Hlavní obsah

Hořící barikády, Molotovovy koktejly. Berlínští squatteři vzdorují stovkám policistů

Berlín

Barikády, planoucí ohně, vzduchem létají kameny a zápalné lahve, tak nakonec vypadal pokus policie připravit dům v berlínské Rižské ulici (Rigaer Straße) na protipožární kontrolu. Při střetech squatterů s policií bylo zraněno 60 policistů. Kontrola je ohlášená na čtvrteční ráno, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje policistů se squattery v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba dvě stovky maskovaných lidí házely po policistech kamení, zápalné lahve a petardy. V ulicích také zatarasily tramvajové koleje, postavily barikády a zapálily je. Policisté oheň hasili pomocí vodních děl a zátarasy rozrazili obrněnými vozidly.

V noci se pak situace sice zklidnila, od rána ale hrozí další eskalace. Do budovy se stahují výtržníci, kteří při různých demonstracích útočí na policisty.

Regulace nájmů v Berlíně totálně selhala

Ekonomika

Policie tvrdí, že je připravena na mnoho scénářů. „To, co se dělo včera, je jen předzvěstí toho, co lze očekávat,“ řekl ve čtvrtek ráno policejní mluvčí. Na místě je asi 350 policistů a další posily mohou být povolány. Kontrola měla začít v osm hodin ráno.

Squatteři a jejich stoupenci se už delší čas snaží zabránit tomu, aby majitel nechal v domě provést protipožární inspekci. Jeho i policii podezřívají, že objekt chtějí prohlásit za neobyvatelný a následně ho nechat vyklidit.

Útoky na policisty si němečtí levicoví radikálové bodují

Evropa

Budova v Rižské ulici 94 ve čtvrti Friedrichshain je považována za jeden z posledních symbolů krajně levicové scény v Berlíně. Po pádu berlínské zdi studenti nebo členové radikálních anarchistických skupin obsadili zchátralé domy ve východní části města, ovšem s tím, jak vzrostla obliba těchto čtvrtí a ceny nemovitostí v nich šly nahoru, se mnoho majitelů začalo o svůj majetek hlásit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám