Memoáry Baracka Obamy i odhalená tajemství imunitního systému. Bill Gates doporučuje pět knih, se kterými strávit léto

Jiří SvobodaJiří Svoboda

gatesnotes

Foto: GatesNotes

Bill Gates doporučuje čtení na lení dny

0Zobrazit komentáře

Jeden z nejbohatších lidí na světě, spoluzakladatel Microsoftu a velký filantrop. Ve všech těchto rolích je Bill Gates všeobecně známý, avšak ve volném čase dává prostor své další oblíbené kratochvíli – čtení. Jako každý rok i letos vybral pět knih, které doporučuje přečíst (nejen) při parných letních večerech.

Bill Gates čte rozmanité publikace ve velkém množství. Dokonce má prý dar přečíst neuvěřitelných 150 stran za hodinu. Na týdenní bázi tak zvládne pojmout znalosti hned z několika knih, což z jeho knižního doporučení dělá ještě relevantnější materiál.

„Většina knih na mém letošním seznamu se týká toho, co se stane, když se lidé dostanou do konfliktu s okolním světem. Zařadil jsem pohled na to, jak se vědci snaží napravit škody způsobené lidmi na planetě, publikaci o tom, jak nás naše tělo chrání před mikroskopickými vetřelci, nebo memoáry prezidenta, který se zabývá následky úniku ropy,“ píše Gates.

Nejspíš nejznámější knihou na seznamu bude právě ona prezidentská. V publikaci A Promised Land (v češtině vyjde jako Země zaslíbená) se Barack Obama ohlíží na první léta své kariéry a s nebývalou upřímností vypráví okolnosti a detaily politického života včetně toho, jaká byla později každodenní realita v pozici jednoho z nejmocnějších lidí světa.

Jeden z detailů Obamovy knihy například poodhaluje, co se dělo, když byl nominován na Nobelovu cenu za mír. Když to v brzkém ranním telefonátu oznámil své ženě Michelle, ta prý jen řekla „To je skvělé, miláčku,“ a zalehla zpět do postele. Děj publikace končí událostmi v roce 2011, kdy USA podnikly misi k zabití teroristy Usámy bin Ládina. Kniha vyšla na podzim minulého roku a okamžitě se stala bestsellerem. V plánu má Obama také pokračování.

Ačkoliv dnes již Bill Gates není pouze byznysmenem, k literatuře o známých podnicích se někdy vrací. Do této kategorie spadá i kniha Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric od autorů Thomase Gryta a Teda Manna. Ta pojednává o nadnárodním konglomerátu General Electric, který vznikl už v roce 1892 a je s ním spojený i legendární Thomas Alva Edison.

Jenže hodnota General Electric je dnes zhruba desetinová oproti tomu, kde se pohybovala na přelomu milénia. Jen mezi roky 2017 a 2020 byl počet jeho zaměstnanců snížen z 333 tisíc na 174 tisíc. Publikace odhaluje příběh, který za tímto velkým vzestupem i pádem stál. Podle Gatese se jedná o učebnicový příklad špatného managementu ve velmi komplexním byznysu.

Zakladatel Microsoftu dále zabrousil i do světa vědy, a to ve dvou knihách. První z nich je Under a White Sky: The Nature of the Future z pera autorky Elizabeth Kolbertové. Ta svou knihu popisuje jako příběh o lidech, kteří se snaží vyřešit problémy, jež však před nimi způsobili právě lidé snažící se řešit problémy.

Ve druhém případě Gates sáhl po tématu, které se nepřímo týká všech zejména v současné době. An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System je kniha od autora Matta Richtela. Ačkoliv byla napsána již před pandemií, tato čtivá publikace o imunitním systému umožní pochopit, jak naše těla bojují i s nemocí COVID-19.

Léto je však ideální příležitostí si úplně odpočinout od literatury faktu. Bill Gates ostatně čte také romány a jeden doporučuje i svým příznivcům. The Overstory (v Česku vyšlo jako Stromy znamenají svět) od nositele Pulitzerovy ceny Richarda Powerse se zaměřuje na příběhy devíti lidí a jejich vztah se stromy. Klade si ovšem i otázky, jestli ještě jako lidstvo umíme riskovat a zda víme, co je to osobní nasazení.

Gates knihy doporučuje na svém blogu pravidelně několikrát ročně. Naposledy takový seznam zveřejnil před Vánoci a opět dokazoval svou čtenářskou všestrannost – věnoval se tématům jako cystická fibróza a černošská historie, ale i sportovním příběhům.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym