. Nezbytností je tedy mít k dispozici mrazák s dostatečným prostorem pro mísu na zmrzlinu. Víc než jedna dávka zmrzliny za den se vyrobit nestihne. Do vychlazené nádoby se dá zmrzlinová směs, která začne tuhnout, vloží se do zmrzlinovače a zapne se míchání. Příprava trvá 20 až 40 minut.
Tyto přístroje mají hmotnost jen 2,5 až 3 kg, příkon pouhých 12 až 18 W a ceny se pohybují od 700 Kč do 1 500 Kč. Vhodné jsou pro občasnou výrobu menšího množství mražené pochoutky.

Co je ještě důležité

Důležitým kritériem při výběru zmrzlinovače je objem mísy na přípravu zmrzliny. To zvláště platí u přístroje bez kompresoru – aby zmrzlina stačila pro všechny (nedá se hned udělat další), aby nezbyla (bez dalšího chlazení by se roztekla) a aby se mísa vešla do mrazáku. Mísy mohou mít objem od 0,5 l až 3 l, nejčastěji to bývá 1 až 2 litry. Ovšem pamatujte: zmrzlina při míchání nabyde na objemu, celkové množství vložených surovin by tedy nemělo přesáhnout 60 % objemu nádoby.
U zmrzlinovačů bez kompresoru jsou chladicí mísy vždy vyjímatelné, u přístrojů s kompresorem to není nutné, ale pokud se dají vyjmout, umožňují snadnější manipulaci. Těla zmrzlinovačů bývají vyrobena z plastu (jsou lehčí) nebo z kovu (jsou těžší, ale odolnější). Na výběr jsou i plastové a kovové míchací metličky – kovové jsou pevnější. Volit můžeme manuální ovládání pomocí tlačítek a kruhových ovladačů nebo automatické, vybírat lze i mezi několika programy. Za pozornost stojí i velikost otvoru pro nalévání hmoty a jak pevně drží víčko.

Praktické funkce

Některé kompresorové přístroje mají funkci samochlazení – udržují hotovou zmrzlinu po nějakou dobu vychlazenou. Časovač slouží k naplánování zahájení výroby zmrzliny, LED dioda ukazuje průběh její výroby, ještě podrobnější informace nám znázorní displej.

Dobré rady

  • Tučné produkty (smetana, mascarpone) zajistí krémovou konzistenci a jemnou chuť.
  • Malé množství alkoholických nápojů zmrzlinu zjemní.
  • Lépe se rozpouští moučkový cukr. Cukr dělá zmrzlinu tužší a působí proti utváření velkých ledových krystalků.
  • Směs na přípravu zmrzliny nalijte do chladicí nádoby najednou a rychle. Při postupném nalévání může směs přituhnout ke stěnám nádoby a míchání pak bude obtížnější.

Rychlá zmrzlina

Nástavec na výrobu zmrzliny ETA 0028 ke kuchyňskému robotu ETA Gratus. Třicet šest nerezových nožů vyrobí za pět minut zmrzlinu jemné struktury. 1 599 Kč (ETA)

Dejte zmrznout například maliny, jahody, plátky banánu či kousky meruněk. Zmrzlé ovoce vsypte do mixéru nebo robotu s noži, přilijte maličko smetany nebo mléka, lze přisladit. Krátce mixujte do husté kaše a zmrzlinu hned podávejte.

Náš tip

Tvořítka na zmrzlinu pomůžou vytvořit domácí ovocné nanuky a zmrzliny. Forma na šest zmrzlin odolá velikému mrazu a je ze zdravotně nezávadného materiálu, v různých barevných provedeních, vhodná i do myčky. (decoDoma)

decoDoma

Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem

Vyrobte si zmrzlinu!